• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.12.2020

13:51

OTKRIVENO! EVO PROTIV KOJE OPAKE i retke bolesti se bori Aleksandar Katai!

Crvena zvezda

OTKRIVENO! EVO PROTIV KOJE OPAKE i retke bolesti se bori Aleksandar Katai!

Podeli vest

Fudbaler Crvene zvezde Aleksandar Katai završio je jesenju polusezonu i neće igrati do proleća, jer ima problem sa trombocitima

Njegova krvna slika nije bila dobra još posle utakmice reprezentacija Srbije i Škotske i u prvi mah je Katai zabrinuo sve oko sebe. On od tog 12. novembra nije odigrao nijednu utakmicu.

Posle prvih analiza odbačene su neizlečive bolesti kao mogućnost, a pretpostavka je da jedan od najboljih fudbalera Zvezde ponovo ima trombocitopeniju.

Opasno krvarenje

Trombocitopenija podrazumeva smanjenje broja krvnih ćelija nazvanih krvne pločice, što izaziva krvarenja u koži i unutrašnjim organima.

Reč je o nedostatku krvnih pločica, koje imaju ključnu ulogu u zatvaranju oštećenih krvnih sudova, kako bi se izbeglo prekomerno krvarenje. Trombocitopenija nastaje kad koštana srž ne stvara krvne pločice ili kad ih slezina u prevelikoj meri razgrađuje. Uzrok je često nepoznat.

Foto: Starsportphoto

Aleksandar Katai će opet pobediti bolest

Klinička slika, kako prenosi stetoskop.info, ispoljava se spontanim krvarenjima u koži i sluznicama koje se naziva purpura. Promene po koži mogu biti u vidu sitnih tačkastih krvarenja (petehije), koje se mogu međusobno sliti i dati ekhimoze (krvne podlive, modrice). I petehije i ekhimoze mogu da izmene boju, što zavisi od starosti krvarenja i stvaranja bilirubina iz hemoglobina. Petehije i ekhimoze mogu postojati u bilo kom predelu, a krvarenje iz sluznica nosa i genitalnih organa je najčešće.

Karakterističan nalaz u trombocitopenijama je krvarenje u usnoj šupljini u vidu mehura ispunjenih krvlju. Najopasnije je krvarenje u centralnom nervnom sistemu, koje može da dovede do fatalnog ishoda, a krvarenja u fundusu (dnu) oka mogu dati trajna oštećenja vida.
U trombocitopenijama postoji rizik od većeg krvarenja posle povreda i hirurških intervencija. Ta krvarenja počinju neposredno posle povrede, dobro reaguju na lokalnu kompresiju i obično potpuno prestaju posle 48 sati.

Foto: Starsportphoto

Aleksandar Katai čeka analizu krvi

Katai se s ovim zdravstvenim problemom već mučio 2012, dok je bio u Vojvodini i četiri godine kasnije, kad je bio igrač Alavesa. Oba puta je uspeo da se oporavi i da se vrati fudbalu, pa lekari veruju da će tako biti i sad.

Crvena zvezda planira da posle novogodišnjih i božićnih praznika počne pripreme za drugi deo sezone, jer je očekuje i borba u šesnaestini finala Lige Evrope. Sportski direktor crveno-belih Mitar Mrkela veruje da će Aleksandar Katai uspeti dotad da prebrodi probleme.

- Čekamo da budu gotove analize, pa ćemo znati kakvo je tačno Kataijevo stanje. Uveren sam da će se oporaviti u potpunosti jer je već dva puta izašao iz sličnih problema. Svakako se radujemo momentu kad će opet biti sa nama - poručio je Mrkela.

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milos Rankovic

pre 3 godine

Majstore svi smo uz tebe.kad iza sebe imas preko 10 miliona Zvezdasa neboj se nicega.svi jedva cekamo prolece i da uzivamo u tvojoj igri.jedan je Aleksandar Katai

Luka

pre 3 godine

A gde se on dokazao kao trener,možda po tome što niti jedan srpski klub nije primio toliko golova ,koliko Zvezda pod njegovim rukovodstvom,ajde molim vas,on da bude trener Orlova

sledeća vest

Vesti

TV

Keba zbog alimentacije završio na sudu u Strazburu! Ljiljana Jevremović: Rekao mi je da neće da leči bolesno dete! (VIDEO)
Live TV

Keba zbog alimentacije završio na sudu u Strazburu! Ljiljana Jevremović: Rekao mi je da neće da leči bolesno dete! (VIDEO)

Dragan Kojić Keba je imao sudski spor za utvrđivanje očinstva njegovog deteta, koje nije hteo da prizna. Taj incident pokreće pitanje o alimentaciji i svim sudskim procesima o starateljstvu, a na to su odgovorile su gošće Vikend info jutra, Ljiljana Jevremović, tekstopisac, advokat Tamara Nemčev Džinić i socijalna radnica Biserka Jakovljević.

01.09.2024

13:08

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija