• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.08.2024

10:22

Nemačka se raduje: Kopaćemo litijum, imamo ga više nego što smo očekivali!

printscreen

Vesti

Nemačka se raduje: Kopaćemo litijum, imamo ga više nego što smo očekivali!

Podeli vest

U Altenbergu u Rudnim planinama Saksonije, Nemačke, najavljeno je iskopavanje litijuma.

Najtiražnije i najčitanije nemačke novine "Bild" pišu da bi uskoro rudari mogli ponovo da zapevaju rudarsku narodnu pesmu „Steigerlied" jer nemačka rudarska kompanija "Zinnwald Lithium GmbH" želi da izgradi rudnik litijuma pod zemljom, što bi značilo oživljavanje ovog kraja i otvaranje novih radniih mesta.

Do 2030. godine Evropska unija želi da pokrije desetinu svojih potreba za strateškim sirovinama iz sopstvene proizvodnje, među kojima je i litijum koji je hitno potreban za energetsku tranziciju.

Rezerve litijuma u ovom delu Nemačke su veća nego što se očekivalo.

Foto: printscreen

 

 

Pomenuta rudarska kompanija istraživala je prethodne dve godine i došla do zaključka da umesto 125.000 tona litijuma, koliko su mislili da ima,  količine se procenjuju zapravo na 429.000 tona, saopštio je generalni direktor Marko Uhlig za Bild.

Kompanija želi da proizvodi do 18.000 tona litijum hidroksida godišnje - dovoljno za oko 800.000 električnih automobila.

- Na ovaj način takođe dajemo važan doprinos tranziciji energije i mobilnosti, kao i zaštiti klime - kaže Uhlig i dodaje da je plan da iskopavanje počne krajem decenije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Žiofre poručio: Litijum je prilika za Srbiju da razvije celokupan lanac vrednosti!
Politika

Žiofre poručio: Litijum je prilika za Srbiju da razvije celokupan lanac vrednosti!

Šef delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre izjavio je danas da mogući rudnik litijuma predstavlja priliku za Srbiju da potencijalno razvije celokupan lanac vrednosti, uzevši u obzir da naša zemlja već proizvodi električne automobile u Kragujevcu i poručio da je ovu temu potrebno rešavati kroz dijalog zasnovan na informacijama i činjenicama.

28.08.2024

20:38

sledeća vest

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set