• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.10.2024

15:21

Ne smemo zaboraviti! Vučić poslao moćnu poruku iz Žablja: Danas u Evropi nemamo bližeg i većeg prijatelja od Mađarske! (FOTO)

Printscreen/Informer

Vesti

Ne smemo zaboraviti! Vučić poslao moćnu poruku iz Žablja: Danas u Evropi nemamo bližeg i većeg prijatelja od Mađarske! (FOTO)

Podeli vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednika Mađarske Tamaša Šujoka. Posle niza sastanaka, usledile su posete Čurugu i Žablju, nakon čega su se obratili medijima.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Vučić je rekao da će govoriti kratko i iz srca, i istakao da je Balint Pastor zaboravio one koji su najviše doprineli odnosima između Srba i Mađara.

 

 

- Najviše su doprineli Viktor Orban i Ištvan Pastor. Još 2009. godine smo postigli dogovor da kada dođe do promene u Srbiji uspostavimo iskreno i dubinsko prijateljstvo između Srbije i Mađarske. Nije bilo lako, nije čak ni danas lako. I posle vekova i decenija neslaganja, ponekad i mržnje, nije lako doći do toga ne samo da se poštujemo, već i međusobno podržavamo i osećamo naklonost i ljubav - kazao je on.

Predsednik Vučić ističe da se Mađari uvek moraju pitati u Srbiji, posebno na lokalnom nivou.

- Kada neko zaboravi natpise na mađarskom, mi Srbi moramo da podsetimo i da ispravimo to. Mir, dobre komšije i prijatelji, to je naš cilj. Mi Srbi ne smemo zaboraviti da danas u Evropi nemamo bližeg i većeg prijatelja od Mađarske. U svakom trenutku - istakao je Vučić.

On je podsetio na mađarsku podršku Srbiji prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici.

Foto: Foto: Printscreen/Informer

 

- Ja sam ćutao, a Orban je sa druge strane slušalice shvatio šta to znači. I rekao da su uz nas. Ispričaću još jedan detalj iz razgovora sa Ištvanom Pastorom. Seli smo u brzi voz Beograd-Novi Sad. I meni Ištvan kaže: Da smo samo ovo uradili, mnogo je! A onoliko smo uradili. I kada analiziram koliko smo puteva zajedno uradili, posle mnogo obećanja - kazao je predsednik.

Vučić ističe da nas je Ištvan uveo u taj brzi voz drugačijih odnosa između Srba i Mađara.

- Mi iz tog brzog voza ne smemo da se vraćamo u vozove koji idu 26 km/h. Želim danas da se zahvalim mađarskoj vladi na podršci za obnovu ovog hrama. Ponosni smo na to. Danas sam čuo mnoge glasove koji me pitaju što dolazim baš ovde, a ne na neko drugo mesto. Za mene su svi građani Srbije jednaki. I oni srpskog roda, i mađarskog i bilo kog drugog roda. Mislim da će se u svetu odigravati stvari koje će doneti mnogo toga teškog u Evropi. Voleo bih da grešim, ali ja zaključke donosim na osnovu činjenica, a ne emocija. I zato i brinem, pomalo se i plašim. Ali imam veliku nadu, da ćemo zajednički umeti da razumemo koliko je mir važan - istakao je on. 

Foto: Foto: Printscreen/Informer

 

Naglasio je da kada je loše u našoj zemlji, loše je i Mađarima, a kada je dobro mora biti dobro i jednima i drugima.

- Izvinjavam se što mađarski nisam naučio, nadam se da ću u budućnosti moći da popravim i taj nedostatak. Hvala što ste me saslušali. Čestitam vam osveštanje ove crkve. Kada ispratim mađarskog predsednika otići ću do pravoslavne crkve Svetog Nikole da upalim sveću. I za mog druga, prijatelja i brata Ištvana Pastora. Iako sam generacija između Ištvana i Balinta, više se osećam kao Ištvanova generacija - dodao je predsednik Vučić.

Šujok se obraća medijima

Tamaš Šujok, prvi čovek Mađarske tokom svog obraćanja u Crkvi istakao je da se ovaj hram do nevadno nalazio u lošem stanju a danas se osvećuje u potpuno novom ruhu.

Foto: printscreen

 

- Obnova može da utiče i na naše narode, jer jača veru u ljudskost i veru u našu zajedničku evropsku sudbinu. Osvećenje je sakralni čin i to je susret sa Gospodom Bogom, međutim osim toga što je ovaj hram dom za ljude koje se okreću Bogu on će od danas postati i simbol našeg mađarsko-srpskog prijateljstva - rekao je Šujok.

Kako kaže tragični događaji 20. veka koja su posebno pogodili Žabalj, bili su tema razgovora današnjih susreta, i narod želi mir pa su svi međusobno oprostili jedni drugima.

- Zajedno idemo putem pomirenja u bratstvtu. Doživeli smo da se ukine kolektivno osuđivanje Mađara i zajednički smo se poklonili žrtvama sa jedne i druge strane u znaku hrišćanstav i ljudskosti. Time potvrđujemo da želimo biti dobre komšije i prijatelji, ne samo po reči već i po delu... Danas smo otvorili novo pohglavlje u procesu pomirenja sa osvećenjem ovog hrama, jer opet može da služi vernike u Žablji i okolini - dodao je predsednik Mađarske.

- Ovo je i dan pobede jer pokazujemo da male zajednice mogu da imaju svoju budućnost i da je ostavre ako su istrajni. Vernici u Žablji se nisu pdrekli svog hrama i kada nisu imali sredstava i kada su videli da im crkva propada nego su radili na tome da dđe do obnove... - kaže Šujok.

Prema njegvoim rečima ovaj čin pokazuje snagu hrišćanske Evrope.

- Beograd i Budimpešta su zajednički dali odgovor na istoriju koja je pisana - dodao je.

- Ovaj hram je novi simbol mađarskog i srpskog prijateljstva - kaže Šujok.

Šujok je poručio da hramovi Snežna Gospa i Svetog Nikole unatoč različistostima žive zajedno.

Arpad Fremond se obratio prisutnima

Predsednik Nacionalnog sveta Mađara, Arpad Fremond zahvalio se predsedniku Vučiću za sve što je učinio za njih.

Foto: printscren

 

- Možemo da svedočimo da veze ne postoje samo u rečima, već i mnogim stvarima oko nas - rekao je on.

Kako kaže zahvalan je na istorijskom pomirenju, i sada mogu zajedno svim nadolazećim generacijama da posluže kao primer zajedništva.

Potom je dečiji hor izveo još jednu duhovnu numeru.

Obraćanje Balinta Pastora

Prvi se obratio Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara,koji je rekao da se danas piše zajednička istorija srpskog i mađarskog naroda.

Foto: printscreen

 

Kako je istakao zahvalan je predthondim predsednicima Srbije i Mađarske, ali i aktulene koji nastavljaju politiku pomirenja.

- Ovaj hram je sam po sebi simbol Mađara ovde na Šajkačkom prostoru... Ljudi koji su nekada ovde živeli nisu tako zamislili svoju budućnost, jer je retkost da pravoslavna i katolička crkva stoje jedna pored druge... Istorija i negativci koji su je pisali doneli su sasvim drugu budućnost. Srećom od 2013. pišemo novo poglavlje - rekao je on te zahvalio predsedniku Vučiću kao iskrenom prijatelju mađarskog naroda.

Kako kaže zahvaljujući Vučiću i njegovim odlukama skinuta je ljaga sa mađarskog naroda.

Počelo blagosiljanje

Vučić i Šujok stigli su u Crkvu Snežne Gospe. Potom je počeo obred blagosiljanja.

U crkvu su stigli i predstavnici vojvođanskih Mađara.

Poseta Čurugu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Mađarske Tamaš Šujok položili su vence u Muzeju žrtava racije “Topalov magacin” u Čurugu.

- Ovaj muzej svedoči strašnoj prošlosti i svojevrstan je simbol pomirenja, praštanja i budućnosti. Za zločin ne postoji opravdanje, kao ni za zaborav. Zato pamtimo, sa najdubljim pijetetom, one koji su stradali zbog imena i prezimena, zbog pripadnosti jednom narodu i zbog naopake ideologije koja je ostavila svoj zli trag u istoriji oba naroda. Klanjamo se njihovim senima, dok gradimo zajedničku budućnost, u ime uzajamnog poštovanja, razumevanja, iskrenog prijateljstva i bratstva Srba i Mađara - napisao je predsednik Vučić na isntagramu. 

 

Sa njima u obilasku su bili i predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, kao i predsednik SVM Balint Pastor.

Vence su u muzeju položili i Pastor i predsednik Nacionalnog saveta Mađara u Srbiji Arpad Fremond. 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set