• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji

24.10.2024

23:45

Hakeri Irana, Kine, Rusije udarili na Ameriku i sve su brutalniji! Veliki napad biće 48 sati pre i posle izbora!

Shutterstock

Vesti

Hakeri Irana, Kine, Rusije udarili na Ameriku i sve su brutalniji! Veliki napad biće 48 sati pre i posle izbora!

Podeli vest

Majkrosoft tvrdi da je otkrio kako iranski hakeri pokušavaju da se ubace na sajtove vezane za izbore u SAD, kao deo napora stranih zemalja, pre svega Rusije i Kine, da utiču na izborbni proces u SAD.

- Sa posebnim fokusom na 48 sati pre i posle dana izbora, birači, vladine institucije, kandidati i stranke moraju da ostanu na oprezu zbog obmanjujućih i sumnjivih aktivnosti na mrežama - napisao je Klint Vats, generalni menadžer Microsoftovog centra za analizu pretnji. 

Iranski hakeri se pripremaju za potencijalno veliku operaciju uoči američkih izbora, koja ide paralelno sa pojačanim naporima Kine i Rusije da utiču na izbore, navodi Majkrosoft u izveštaju objavljenom u sredu.

Nalazi potvrđuju druge nedavne izveštaje sajber firmi i zvaničnika koji ukazuju na višemesečne napore "stranog uticaja koji imaju za cilj da utiču na izbore u SAD". To ukazuje na to da je Iran  u velikoj meri angažovan u ovom prostoru nakon ranih operacija hakovanja sajtova vezanih za izbore u SAD

Prema izveštaju Majkrosofta, iranska hakerska grupa poznata kao Cotton Sandstorm planira da „uskoro" pokrene nove operacije uticaja na američke predsedničke izbore, a kao deo ovih napora, grupa skenira veb-sajtove vezane za izbore.  Ovo je ista grupa povezana sa naporima da se utiče na izbore 2020. godine, kada se predstavljala kao ekstremno desničarska grupa Proud Bois i slala preteće mejlove američkim biračima.

Iranska vlada je nedavno optužena da je umešana u hakovanje Trampove predsedničke kampanje, tako što je slala ukradene informacije zvaničnicima o bivšoj kampanji predsednika Džoa Bajdena 2024.

Teheran nije jedina vlada koja pojačava svoje napore u ovom sektoru. U periodu između jula i septembra ove godine, organizacija povezana sa kineskom vladom poznata kao „Spamouflage" navodno je „pretvarala antisemitske poruke, pojačala optužbe za korupciju i promovisala opozicione kandidate", navodi se u izveštaju. 

Majkrosoft je otkrio da Spamouflage širi kritičke objave prema senatoru Marši Blekburn i poslaniku Bariju Muru.

Pored toga, Majkrosoft tvrdi i da ruska uticajna grupa Storm-1516 uveliko radi na "manipilisanju" američkih predsedničkih izbora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!
Politika

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!

U svom najnovijem izdanju, tajkunski list "Danas" pokazao je svoje pravo lice, čak i na naizgled benignoj temi. U naslovnoj priči, koja se prvobitno činila neutralnom, uredništvo je odlučilo da doda malo "sočnosti" - najpre su izbacili jednu rečenicu, a zatim su pokušali da manipulištu s podnaslovima u kojima se spominju "ljudska prava", "demokratija" i "autojkratija".

28.10.2024

07:49

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija