• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.09.2023

06:09

Uputstvo za upotrebu Crvene zvezde: Ne gubi se dva puta u Superligi!

Starsportphoto

Crvena zvezda

Uputstvo za upotrebu Crvene zvezde: Ne gubi se dva puta u Superligi!

Podeli vest

Dva poraza Crvene zvezde u tri kola Superlige, jasan su indikator da Barak Bahar nije najbolje shvatio šta ne bi trebalo, a šta nikako ne sme kad dođe u klub sa "Marakane".

Postoji ta priča o mentalitetu, o uklapanju, o poznavanju lige u koju dolazite, ali i o shvatanju kluba čiji deo pretendujete da budete. I sve je to možda manje važno ako ste Jirgen Klop, Karlo Anćeloti ili Pep Gvardiola, pa imate dovoljno fudbalskog znanja da pokrijete svaki drugi nedostatak. Ipak, ako ste prosečan trener, dolazite iz prosečne lige, a u zemlji u koju idete predstavljeni ste kao Aleks Ferguson za one sa jeftinim kartama, onda bi valjalo malo da se potrudite, naučite gde idete, kakav je klub koji vas oberučke prihvata i šta nikako ne biste smeli da uradite da ga ne brukate.

Foto: Starsportphoto©

 

Ovih dana kad se kaže Crvena zvezda, svima je prva asocijacija utakmica sa Mančester sitijem. Veliki događaj, crveno-beli će kao direktni učesnici Lige šampiona odmeriti snage sa prvakom Evrope, vladarom Premijer lige i ekipom koja s pravom trenutno slovi za najbolju na svetu. Okej, kad su takvi momenti, jasno je da Zvezdini navijači nemaju granica, pa se neki nadaju da će Dragović "polomiti kičmu" Holandu, drugi veruju da srpski klub može do boda, dok su u manjini oni koji kažu da će Siti rutinski, bez umaranja pobediti Zvezdu. Ali to su navijači i to niko nema pravo da im oduzme. 

Realnost kaže da Sitijev tim vredi više od milijardu evra, da ima najboljeg trenera na svetu i da se na "Itihadu" ne treba predati, ali da nije sramota izgubiti, pa čak primiti tri ili četiri gola. I niko se zbog tog poraza sigurno ne bi ljutio. Uostalom, u klubu i ne kažu da će protiv "građana" tražiti šansu za prolaz dalje, već protiv Jang Bojsa, eventualno na neku ludu sreću i protiv Lajpciga.

Foto: Starsportphoto

 

Kad je angažovanje Baraka Bahara u martu načelno dogovoreno, jasna vizija je bila da je on trener za velika dela. U tom trenutku, ekipu je vodio Miloš Milojević, čovek koji je do kraja sezone osvojio duplu krunu. Ipak, procena je bila da on može da bude dobar u domaćim okvirima, ali da je za iskorak u Evropi, a to je načinjeno već direktnim upadanjem u elitu, potreban neko bolji. Neko sa jačim mentalitetom, neko ko će znati da postroji ekipu kao vojsku (a ko će bolje, od takozvanog Generala?) i stane na crtu Sitiju, Bajernu, Realu...

Gledajući statistiku Zvezde u prošlosti, kad je reč o Superligi, poslednji poraz imala je u oktobru 2021. godine protiv Radnika u Surdulici. Uspevali su Milojević, a pre njega Dejan Stanković i Vladan Milojević da okončaju po celu sezonu sa jednim ili nijednim porazom. Za sve te godine, igrala se evropa, pravljeni su nekad dobri, nekad slabiji rezultati, ali retko kada se klub brukao. 

Ovo što ovih dana Zvezda proživljava deluje nerealno. Matematički, nigde ona ne zaostaje i da sad izvršite anketu na ulici, od sto ispitanih, sto će reći da će Zvezda biti šampion Srbije. Ali fudbal nije matematika. Fudbal je osećaj i strast, a to prosečnom čoveku, a posebno prosečnom navijaču crveno-belih, ne smete da oduzmete. Poraz od Voždovca u 5. kolu, pa poraz od Čukaričkog sinoć, nešto su što se ovde ne oprašta. 

Foto: Starsportphoto

 

"Večeras bih Baraku spakovao kofere. Vratite Dekija ili Miloja", neki su od komentara koji su se sinoć mogli videti po društvenim mrežama.

Kad je Baharu objašnjavano da se dovodi zbog Sitija i PSŽ-a, nikako nije smelo da se zaobiđe da mu se kaže da to ne znači da sme da gubi na superligaškim terenima. Jednom može da se omakne, ali dva puta već nije slučajnost. Ako na to dodamo činjenicu da nijednom treneru ranije nisu ovako ispunjene želje sa pojačanjima i da Crvena zvezda nikada u istoriji nije imala skuplji tim, onda ovo priču diže na nivo drame. 

I sam Izraelac bio je svestan toga.

- Izgubili smo dva puta, ovo je previše - opisao je suštinu iskusni stručnjak u jednoj rečenici.

I zaista je previše. Jer nikog ne zanima što je ekipa protiv Fiorentine na prijateljskom meču odigrala "najbolje prvo poluvreme u novijoj istoriji". Ko se još seća kako su redom padali velikani evropskog fudbala na pripremnom Kupu u Rusiji? Važno je ovo sada. Važno je ne brukati klub. Ako je išta naučio o mentalitetu ovog naroda, trebalo bi Bakar da zna da on stručni ispit neće polagati 19. septembra u Mančesteru, nego 27. istog meseca u Humskoj. 

Ima vremena do tada da se presabere gde je grešio i šta to može bolje u odnosu na mečeve sa Voždovcem i Čukaričkim. Ako je makar i površno čitao uputstvo za upotrebu Crvene zvezde, trebalo bi da zna koje se to greške praštaju, a koje plaćaju. 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!
Live TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!

Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.

27.07.2024

22:05

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)
Live TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.

27.07.2024

19:43

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija