• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: novosti

20.10.2024

23:30

(VIDEO) Zakazao sistem?! Izrael zatražio i drugi protivraketni sistem THAAD od Sjedinjenih Država

printscreen Twitter

Vesti

(VIDEO) Zakazao sistem?! Izrael zatražio i drugi protivraketni sistem THAAD od Sjedinjenih Država

Podeli vest

Ove nedelje instaliran je prvi THAAD u Izraelu, a za funkcionisanje oba sistema biće potrebno preko 200 američkih vojnika.

Izrael je podneo zvaničan zahtev Sjedinjenim Američkim Državama za primanje drugog naprednog sistema protivvazdušne odbrane THAAD radi zaštite zemlje u slučaju iranske reakcije nakon očekivanog izraelskog odmazdnog napada.

Pentagon je očekivano prihvatio zahtev, a sistem, zajedno sa američkim vojnicima koji će ga upravljati, biće poslat u Izrael.

Za funkcionisanje sistema biće potrebno oko 100 do 200 američkih vojnika, sa mogućnošću angažovanja manjeg broja osoblja u zavisnosti od učešća izraelskih snaga.

Već je tim od oko 100 američkih vojnika stigao u zemlju, jer će njima biti povereno upravljanje protivraketnim sistemom, što dovodi američke vojnike još bliže centru rastućeg rata na Bliskom istoku.

Najmanje 20 transportnih aviona američkog ratnog vazduhoplovstva C-17 Globmaster sletelo je prošle nedelje u Tel Aviv, a izgleda da je sistem THAAD u završnoj fazi pre nego što bude aktiviran u zemlji, očekujući izraelske odmazdne napade na Iran.

Protivraketni sistem THAAD biće potpuno operativan “u bliskoj budućnosti”, izjavio je portparol Pentagona Pat Rajder, dodajući da je “integrišan u izraelsku protivvazdušnu odbranu i šire regionalne napore SAD-a”.

Sa instaliranim novim protivraketnim sistemom, Izrael može sprovesti najavljeni napad na Iran, koji će verovatno izazvati novu reakciju Teherana.

Zvaničnici SAD procenjuju da će Izrael napasti Iran pre američkih izbora

Američki mediji su izvestili da je Netanijahu postigao dogovor sa SAD da ne napadne iranske nuklearne i energetske objekte, ali zvanične izraelske izjave i dalje zadržavaju visok ton.

THAAD: SISTEM PROTIVRAKETNE ODBRANE “HIT-TO-KIL”

Tipična baterija THAAD sistema sadrži 6 do 9 lansera, svaki sa po 8 presretača, ukupno 48 do 72 rakete. Takođe uključuje jedinicu za kontrolu vatre i komunikaciju sa dva centra za taktičke operacije (TOC) i zemaljski radar AN/TPY-2.

Sistem “hit-to-kil” (udari i sudari se sa ciljem umesto da eksplodira da bi ga uništio) Terminal High Altitude Area Defense je mobilni zemaljsko-vazdušni sistem presretanja dizajniran za obaranje dolazećih balističkih raketa.

THAAD spada u kategoriju presretača malog, srednjeg i međusrednjeg dometa koji može pogoditi ciljeve kako unutar atmosfere, tako i izvan nje. Ima sposobnost da detektuje raketne pretnje na udaljenosti do 3.000 kilometara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)
Live TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)

Jahja Sinvar, vođa Hamasa, ubijen je u u Gazi pre nekoliko dana, a nedavno je i pokušan napad dronom na privatnu rezidenciju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Kako će ovo uticati na tok sukoba na teritoriji Izraela komentarisali su analitičar profesor dr Miloš Laban i inženjer telekomunikacija Avram Izrael tokom gostovanja u "Info jutru".

20.10.2024

09:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija

Mile peče rakiju, al' je ne okuša! Evo šta kaže!
Srbija

Mile peče rakiju, al' je ne okuša! Evo šta kaže!

Ove godine su kazandžije i lampeci za pečenje rakije posebno traženi, jer je šljiva u čačanskom kraju dobro rodila. Kolika je potražnja svedoče i liste čekanja, kod malobrojnih koji se ovim poslom još bave.

20.10.2024

17:27