• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Nedeljković

01.01.2020

17:34

DEGENEK EKSKLUZIVNO ZA INFORMER OTKRIVA: Pišem knjigu o ratu u Hrvatskoj!

Crvena zvezda

DEGENEK EKSKLUZIVNO ZA INFORMER OTKRIVA: Pišem knjigu o ratu u Hrvatskoj!

Podeli vest

Napisaću sa svojim bratom Đorđem knjigu o onome što je moja porodica doživela tokom rata u Hrvatskoj, ekskluzivno za Informer otkriva fudbaler Crvene zvezde Miloš Degenek!

Reprezentativac Australije je 1995. godine sa bratom Đorđem, ocem Dušanom i majkom Nadom morao da napusti Knin pred naletom ustaških hordi!

Porodica Degenek spas je našla u Aranđelovcu, odakle je pet godina kasnije otišla u Australiju. Miloš je imao samo 18 meseci kad je njegova familija bila prinuđena da ode u izbeglištvo. Od svojih roditelja saznao je šta se dešavalo kad su Hrvati pokrenuli zločinačku akciju "Oluja" i krenuli da ubijaju i proteruju Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta.

* Zbog čega ste odlučili da podelite iskustva vaše porodice iz tih užasnih vremena?

- Ideja mi je da ljudima makar malo dočaram kroz šta smo prošli mi i mnoge porodice slične našoj. Ja sam bio baš mali, ali znam sve iz priča svojih roditelja i baka. Moj brat Đorđe i ja pišemo knjigu u kojoj ćemo izneti sve detalje iz rata. Njihova iskustva biće objedinjena u toj knjizi.

Novak mi poželeo sreću

* Na Instagramu ste objavili fotografiju sa Novakom Đokovićem, sa odmora u Dubaiju. O čemu ste razgovarali s Novakom?

- Nismo mnogo pričali, samo smo se fotografisali i razmenili nekoliko rečenica. Znam da prati Zvezdu, to mi je rekao, ali van toga ništa više. Poželeo mi je sreću, kao i ja njemu i to je to.

* Jeste li bili u svom rodnom kraju posle rata?

- Jesam. Prvi put pre više od deset godina, pa sam opet bio pre neke tri godine. Želeo sam da vidim gde smo rođeni, gde smo živeli. Prijao mi je boravak tamo.

* U kojoj meri je rat odredio vašu sudbinu?

- Bio sam dete, imao sam 18 meseci kad smo izbegli iz Hrvatske u Srbiju, ali na dete takve stvari ostavljaju posledice. Pored toga, bio sam u Srbiji 1999. tokom NATO bombardovanja. Toga se i te kako sećam. Sirena za početak opasnosti, odlazaka u podrum...

* Šta vam je u svemu tome najteže palo?

- Bude teško kad moraš non-stop da se seliš, počinješ život iz početka. I dan-danas osećam posledice, neke pozitivne, neke negativne. Pozitivne su te što sam spreman bilo gde da odem da živim i radim svaki pošten posao, ne stidim se.

* Koliko su vam vaša i iskustva vaših roditelja pomogla u karijeri?

- Naučio sam da nikad ne odustajem. Uvek sam težio da budem dobar i normalan čovek, pošten, iskren i korektan, baš onako kako su me mama i tata vaspitali. Sve što radim, radim sa potpunom posvećenošću. Imao sam pehove u životu, povrede, susretao sam se sa trenerima koji su govorili da nisam talentovan za fudbal. Onda se sreća malo okrenula. Naporno sam radio i težio ostvarenju svojih snova. Želeo sam da moja porodica bude ponosna na mene. Poklopile su se okolnosti i karijera mi je krenula uzlaznom putanjom. Došao sam u Zvezdu, a dalje je sve poznato.

Ostaje kući u novogodišnjoj noći

* Imate li planove za novogodišnju noć?

- Novu godinu dočekaću najverovatnije kod kuće. Ne planiram nigde da izlazim, to me ne zanima. Porodica mi je već pet godina u Srbiji, pa ćemo se viđati sad oko praznika. Nisam siguran gde će moji roditelji i brat i njegova žena za doček Nove godine, ali ćemo za Božić sigurno biti zajedno.

* Kako biste ocenili prethodnu godinu?

- U fudbalskom smislu za mene je bila vrlo uspešna. Imao sam Prvenstvo Azije sa reprezentacijom, zatim prelazak iz Zvezde u Al Hilal, što je bilo novo iskustvo za mene. Tamo sam igrao Ligu šampiona Azije i imao sam uspešnu polusezonu. Nakon toga usledio je povratak u Crvenu zvezdu, gde sam opet imao vrlo uspešnu polusezonu. Plasirali smo se u Ligu šampiona, ubedljivo smo prvi u domaćem prvenstvu. Jedino za čim žalim je što se nismo plasirali u nokaut fazu Lige Evrope. Sve ostalo je bilo savršeno.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija