• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: J. Nedeljković

28.10.2021

13:29

KATAIJU DOKTOR SPASAO KARIJERU! Pretila mu kazna od 4 godine suspenzije!

Starsportphoto

Crvena zvezda

KATAIJU DOKTOR SPASAO KARIJERU! Pretila mu kazna od 4 godine suspenzije!

Podeli vest

Aleksandar Katai mogao je da bude suspendovan na četiri godine, ali spasao ga je dr Miodrag Mladenović, koji je primetio da je uzeo zabranjenu supstancu, kaže prof. dr Nenad Dikić iz Antidoping agencije Srbije

Aleksandar Katai može da zahvali Zvezdinom doktoru Miodragu Mladenoviću što mu je spasao karijeru, kaže za Informer osnivač Antidoping agencije Srbije profesor doktor Nenad Dikić!

Ofanzivni fudbaler crveno-belih slučajno je uneo u organizam supstancu koja se nalazi na listi doping sredstava, a doktor Mladenović je to otkrio dan pred utakmicu sa Midtjilandom u Danskoj u 3. kolu Lige Evrope.
Ne bi mu bilo spasa

Kataiju niko živ ne bi poverovao da je slučajno uneo zabranjenu supstancu, svi bi mislili da se dopingovao
Nenad Dikić

Katai je koristio sredstvo za inhaliranje koje je prepisano njegovom sinu, a Mladenović je upozorio trenera Dejana Stankovića da bi njegov igrač mogao da padne na doping testu. U tom slučaju, pretila bi mu kazna od četiri godine suspenzije. To bi u Kataijevom slučaju praktično značilo i kraj karijere, jer majstor iz Srbobrana ima 30 godina.

Pravovremena reakcija

Prema Dikićevim rečima, medicinska služba Crvene zvezde zaslužuje pohvale jer je sprečila katastrofu.

- Svaka čast ljudima iz Zvezde, pravovremeno su reagovali. Doktor Mladenović je bio veoma pažljiv, prepoznao je nedozvoljenu supstancu i rekao treneru da Katai ne bi smeo da igra. Stanković, koji ima višegodišnje internacionalno iskustvo, svakako nije želeo da se kocka i pošalje na teren potencijalno dopingovanog igrača. Za pohvalu je njihova reakcija, jer su spasli Kataija od četvorogodišnje suspenzije - kaže Dikić.

Foto: Starsportphoto©

Spasio ga doktor - Aleksandar Katai



Lekove za inhaliranje koriste uglavnom oni koji imaju astmu, dok je sportistima potrebna posebna dozvola da bi ih uzimali. Reč je o lekovima čije dejstvo traje relativno kratko, tako da je, što se toga tiče, Katai već čist i može da počne da igra.

Gaske uzeo kokain ljubeći se

 

Bivši francuski teniser Rišar Gaske imao je najneverovatnije opravdanje za pozitivan rezultat na doping testu. On je testiran 2009. godine, dan pred turnir u Majamiju. U njegovom organizmu nađeni su tragovi kokaina, a Gaske je tvrdio da se veče pre testiranja ljubio u noćnom klubu sa devojkom koja redovno konzumira kokain. Zanimljivo je da ovo Gaskeovo opravdanje prihvaćeno i on nije kažnjen.


- Ne znam precizno o kojoj supstanci je reč, ali svi lekovi koji pripadaju grupi onih za inhalaciju imaju cilj da šire disajne puteve, kako bi korisnik mogao da unese više kiseonika. Uglavnom ih koriste astmatičari, a da bi ih neki sportista koristio, mora da ima dozvolu i to se zove "izuzeće radi terapijske upotrebe". Njihovo dejstvo ne traje predugo i zbog toga bolesnici moraju da ih koriste skoro svakodnevno. Koji god lek da je Katai uzeo, za 50 sati nije više bilo tragova te supstance u organizmu - kaže Dikić.

Foto: Starsportphoto

 

Teško bi se izvukao

Prema rečima doktora Dikića, da je Katai pao na doping testu, niko mu ne bi poverovao da je do toga došlo slučajno.

- Pošto je reč o igraču koji je standardan prvotimac i igra veliki broj utakmica, a nedavno je preležao koronavirus, nije loše što je odmorio tu jednu utakmicu. Moram opet da pohvalim doktora, jer da je napravio previd i da je Katai testiran, ne bi bilo šanse da se na uzorku ne vidi da je uneo nedozvoljenu supstancu. Niko živ mu ne bi poverovao da je to uradio slučajno, svi bi mislili da se dopingovao. Teško bi on posle uspeo da se odbrani - zaključio je Dikić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija