• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.M.

18.04.2020

07:15

KINEZI, SPORT I MILIONI! Zašto je dolazak fudbalera iz najmnogoljudnije zemlje sveta PRAVI POTEZ ZVEZDE?

Crvena zvezda

KINEZI, SPORT I MILIONI! Zašto je dolazak fudbalera iz najmnogoljudnije zemlje sveta PRAVI POTEZ ZVEZDE?

Podeli vest

Pravo niotkuda ovog petka se pojavila vest da je Crvena zvezda u svoje redove dovela mladog kineskog vezistu Hea Sjaokea (16) koji je već uveliko i debitovao za mlađe kategorija crveno-belih

Čelnici kluba iz Ljutice Bogdana u tišini su završili posao koji bi mogao da bude od velike koristi za šampiona Srbije. Niko od navijača trenutno nije upoznat sa potencijalom mladog Sjaokea koji je pun pozitivnih utisaka o Srbiji.

STANKOVIĆ O MIHAJLOVIĆU: Moj ĆALE JE NESALOMIV!

No, da ne skrećemo sa poente, a ona je "kako bi Zvezda mogla ozbiljno da profitira od dolaska prvog Kineza na "Marakanu"? 

Naravno da bi crveno-beli ozbiljno zaradili ukoliko se doskorašanji igrač Šandonga pokaže kao veliko pojačanje, debituje za crveno-bele i ostvari unosan transfer koji bi u Ljutice Bogdana doneo veliku zaradu.

Foto: China Daily

Međutim, u Zvezdi ne moraju da čekaju da mladi He "procveta" jer postoji još jedan način "lake zarade". Reč je o prodaji dresova.

Kinezi su poznati kao veliki zaljubljenici u fudbal, može se čak reći i fanatici, a čim neki od njihovih sunarodnika obuče dres evropskog kluba odmah počinje velika zainteresovanost i navala za njim.

Naravno da Sjaoke nije prvi Kinez koji je stigao u Superligu. Pre njega u Srbiji su nastupali njegovi sunarodnici Tija Žingua i Li Hanguan, igrali su na kraju osamdesetih u dresu Partizana, Čeng Moji (Spartak), Li Činju (Rad), Li Siki (Inđija), Jan Žue (Radnik), Vang Lei (Mladost) i Žong Haoran (Spartak – Borac) kao i Runze Hao koji trenutno brani boje Radničkog iz Niša.

Foto: reuters

Sigurno da bi Zvezdi bilo mnogo lakše da dopre do kineskog tržišta od ostalih superligaša koji su u svojim redovima imali igrače iz Kine. Što zbog "brenda", što zbog proizvođača opreme koji bi to vrlo lako mogao da im omogući.

Uzećemo jedan primer iz Španije gde trenutno najpopularniji kineski fudbaler Vu Lej brani boje ekipe Espanjola i verovali ili ne samo zbog njega je prodaja dresova katalonskog kluba vrtoglavo skočila. Izračunali su da je ostvaren rast od gotovo 20 procenata, a po prvi put u istoriji zarađeno je više od 1.000.000 evra na prodaju replika dresova. Veliki broj njih je isporučen u Kini, a ostatak je prodat turistima koji su posećivali Barselonu.

Foto: Starsportphoto

Upravo zbog Leja gledanost mečeva Espanjola je takođe vrtoglavo skočila pe je recimo njegov debi protiv Viljareala gledalo svega 177.000 Španaca, dok je taj isti meč u Kini pratilo 400.000.000 Kineza! Zvuči neverovatno, ali da, zaista se može reći da su pravi fanatici kada je u pitanju sport.

Možda Zvezda po nekim stvarima ne može da se takmiči sa Espanjolom koji od TV prava zarađuje vrtoglavu svotu novca, ali kao "fudbalsko ime" sigurno da je Crvena zvezda kao šampion Evrope dosta atraktivnija za prosečnog sportskog zaljubljenika.

Nema sumnje da bi kineski turisti, kojih ima u Beogradu, vrlo rado svratili na "Marakanu" da pazare dres sa prezimenom svog zemljaka na leđima...

Naravno, sve je ovo još uvek daleko za Zvezdu, ili možda nije, ali nema sumnje da će mladi Sjaoke biti u centru pažnje narednih meseci.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Maki

pre 3 godine

Haha balavac od 16 g.i kao sponzori iz Kine...oce to Ali sutra,Malo sutra.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija