• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kosovo onlajn

30.12.2021

19:37

BEKIM BLJAKAJ POKOPAO SNOVE ŠIPTARA: Za Kosovo bolje da ne pokreće tužbu za genocid protiv Srbije!

Vesti

BEKIM BLJAKAJ POKOPAO SNOVE ŠIPTARA: Za Kosovo bolje da ne pokreće tužbu za genocid protiv Srbije!

Podeli vest

Prošlo je gotovo osam meseci od kada je portparolka Vlade Kosova Rozafa Keljmendi najavila da će tužiti Srbiju za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, ali to se još nije desilo, piše Al Džazira Balkans navodeći da njihovi sagovornici tvrde da tužbe, za sada, neće ni biti.

Direktor Fonda za humanitarno pravo iz Prištine Bekim Bljakaj naglasio je da sumnja da će tužbe, zapravo, ikada biti i da je za Kosovo bolje da ne pokreće tužbu, jer su "male šanse da bi ona bila plodonosna“, uzimajući u obzir situaciju sa tužbama Bosne i Hercegovine i Hrvatske. 

"Nije prvi put da se koristi jedna takva najava radi dobijanja nekih političkih poena", izjavio je Bljakaj.

On dodaje da, zasad, nema baš nikakvih konkretnih radnji koje mogu navesti na razmišljanje da će tužba biti pokrenuta, ili, makar, da su počele pripreme za nju.

Profesor političkih nauka Nedžmedin Spahiu smatra da je najava tužbe neozbiljna i da je taj potez služio za unutrašnju političku upotrebu.

"Kosovo nije član Ujedinjenih naroda, niti Veća Evrope, niti mnogih međunarodnih organizacija. U kojem bi svojstvu Kosovo podnelo tužbu, kada nije član mnogih organizacija, nije rečeno. Zato je to od početka neozbiljno“, dodaje.

Spahiu je stava da bi samo pokretanje tužbe izazvalo dodatne probleme u ionako komplikovanim odnosima Kosova sa Srbijom.

"Srbija želi da među uslovima za eventualno priznanje Kosova bude taj da je Kosovo ne tuži za genocid. Ako bi Kosovo pokrenulo tužbu, to bi promenilo dosta stvari“, kaže Spahiu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set