• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.10.2024

21:10

Moćna oluja nadvila se nad Evropom! Ovi gradovi su u opasnosti, vlasti izdale upozorenja!

Shutterstock

Vesti

Moćna oluja nadvila se nad Evropom! Ovi gradovi su u opasnosti, vlasti izdale upozorenja!

Podeli vest

Jaki olujni udari vetra prete da parališu Evropu. Očekuje se da će prva oluja u severnoatlantskoj zoni stići do obala Irske i Škotske. Obično su ove oluje uobičajene u kasnu jesen i zimu i pogađaju zapadnu Evropu.

Jake oluje su ređe i moraju se pažljivo pratiti zbog potencijala velikih uticaja na naseljena i priobalna područja. Oluja koja dolazi nosi ime Ešli.

Tokom današnjeg dana počeo je značajnije da se formira u sredini severnog Atlantika pod impresivnom, jakom mlaznom strujom vetra koja dostiže maksimalne visine.

Vetar gornjeg nivoa će se dalje pojačavati kako se oluja približava Irskoj i Škotskoj u nedelju 20. oktobra.

Ovo se dešava zbog jakog gradijenta pritiska i temperature između sistema visokog pritiska nad kontinentalnom Evropom i dubokog gornjeg korita i brze površinske ciklogeneze koja se formira iznad Atlantika.

Razlika u pritisku će stvoriti ove jake vetrove na visini, za koje se predviđa da će premašiti 300 km/h.

Još jedna pretnja su značajni talasi koji se obično povezuju sa najintenzivnijim olujama u severnom Atlantiku. Visoki talasi pogodiće delove Irske, Škotske i Hebrida.

Najviši talasi mogli bi da dostignu visinu od 10-12 metara i da dovedu do obalnih poplava.

Osim toga, očekuju se velike količine padavina.

Žuto upozorenje izdato je za cijelu Škotsku i Sjevernu Irsku, te dijelove sjeverozapadne Engleske i Velsa. Vlasti na severozapadu Škotske upozoravaju na talase opasne po život i jak vetar.

Takođe, postoji velika mogućnost nestanka struje u tom području, što bi moglo uticati na pokrivenost mobilnom mrežom.

Verovatni su prekidi ili ukidanje drumskog, železničkog, vazdušnog i trajektnog saobraćaja, kao i zatvaranje puteva i mostova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija