• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/NIkana.gr

19.10.2024

13:12

Grčki gardista stražari i plače kao kiša, oglasila se sestra i otkrila istinu... Snimak zapalio Srbiju i Balkan! (VIDEO)

Printscreen

Vesti

Grčki gardista stražari i plače kao kiša, oglasila se sestra i otkrila istinu... Snimak zapalio Srbiju i Balkan! (VIDEO)

Podeli vest

Snimak Jorgosa Tsiolua, pripadnika počasne grčke garde Evzoni, postao je viralan na mrežama u Srbiji, ali i regionu, nakon što je njegova sestra objavila video na kojem je Jorgos u uniformi i plače kao kiša!

Mnogi su se pitali zašto je Jorgos plakao, a razlog je oduševio celu Grčku i Balkan.

Jorgosa je sestra snimila na njegovoj poslednjoj straži, navodi stranica Nikana.gr. U trenutku su ga preplavile emocije - sreća što su njegova porodica i najmiliji tu da sa njim podele taj trenutak i ponos jer je bio među retkim privilegovanima da nosi tu čast Evzona.

U Grčkoj je posebna čast biti Evzon za svakog vojnika, a samo najbolji imaju privilegiju da budu deo ove elitne jedinice počasne garde predsedničke garde. Ona danas ima samo ceremonijalne dužnosti, ali je 1868. godine, kada je osnovana, postali udarna pesnica grčke vojske u borbi protiv turske okupacije.

 

 

Jedna od najvećih turističkih atrakcija u Atini je smena straže koju evzoni drže ispred grčkog parlamenta na trgu Sintagma kod spomenika Neznanom junaku. Na svakih sat vremena trojica vojnika menjaju mesta, a razlog za kratko trajanje smene je izuzetna zahtevnost stražarske dužnosti. 

Evzoni stoje potpuno nepokretni, komuniciraju samo sa komandantom straže i to očima, jednim treptajem za "da", a dva za "ne". Uslovi za izbor među pripadnike ove jedinice su rigorozni, evzon može biti samo vojnik viši od 187 centimetara, jake građe i izuzetne mentalne snage.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija