• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

26.10.2024

09:56

Za ovu zemlju grčevito se bore i Rusija i Zapad - danas je dan odluke!

EPA

Vesti

Za ovu zemlju grčevito se bore i Rusija i Zapad - danas je dan odluke!

Podeli vest

U Gruziji je jutros otvoreno više od 3.000 biračkih mesta na parlamentarnim izborima, a predsednica te zemlje Salome Zurabišvili bila je prvi zvaničnik koji je glasao ubrzo nakon otvaranja birališta.

Ona je nakon glasanja izjavila da nije glasala za ličnosti, već za program, i izrazila uverenje da će na ovim izborima pobediti Gruzija.

Kako prenosi gruzijski portal, izbori se održavaju u trenutku kada se gruzijsko društvo nalazi na raskrsnici između EU i Rusije, a većina društva teži ustavnom cilju evroatlantskih integracija, koje su oslabljene ruskim uticajem "i spolja i iznutra". 

Ovo su prvi potpuno proporcionalni izbori u Gruziji, sa cenzusom od pet dsto koji stranke moraju da pređu da bi popunile 150 poslaničkih mesta.

Pravo glasa ima više od 3,5 miliona građana, a većina njih će glasati koristeći nove tehnologije glasanja, objavio je portal Civil.ge.

Kako se navodi, gotovo 96.000 ljudi glasa iz inostranstva. Predstavnici posmatračke misije OEBS/ODIHR sastali su se u petak sa predstavnicima vladajuće stranke Gruzijski san i opozicionim partijama.

Proevropska opozicija ima šanse

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi opozicione stranke mogle da dobiju dovoljno glasova da formiraju koalicionu vladu koja bi zamenila vladajuću partiju Gruzijski san, koju kontroliše moćni milijarder Bidžina Ivanišvili.

Koalicija uključuje glavnu opozicionu snagu Gruzije, Ujedinjeni nacionalni pokret (UNM) bivšeg predsednika Mihaila Sakašvilija i Akhali, nedavno formiranu stranku na čelu sa bivšim liderima UNM.

Zajedno sa nekoliko manjih stranaka, oni su potpisali proevropsku političku platformu u kojoj su navedene dalekosežne izborne, pravosudne i reforme sprovođenja zakona.

Anketa koju je sprovela američka agencija "Edison Research" neposredno pre izbora pokazala je da bi 34 odsto birača glasalo za Gruzijski san, dok bi četiri opoziciona saveza zajedno trebalo da dobiju 53 odsto glasova.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!
Politika

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!

U svom najnovijem izdanju, tajkunski list "Danas" pokazao je svoje pravo lice, čak i na naizgled benignoj temi. U naslovnoj priči, koja se prvobitno činila neutralnom, uredništvo je odlučilo da doda malo "sočnosti" - najpre su izbacili jednu rečenicu, a zatim su pokušali da manipulištu s podnaslovima u kojima se spominju "ljudska prava", "demokratija" i "autojkratija".

28.10.2024

07:49

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija