• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.10.2024

19:10

Dok se bavim politikom brinuću se za prava Mađara! Vučić podsetio na istorijske događaje koji su zbližili dva naroda

Inofrmer/Pedja Milosavljević

Vesti

Dok se bavim politikom brinuću se za prava Mađara! Vučić podsetio na istorijske događaje koji su zbližili dva naroda

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Žablju da Srbija trenutno nema bližeg i većeg saveznika od Mađarske i poručio je da će se, dok god se bude bavio politikom, truditi da dobre odnose dva naroda ništa ne pokvari.

- Mi Srbi ne smemo da zaboravimo još jednu stvar, a to je da danas u Evropi mi nemamo bližeg i većeg saveznika i prijatelja od Mađarske, po svakom pitanju, u svakom trenutku - rekao je Vučić u obraćanju, nakon što je prisustvovao blagosiljanju obnovljene katoličke Crkve Snežne Gospe sa predsednikom Mađarske Tomašem Šujokom.

Vučić je, navodeći primere odnosa Srbije i Mađarske, podsetio na vreme kada se u GS UN odlučivalo o rezoluciji o Srebrenici, kada mu se, kako je rekao, javio premijer Mađarske Viktor Orban i rekao da je ta zemlja pod velikim pritisicima i da će biti uzdržana na glasanju.

Vučić je rekao da je Orban, kada je mogao da čuje Vučićevo "ćutanje i muk sa druge strane slušalice", odlučio da promeni odluku.

- Onda je rekao 'razumeo sam, prijatelji su tu kad je teško, Mađarska će biti protiv' - naveo je Vučić Orbanove reči.

Foto: Inofrmer/Pedja Milosavljević

 

 

Govoreći o odnosima dva naroda, Vučić je podsetio na razgovor sa pokojnim liderom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom, kada su sedeli jedan preko puta drugog u brzom vozu od Beograda do Novog Sada.

- Seli smo u brzi voz Beograd-Novi Sad, jedan preko puta drugog. I meni Ištvan kaže 'da smo samo ovo uradili, mnogo je, a onoliko smo uradili' - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, upravo je Ištvan Pastor uveo dva naroda u "brzi voz drugačijih odnosa između Srba i Mađara, drugačiji odnos između Srbije i Mađarske".

On je podsetio na brojne projekte u Vojvodini u krajevima gde žive Mađari, kao što je gradnja "Ipsilon kraka", pruga do Budimpešte.

Vučić je zahvalio mađarskoj vladi na pomoći da hram u Žablju bude obnovljen i istakao da je ponosan što je danas prisutan na blagosiljanju crkve.

- Jednako smatram građanima Srbije moje sunarodnike, one koji pripadaju srpskom rodu, koliko i vas, koji pripadate mađarskom ili bilo kojem drugom rodu, a živite ovde u Srbiji - rekao je Vučić.

Ocenio je da će se u svetu odigravati događaji koji će dosta teških stvari doneti u Evropu i dodao da se nada da će Srbi, Mađari i drugi narodi umeti da razumeju koliko je mir važan i da će se zajedno boriti za taj mir. 

Foto: Inofrmer/Pedja Milosavljević

 

- Ne između nas, jer smo mi danas i mnogo više od prijatelja, već da i svi drugi razumeju da je to jedini način na koji se problemi rešavaju - rekao je Vučić.

On je zahvalio mađarskom predsedniku Tamašu Šujoku na poseti Srbiji i ocenio da poseta daje novi doprinos u stvaranju boljih odnosa između dva naroda i dveju zemalja. 

- Ja ću, dok se bavim politikom, dok sam na ovom mestu, dati sve od sebe da naše odnose niko ne pokvari, da ih niko ne zamuti nikada. I brinuću o pravima Mađara - zaključio je predsednik.

On je dodao da će obići i pravoslavnu crkvu u Žablju i da će upaliti sveću za Ištvana Pastora.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Hronika

Šok! Alija više puta prijavljivan policiji da šeta po selu sa puškom! Meštani Sokolca upozoravali na ubicu! (FOTO/VIDEO)
Užas

Šok! Alija više puta prijavljivan policiji da šeta po selu sa puškom! Meštani Sokolca upozoravali na ubicu! (FOTO/VIDEO)

Porodica ubijenih Milanke i Jovana Madžgalja tvrdi da je Alija, osumnjičeni za njihovo ubistvo, već dobro bio upoznat sa terenom pre zločina jer je danima pre tragedije boravio u šumi u blizini njihove kuće. Meštani sela kažu da su tih dana više puta zvali policiju i prijavljivali da čovek sa puškom šeta po selu, ali da reakcije nije bilo sve do dana ubistva.

28.10.2024

16:30

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set