• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.10.2024

20:55

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom

Peđa Milosavljević

Vesti

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom

Podeli vest

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom Radoslav Milojičić i članovi Grupe Staša Stojanović i mr Milovan Drecun, razgovarali su, preko zoom platforme sa članovima Poslaničke grupe Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Republikom Srbijom, predvođenom potpredsednikom Grupe Dimitrijem Natalukhom.

Radoslav Milojičić je istakao blisku vezu između Srbije i Ukrajine i naša dva naroda, koja se ogleda i u redovnim susretima predsednika dve države, Aleksandra Vučića i Volodimira Zelenskog.  Izrazio je zabrinutost zbog situacije u Ukrajini, naglašavajući da se nada skorom uspostavljanju mira i obnovi Ukrajine.

Milojičić je istakao da je stav Srbije vrlo dobro poznat, da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, kao i svih članica UN. Izrazio je zahvalnost na tome što i Ukrajina poštuje celovitost naše države i ne priznaje tzv. državu Kosovo.

On je dodao da je Srbija podršku Ukrajini pokazala i slanjem humanitarne pomoći i donacijama, kao i nedavnoj pomoći energetskom sektoru Ukrajine, u susret predstojećoj zimi.

Potpredsednik Poslaničke grupe za međuparlamentarne odnose sa Republikom Srbijom Dimitri Natalukha izrazio je zahvalnost Srbiji i prijateljskom srpskom narodu na pomoći u ovim teškim vremenima za Ukrajinu, dodavši da su za njegovu zemlju veoma bitni odnosi sa Srbijom, kao liderom regiona Zapadnog Blakana.

Naglasio je da Ukrajini izuzetno znači i da ceni što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jedan od potpisnika Deklaracije sa mirovnog samita o Ukrajini.

Član PGP sa Ukrajinom mr Milovan Drecun je u razgovoru istakao da Srbija dobro pamti podršku Ukrajine i njenog naroda tokom NATO bombardovanja 1999. godine, dodajući da je Srbija spremna da podrži sve rezolucije koje smatra konstruktivnim.

Članica Grupe Staša Stojanović naglasila je da svi treba da budemo okrenuti budućnosti i težimo zaustavljanju rata.

Na sastanku je bilo reči i o mogućim konkretnim vidovima saradnje između dve države. Ukrajinski parlamentarci su istakli da bi od izuzetnog značaja bila podrška Srbije u zbrinjavanju i rehabilitaciji dece koja žive u teškim uslovima rata, kao i u medicinskom lečenju ranjenih vojnika. 

Sagovornici su zajednički ocenili i da bi za dve države, koje su kanidati za članstvou EU, razmena iskustava i dobrih praksi u procesu evropskih integracija i usaglašavanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim, bila od izuzetnog značaja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set