• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

05.10.2023

13:30

Efekat "Marakane"! Domaći teren je Zvezdina prednost ili prepreka?!

Starsportphoto

Crvena zvezda

Efekat "Marakane"! Domaći teren je Zvezdina prednost ili prepreka?!

Podeli vest

Crveno-beli nisu uspeli u 2. kolu Lige šampiona da savladaju Jang bojs (2:2) na svom stadionu, iako su imali podršku skoro 50.000 navijača.

I ovo nije prvi put da se dešava da Crvena zvezda ne dobije meč u kojem ima ulogu blagog favorita i pune tribine uz sebe. Naprotiv, od 2010. godine do danas odigrana su čak 23 duela u kojima su "delije" očekivale da se raduju u svojoj kući, a njihovi ljubimci nisu uspeli da ih obraduju pobedom.

Zato je i logično zapitati se, da li je "Marakana" zaista toliko velika prednost, kao što se stalno potencira, ili zapravo stvara dodatni pritisak domaćim igračima, koji podlegnu atmosferi i visokim očekivanjima?!

Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da je, recimo, ekipa Baraka Bahara sinoć u dobrom delu utakmice čak bila i u podređenom položaju. Uvodni minuti i taj pozitivni naboj jesu dali krila srpskom prvaku, ali vrlo brzo su se Švajcarci konsolidovali i u nekoliko navrata ozbiljno pretili i mučili golmana Omrija Glazera.

Foto: Starsportphoto

Zvezdini igrači razočarani posle remija sa Švajcarcima

Tek u drugom delu drugog poluvremena, neposredno pred izjednačujući pogodak Bukarija, pa do poslednjeg sudijskog zvižduka, Zvezda je vršila ozbiljan pritisak na protivnika. Međutim, ruku na srce, za tim koji je ovog leta uložio značajna sredstva u igrački kadar i pojačanja, uz neskrivene ambicije da se bori makar za treće mesto u grupi, to je premalo.

Poslednjih 13 sezona


Sezona 2010/11.
Slovan Bratislava 1:2

Sezona 2011/12.
Ren 1:2

Sezona 2012/13.
Naftan 3:3
Omonija 0:0
Bordo 0:0

Sezona 2013/14.
Černomorec 0:0

Sezona 2015/16.
Kajrat 0:2

Sezona 2016/17.
Ludogorec 2:4
Sasuolo 1:1

Sezona 2017/18.
BATE Borisov 1:1
CSKA Moskva 0:0

Sezona 2018/19.
Spartak Trnava 1:1
Salcburg 0:0
Napoli 0:0

Sezona 2019/20.
Kopenhagen 1:1
Jang bojs 1:1

Sezona 2020/21.
Hofenhajm 0:0
Milan 2:2

Sezona 2021/22.
Šerif 1:1
Midtjiland 0:1

Sezona 2022/23
Makabi Haifa 2:2
Monako 0:1

Sezona 2023/24.
Jang bojs 2:2

Kada malo vratimo film unazad, često se sličan epilog na našem najvećem stadionu ponavljao. U vreme kada su crveno-beli prolazili kroz period tranzicije, česte promene trenera i igrača, na "Marakani" su uspevali da slave Slovan iz Bratislave, Ren, Kajrat i Ludogorec, dok su sa remijem iz srpske prestonice odlazili Naftan, Omonija, Bordo, Černomorec, Sasuolo, BATE Borisov, moskovski CSKA...

Čak i one čuvene sezone 2018/19, kada je na klupi sedeo Vladan Milojević, a Zvezda izborila prvi, istorijski plasman u grupnu fazu Ligu šampiona, kod kuće je izostalo radovanje. Protiv Spartaka iz Trnave bilo je 1:1, a protiv Salcburga 0:0. Ipak, sve su crveno-beli tada nadoknadili velikim trijumfom nad Liverpulom na svom terenu (2:0), dok je protiv Napolija upisan bod (0:0).

Slična priča se ponovila i naredne takmičarske godine u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Sa Kopenhagenom i Jang bojsom identični rezultati u Beogradu - 1:1, da bi 2020/21. u Ligi Evrope odoleli Hofenhajm (0:0) i Milan (2:2).

Na "Marakani" je uspeo da slavi čak i danski Midtjiland u grupnoj fazi Lige Evrope (2021/22.), dok je možda i jedan od najbolnijih remija bio onaj iz prošle sezone protiv Makabija iz Haife (2:2) u plej-ofu za LŠ. Nesrećni autogol Milana Pavkova odveo je Izraelce u grupnu fazu, a Bahar se tada radovao tamo gde je sinoć bio nezadovoljan zbog boda.

Foto: Starsportphoto

"Marakana" ume da "odseče" noge

Naravno, ne treba zaboraviti da je bilo i značajnih Zvezdinih pobeda na "Marakani". Prethodnih godina su, pored već pomenutog Liverpula, tu padali i praška Sparta, Krasnodar, Keln, Olimpijakos, Gent, Braga, Ludogorec, Glazgov Rendžers, Ferencvaroš i Trabzon.

Međutim, kada se, kao sada protiv Jang bojsa, unapred upišu tri boda, pamti se gorak ukus zbog propuštene prilike i veliko razočaranje publike.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kancelarija za KiM: Kamenovanje škole u Gojbulji je otvorena pretnja Srbima na KiM, ovo je planirana akcija!
Politika

Kancelarija za KiM: Kamenovanje škole u Gojbulji je otvorena pretnja Srbima na KiM, ovo je planirana akcija!

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da se gađanje kamenicama Osnovne Škole "21. novembar" u Gojbulji, u opštini Vučitrn, kojom prilikom je slomljeno staklo na ulaznim vratima i jedna kamera, ne može se shvatiti drugačije, nego kao otvorena pretnja Srbima na Kosovu i Metohiji, kao i da su slični napadi koji su gotovo svakodnevni, posledica antisrpske politike Aljbina Kurtija.

21.05.2024

12:42

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija