• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.05.2023

13:55

ŽANJEMO ONO ŠTO SMO SEJALI! Otac Stevan Jovanović savetuje na koji način razgovarati sa decom i kako im pružiti osećaj sigurnosti posle tragedija koje su zadesile Srbiju!

Informer

Podkast

ŽANJEMO ONO ŠTO SMO SEJALI! Otac Stevan Jovanović savetuje na koji način razgovarati sa decom i kako im pružiti osećaj sigurnosti posle tragedija koje su zadesile Srbiju!

Podeli vest

Gost Informer podkasta je otac Stevan Jovanović sa kojim smo razgovarali o uzrocima i posledicama nezapamćenih tragedija, ali i tome kako nastaviti dalje i odupreti se iskušenjima modernog doba.

- Žanjemo ono što smo sejali. Svako od nas je u izvesnoj meri doprineo opštem lošem stanju društva - kaže otac Stevan Jovanović i dodaje kako problem nije nastao preko noći pa se ne može brzo ni rešiti.  

Otac Stevan ističe da deca danas jesu drugačija od nekadašnje jer je svet u kome odrastaju lošiji.

- Mi, kao jedinke, smo zbunjeni i ne razumemo više osnovne pojmove ljudskog društva - dobro i loše. Sve institucije, koje smo sa velikom mukom izgradili, jeftino prodajemo i rušimo. Napravili smo neoliberalnu matricu gde naše nemoralno ponašanje postaje gorivo ekonomkog rasta - zaključuje sveštenik.

Na pitanje kako razgovarati sa decom mlađeg školskog uzrasta, otac Stevan poručuje da oni ne mogu da shvate dimenzije užasa koji se dogodio i da je to srećna okolnost. Sa decom treba pričati otvoreno, ali na način koji ih neće uznemiriti. 

- Starijoj deci moramo ukazati da u svetu postoji dobro i loše, kao i da postoje oni čija je priroda krhka i koji ne mogu da nose teret modernog sveta bez posledica. Bog je ljudima dao slobodu, ali i odgovornost. Nikada ne treba da izaberu loše da bi se dopali drugima. Prirodno je da zlo i prostakluk fasciniraju  čoveka, a društvene mreže koncipirane su tako da gađaju naše slabosti, želje i strahove - objašnjava doskorašnji veroučitelj. 

Jedan od razloga što smo postali neempatični je taj što smo se odvojili od crkve.

- Svi smo doprineli tome da se stvori klima, pre svega na internetu, koja nije zdrava. Dozvolili smo da najopskurija moguća pornografija bude dostupna deci. Ona razara dečije duše i ubija sve čisto i plemenito u njima. Decu smo sami gurnili u iskušenje poremećajem društvenih normi i na nama je da to ispravimo - poručuje za kraj sveštenik. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija