• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

11.05.2023

10:00

NE ČEKAJTE VELIKE TRAGEDIJE DA BISTE DALI KRV! Iz Instituta za transfuziju kažu kako je pukom srećom u momentu nesreće krvi bilo dovoljno, ali da je moglo biti i drugačije!

Informer

Podkast

NE ČEKAJTE VELIKE TRAGEDIJE DA BISTE DALI KRV! Iz Instituta za transfuziju kažu kako je pukom srećom u momentu nesreće krvi bilo dovoljno, ali da je moglo biti i drugačije!

Podeli vest

11. maja obeležava se Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi u čast onih koji ovim humanim gestom spašavaju živote drugih. O tome koliko je važno da rezerve krvi svih krvnih grupa u svakom trenutku budu dovoljne pokazali su nam skorašnji nemili događaji.

Institut za transfuziju krvi Srbije reagovao je momentno čim se dogodila nasreća u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru. Na svu sreću, zaliha krvi bilo je dovoljno, istakla je Ivana Rodić. 

- Važnp je to što se posle nesreća, koje su se dogodile na Vračaru i opštinama Mladenovac i Smederevo, javio veliki broj dobrovoljnih davalaca krvi. Samo u jednom danu sakupljeno je oko 700 jedinica krvi i tako je bilo od srede do kraja nedelje - objašnjava naša sagovornica. 

Foto: printscreen

 

Na nedeljnom nivou Institutu za transfuziju krvi potrebno je minimum 1500 jedinica, a optimalno taj broj podrazumeva 2000 dobrovoljnih davalaca. 

- U velikom delu godine mi taj broj nemamo. Tokom leta imaćemo ponovo problem sa zalihama ukoliko se broj ljudi koji se odazvao u proteklom periodu ne uključi u redovno davanje. Postoji šansa da se stvori nestašica nulte negativne krvne grupe koja je retka i veoma dragocena, a koja je trenutno prikpljena. Ne može se istog momenta kada se krv da, pripremiti pacijentu. Potrebno je iskontroisati je, pripremiti komponente. Neophodno je da krv čeka pacijenta, a ne pacijent krv - trvdi Ivana Rodić. 

Foto: Snežana Antonić

 

Rezerve krvi zavise od nas samih, a iz Instituta poručuju da ne čakamo povode kao što su velike tragedije kako bismo dali krv. Povod može biti svaki dan kada se osećamo dobro. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija