• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.10.2024

19:00

Odlučan da spali sve mostove! Zelenski blokira posetu šefa UN Ukrajini!

EPA

Vesti

Odlučan da spali sve mostove! Zelenski blokira posetu šefa UN Ukrajini!

Podeli vest

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski odbio je posetu Antonija Gutereša njegovoj zemlji nakon što je generalni sekretar UN ove nedelje prisustvovao samitu BRIKS-a u Rusiji, preneo je u petak AFP, pozivajući se na izvore.

Lideri iz celog sveta okupili su se ove nedelje u Kazanju na 16. samitu BRIKS-a. Portparol generalnog sekretara UN rekao je novinarima da je sastanak "od velikog značaja" za rad Ujedinjenih nacija, pri čemu zemlje BRIKS-a predstavljaju skoro polovinu svetske populacije.

„Standardna praksa“ je da generalni sekretar prisustvuje „sastancima organizacija sa značajnim brojem važnih država članica“, kao što su G7 i G20, naveo je portparol.

Visoki izvor u ukrajinskom predsedništvu rekao je za AFP da je poseta šefa UN Rusiji izazvala bes u Kijevu.

Neimenovani izvor rekao je agenciji da je „nakon Kazanja, (Guteres) želeo da dođe u Ukrajinu, ali (Zelenski) nije potvrdio svoju posetu.

- Dakle, Gutereš neće biti ovde, posebno zbog ponižavanja zdravog razuma i međunarodnog prava u Kazanju - rekao je izvor.

Gutereš, koji je posetio Rusiju prvi put posle više od dve godine, održao je nekoliko bilateralnih sastanaka sa liderima koji su prisustvovali tom događaju.

U četvrtak uveče, poslednjeg dana samita, ruski predsednik Vladimir Putin i šef UN susreli su se iza zatvorenih vrata, kako se navodi, razgovarajući o krizi u Ukrajini i na Bliskom istoku, kao i o pitanjima koja se odnose na globalni razvoj i međunarodni finansijski sistem.

Foto: EPA/Daniel Irungu

 

Ranije tog dana, Gutereš se obratio panelu širokog formata BRICS Plus/Outreach čiji je domaćin bio ruski lider, uz prisustvo brojnih stranih zvanica.

Šef UN je pozvao na „pravedan mir“ u Ukrajini, kao i na hitan prekid vatre u Gazi i Libanu.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine ranije je osudilo Guterešovu odluku da poseti Rusiju, ističući da je on preskočio ovogodišnju „mirovnu konferenciju“ u Ukrajini koju je organizovala Švajcarska

- Ovo je pogrešan izbor koji ne unapređuje cilj mira. To samo šteti reputaciji UN - napisalo je ministarstvo na Ks (bivši Tviter) u ponedeljak.

Švajcarska je u junu bila domaćin skupa koji se vrteo oko „formule mira“ Zelenskog – liste želja od deset tačaka koju je Moskva odbacila kao zabludu.

Rusija nije pozvana na sastanak, koji je u velikoj meri percipiran kao neuspeh, koji nije dao konkretne rezultate.

Rusija je spremna da se vrati pregovorima sa Ukrajinom, ali samo na osnovu dokumenta sastavljenog u Istanbulu u martu 2022, kada su strane poslednji put sele za pregovarački sto, rekao je Putin.

Ruski predsednik je u petak ponovio da je Moskva spremna na „racionalni kompromis“, uz napomenu da je Kijev „iracionalno ponašanje koje je teško predvideti“.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija