• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.10.2024

19:40

Izbila pobuna u ukrajinskoj vojsci! Odbijaju naređenja i napuštaju položaje!

EPA

Vesti

Izbila pobuna u ukrajinskoj vojsci! Odbijaju naređenja i napuštaju položaje!

Podeli vest

Ukrajinski vojnici sve više odbijaju da prate naređenja i beže sa položaja, optužujući svoje rukovodstvo da im je dodelilo samoubilačke misije, objavio je u ponedeljak španski list El Pais, pozivajući se na nekoliko ukrajinskih oficira.

List navodi da su vojnici iz četiri brigade koje se bore u blizini opkoljenog naselja Kurakhovo u ruskoj Donjeckoj Narodnoj Republici tvrdili da je „budućnost rata sumorna za njihove interese jer nema dovoljno zamene“. „Zašto se povlačimo? Zato što nemamo rotacije, ne odmaramo se, demoralisani smo“, rekao je jedan oficir agenciji, dodajući da raste problem da ukrajinski vojnici beže sa položaja.

- Imao sam prijatelja, zvali smo ga Engleska. Ceo rat je vodio na prvoj liniji fronta, u Robotinu, Soledaru, Hersonu... Bio je iscrpljen, nije više mogao da izdrži i komandanti mu nisu dali predaha. Pre nekoliko dana je otišao, samo tako - rekao je policajac.

Ukrajinski narednik koji ide pored Čurbanova takođe je rekao španskom listu da je nedostatak vojnika postao najveći problem sa kojim se suočava ukrajinska vojska, napominjući da vojnici često moraju da provedu tri meseca na svojim položajima bez odmora ili rotacije.

Drugi vojnik, identifikovan kao Aleksandar, koji služi u Teritorijalnim odbrambenim snagama (TRO), takođe je rekao za El Pais da je u jednom trenutku 116. TRO brigada kod Kurahova digla masovnu pobunu i odbila da poštuje naređenja.

Foto: Reuters

 

Nakon toga, cela brigada je navodno prebačena u Sumsku oblast, odakle je, prema rečima oficira, Kijev krenuo u prodor u rusku Kursku oblast.

Izvor u ruskim bezbednosnim službama je takođe potvrdio agenciji TASS da je ukrajinska 116. brigada TRO zaista prebačena da učestvuje u upadu na Kursk kao kazna za pobunu.

Prema izvoru koji citira list, Kijev je pokušavao „nekako da ispravi situaciju u Kurskoj oblasti na račun već demoralisanih vojnika ukrajinskih oružanih snaga“.

Aleksandar je takođe rekao za El Pais da je ranije ovog meseca bio slučaj visokog profila kada je 100 vojnika 123. TRO brigade napustilo svoje položaje u blizini Ugledara nekoliko dana pre nego što su grad zauzele ruske snage.

Policajac je objasnio da su to uradili da bi „objavili da su bez dovoljne obuke i oružja raspoređeni u samoubilačku odbranu“, navodi El Pais.

Moskva je dugo opisivala neprijateljstva u Ukrajini kao zastupnički rat koji su pokrenule SAD protiv Rusije u kojem su ukrajinski vojnici trošeni kao „topovsko meso“ uz saučesništvo njihove vlade.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

"Tajms" preneo nepostojeću izjavu predsednika Vučića! Gujon: Srbija odavno donela odluku da se pridruži EU
Politika

"Tajms" preneo nepostojeću izjavu predsednika Vučića! Gujon: Srbija odavno donela odluku da se pridruži EU

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon saopštio je da je današnji „Tajms” objavio neistinitu tvrdnju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da bi ''Srbija mogla da zaobiđe EU i uđe u BRIKS'', zamolivši britanski list da se javno izvini zbog obmanjivanja javnosti i promeni naslov članka koji je zasnovan na lažnom citatu.

25.10.2024

22:55

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Hana Selimović dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u Brčkom
Kultura

Hana Selimović dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u Brčkom

Na Internacionalnim teatarskim susretima Brčko distrikta BiH, održanim od 17.10. do 25.10.2024. godine, stručni žiri u sastavu: Dubravka Crnojević Carić, akademska glumica, rediteljka i teatrolog, Slobodan Unkovski, pozorišni reditelj, profesor glume i pozorišne režije i Osman Arslanagić, profesor scenografije i kostimografije, odlučio je da se Nagrada za najbolju žensku ulogu dodeli Hani Selimović za ulogu Ane/Ćerke u predstavi "Otac" u produkciji beogradskog Ateljea 212 (autor: Florian Zeler, reditelj: Paolo Mađeli).

25.10.2024

13:51

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija