• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jovana Matijašević / Informer

17.04.2022

09:58

OVA BOLEST NEMA LEKA! Lekari upozoravaju: Simptome ne smete da ignorišete jer posledice mogu biti opasne!

informer.rs

Live TV

OVA BOLEST NEMA LEKA! Lekari upozoravaju: Simptome ne smete da ignorišete jer posledice mogu biti opasne!

Podeli vest

Svako peto dete i svaka deseta odrasla osoba imaju atopijski ekcem! Obično se uočava na obrazima, pregibima, ali i na spoljašnjoj strani ruku i nogu

Ekcem uglavnom nastaje u detinjstvu, ali može da se javi i u kasnijem periodu. Gotovo nikada ne dolazi sam, i uglavnom nastaje kao kombinacija genetske predispozicije za alergijske bolesti i spoljašnjih faktora, poput alergena iz hrane i vazduha, prekomerne upotrebe sapuna, šampona i deterdženata, koji "provociraju" nastanak bolesti. 

Pedijatar dr Saša Milićević upozorava da ekcem može imati opasne posledice i da je zato veoma važno, dodaje on, da roditelji potraže stručnu pomoć čim primete neke promene na koži.


- Nekada se desi da taj ekcem jako svrbi, deca počnu da češaju i on može sekundarno da se inficira od noktiju i ruku. Drugo, ta deca nekada budu malo psiholški drugačija. Počnu da se povlače, ako druga deca ružno reaguju na njihove promene na koži, jer nekada ekcem, naročito na prevojima može izgledati zastrašujuće - ističe dr Milićević.

Sa njim je saglasna i dermatolog gradskog Zavoda za kožne i venerične bolesti dr Lana Ćirković. Zato ona savetuje roditelje da na vreme potraže stručnu pomoć ukoliko primete bilo kakvu promenu na koži.

- Mora se voditi računa o deterdžentima kojima se pere veš, o sredstvima za kupanje, nezi kože.... Ekcem nažalost ne može da se izleči potpuno, ali dobrom prevencijom i savetima lekara, može se suzbiti njegovo širenje - smatra naša sagovornica. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija