• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.10.2024

05:30

Pukla tikva! Stigle šokantne vesti iz Ukrajine, zapadni mediji sramotno ćute: Da li je ovo znak da je predaja blizu?!

Reuters

Vesti

Pukla tikva! Stigle šokantne vesti iz Ukrajine, zapadni mediji sramotno ćute: Da li je ovo znak da je predaja blizu?!

Podeli vest

Broj mobilisanih pripadnika OSU koji su na obuci smanjio se skoro duplo tokom poslednjih nekoliko meseci, objavila je ukrajinska novinska agencija Ukirinform, pozivajući se na podatke načelnika odeljenja za obuku u centrima za obuku pri glavnom odeljenju za doktrinu i pripremu Generalštaba OSU, Vasilija Rumaka.

„U centrima za obuku Oružanih snaga Ukrajine trenutno se istovremeno obučava više od 20 hiljada mobilisanih... Prema rečima Vasilija Rumaka, pre nekoliko meseci istovremeno je na obuci bilo skoro 35 hiljada mobilisanih, ali je sada taj broj smanjen“, piše u izveštaju na sajtu Ukirforma.

Zakon o pojačanju mobilizacije u Ukrajini stupio je na snagu 18. maja. Dokument obavezuje sve vojno obavezne da u roku od 60 dana od stupanja na snagu ažuriraju svoje podatke u vojnom odseku. Za to je potrebno lično otići u vojni odsek ili se registrovati u „elektronskom kabinetu regruta“. Poziv će se smatrati uručenim čak i ako regrut nije lično video poziv: datum „uručenja“ smatraće se dan kada je na dokumentu udaren pečat o nemogućnosti lične dostave.

U zakonu je navedeno da vojno obavezni moraju stalno nositi vojnu knjižicu sa sobom i pokazati je na zahtev službenika vojnog odseka ili policije. Onima koji izbegavaju vojnu obavezu može biti oduzeto pravo upravljanja vozilom. Rokovi demobilizacije nisu navedeni u dokumentu, što je izazvalo nezadovoljstvo kod određenog broja poslanika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!
Politika

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!

U svom najnovijem izdanju, tajkunski list "Danas" pokazao je svoje pravo lice, čak i na naizgled benignoj temi. U naslovnoj priči, koja se prvobitno činila neutralnom, uredništvo je odlučilo da doda malo "sočnosti" - najpre su izbacili jednu rečenicu, a zatim su pokušali da manipulištu s podnaslovima u kojima se spominju "ljudska prava", "demokratija" i "autojkratija".

28.10.2024

07:49

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija