• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.11.2022

15:05

NOVI STADION ZVEZDE KOŠTAĆE OKO 120 MILIONA EVRA, NEĆE IMATI ATLETSKU STAZU... Terzić otkrio sve o novoj Marakani, kapacitet 42.000

Informer

Crvena zvezda

NOVI STADION ZVEZDE KOŠTAĆE OKO 120 MILIONA EVRA, NEĆE IMATI ATLETSKU STAZU... Terzić otkrio sve o novoj Marakani, kapacitet 42.000

Podeli vest

Direktor Crvene vezde Zvezdan Terzić je odgovarajući na pitanja studenata Ekonomskog fakulteta otkrio da će izgradnja novog stadiona biti jedan od prioritetnih zadataka rukovodstva crveno—belih u narednom periodu.

Šampionu Srbije planira igradnju novog, multifunkcionalnog stadiona kapaciteta 42.000 mesta. Novi stadion neće imati altetsku stazu i koštaće između 100 i 120 miliona evra.

 

Svedoci smo da su svi klubovi koji su napravili nove stadione, za tri ili četiri puta povećali broj prodatih sezonskih karata, a samim tim i izvor prihoda, koji su fiksni. Imamo primer AEK-a iz Atine, koji je klub manje veličine po svim parametrima od Crvene zvezde, ali koji je imao prodatih šest hiljada sezonskih karata. Ove godine su pustili novi stadion u rad i prodali su 22 hiljade sezonskih karata. Imaju godišnji prihod od 16 miliona evra, samo od godišnjih karata. To je fiksni, siguran prihod sa kojim ulaze u takmičenje i samo jedan od primera šta klubovi dobijaju izgradnjom novog stadiona. Crvena zvezda planira, radimo projekte, zatvaramo finansijsku konstrukciju i pravimo planove generalnog i detaljnog urbanizma kako bi izgledao taj novi stadion. Voleli bismo ako budemo u mogućnosti malo da ga dislociramo - oko 300-400 metara severnije, da se približimo Autokomandi. Zbog infrastrukture, čvorišta i izbegavanja gužve u saobraćaju, a sa druge strane, voleli bismo da ga dislociramo jer bi izgradnja trajala sigurno tri, četiri godine i postavlja se pitanje gde bi Crvena zvezda igrala dok gradi novi stadion, jer ako bi ga pravili na postojećem, morali bismo da srušimo ovaj, a onda se postavlja pitanje koja bi bila alternativa za odigravanje utakmica, jer nažalost nacionalni stadion još nije završen. To je četvrti stub našeg dugoročnog plana i ja se nadam da ćemo u naredne dve godine početi sa izgradnjom novog stadiona - rekao je Zvezdan Terzić i otkrio detaljan plan i načelan izgled nove Marakane. Izvesno je da neće biti atletske staze.

Foto: Informer

 

- Stadioni sa altetskom stazom se ne prave više nigde na svetu. Imali smo plan pre dve godine kada smo napravili konkures za idejno rešenje. Ideja je bila da prvo ostane atletska staza, ali onda smo posle analize sa jednom nemačkom firmom došli do drugačijeg rešenja. Oni su nam rekli: „Nemojte to da radite, nemojte da bacate pare“. To nema promil šanse za održivošću“. Novi stadion će imati maksimalan kapacitet od 42 hiljada sedećih mesta. Veći kapacitet zahteva novi prsten koji duplira cenu radova. Međutim, i dalje radimo neku studiju. Stadion treba da živi 365 dana u godini, a mi u sezoni imamo pet ili šest utakmica sa velikim interesovanjem. Dva derbija, tri utakmice grupnoj fazi, one tamo godine ćemo igrati pelj-of. Da li nam je uopšte potreban stadion od 42 hiljade mesta? Trenutno imamo sedam hiljada godišnjih ulaznica, Olimpijakos je napravimo stadion za 32 hiljade gledalaca, iako imaju preko 20 hiljada godišnjih ulaznica. Moramo da napravimo održiv stadion. Projekcija je da će nas koštati između 100 i 120 miliona evra.

Foto: Peđa Milosavljević

 

Crveno-beli će imati partnere. 

- Najverovatnije će to biti strateško partnerstvo sa nemačkim investitorom. Na mesto sadašnjih pomoćnih terena sagradili bismo poslovni i stamebeni prostor.

Foto: Starsportphoto©

 

Ponovio je Terzić da je plan Crvene zvezde da sportski deo kluba izmesti sa Topčiderskog brda.

- U fazi smo kupovine zemljišta u oblasti oko aerodroma, na potezu između završnice Bežanijskog groblja i piste na beogradskom aerodromu. To je 25 hektara zemljišta, gde planiramo da napravimo najmoderniji trening kamp koji će koštati oko 25 miliona evra. Tako bismo izmestili kompletan trenažni proces sa Marakane, jer ako hoćemo da napravimo održiv sistem od Crvene zvezde, moramo da budemo svesni da je previše skup kvadratni metar oko Marakane, gde imamo sedam pomoćnih terena, da bi se tamo šutirala lopta. To zemljište mora da se stavi u funkciju Crvene zvezde i nekih stabilnih prihoda, da bi Crvena zvezda mogla da odgovori rezultatima na velike zahteve Zvezdine publike. To je neki plan, koji se pravi i koji ćemo obnarodovati nadam se na proleće do 2030. godine, jer smo svesni da zvezdaškoj javnosti i Zvezdinoj publici nije više dovoljno samo da budemo šampioni u Srbiji i da igramo grupnu fazu Lige Evrope.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Majka Dankinog ubice otkrila detalje saslušanje i susreta sa sinom monstrumom: Nisam grlila muža, pretresali su me
Hronika

Majka Dankinog ubice otkrila detalje saslušanje i susreta sa sinom monstrumom: Nisam grlila muža, pretresali su me

Svetlana Dragijević majka monstruma Dejana Dragijevića koji je u policiji priznao da je ubio devojčicu iz Bora, Danku Ilić koja bi 6. maja napunila dve godine, uz kuknjavu i očaj primila je našu ekipu u kuću iz koje su slobode lišeni pored Dejana i njegov otac Radoslav Dragijević i brat Dalibor Dragijević. S tim, da je Dalibor(40) preminuo u pritvoru.

25.04.2024

16:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija