• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: VLADIMIR TOMKOVIĆ

22.10.2023

10:24

Zvezda 10 godina nije imala goru odbranu! Čak 12 primljenih golova

Starsportphoto

Crvena zvezda

Zvezda 10 godina nije imala goru odbranu! Čak 12 primljenih golova

Podeli vest

Aktuelni šampion Srbije Crvena zvezda i njen najveći rival, uvek prvi izazivač i trenutni lider Superlige, Partizan, završili su prvu trećinu šampionske trke, budući da su ovog vikenda odigrali svoj deseti meč. Zbog obaveza u Evropi odlagali su neke utakmice, među njima i večiti derbi, pa imaju po meč manje od većine ostalih timova.

Presek stanja posle prve trećine šampionske trke nije po ukusu navijačima Crvene zvezde. Pre svega zato što su crveno-beli drugi na tabeli, a to nije slika na koju su "delije" navikle u poslednjih šest ili sedam godina. Zaostatak za Partizanom je samo četiri boda i na prvi pogled nema razloga za bilo kakvu paniku, jer je Zvezda sad rastrzana između Superlige i Lige šampiona i kad bude trebalo dodaće gas, a i znala je samo u prolećnoj polusezoni da nadomesti i veći zaostatak. Međutim, kad se zagrebe ispod površine, onda se dolazi do pravog razloga za nezadovoljstvo i bojazan kod simpatizera srpskog prvaka. 

Jednostavno rečeno: Zvezda igra veoma loše! To su, na kraju krajeva, izabranicima Baraka Bahara jasno poručile "delije" ispod severne tribine posle pobede nad Javorom u subotu uveče. Slavila je Zvezda, dala je i tri gola, ali je primila dva, dozvolila Ivanjičanima da dva puta stignu do izjednačenja, da je žešće namuče i ostave joj samo brige pred odlazak u Lajpcig i nastavak Superlige.

Foto: Starsportphoto

 

 

 

Zvezda je, naime, u prvih deset rundi već doživela dva poraza, što joj se poslednji put desilo pre tačno deset godina. Crveno-beli su u prvih deset kola primili čak 12 golova i tako je ekipa Baraka Bahara, preciznije odbrana koju Izraelac bira, izjednačila najgori učinak s početka sezone u poslednjih deset godina, odnosno iz sezone 2013/14. Tad je Zvezda imala očajan start, jer je zabeležila samo pet pobeda, dva remija i čak tri poraza, pa je imala na svom kontu svega 17 bodova i sve to uz gol-razliku 20:12. Sad je bodovni saldo daleko bolji, jer je šampion osvojio 24 boda, ali prevashodno zahvaljujući raspoloženim napadačima koji su dali 29 golova i uspevali češće da ponište kikseve defanzive.

Biće da ima i do toga što je Bahar prečesto menjao sastav poslednje linije tima. Legendarni ser Aleks Ferguson često je pribegavao onoj ideji da nikad ne izvodi isti sastav u dve utakmice zaredom, već da uvek izmeni barem jednog igrača. Međutim, to se ne radi sa poslednjom linijom tima! Ona se najteže uigrava, ona je poslednja brana pred golom, ona kad se formira - ne dira se, već postaje svetinja i stub svakog dobrog tima i temelj za svaki iole bolji rezultat. Filozofija nekadašnjeg trenera Makabija iz Haife je drugačija. 

 

Foto: Starsportphoto

 

 

Krenuli su crveno-beli silovito, na krilima nikad boljih rezultata u pripremnom periodu i bajkovite pobede nad Fiorentinom (5:0), počeli su ubedljivo od prvog kola Superlige. Ispraćena je Vojvodina sa petardom (5:0), a pozadi je igrala trojka Mijailović - Degenek - Dragović, sa Bukarijem i Mitrovićem kao ofanzivnim bekovima, a u praksi više krilima. Usledila su četiri komada u mreži Napretka (4:0) i već tad umesto Mijailovića desni štoper bio je Rodić. Mladost je u Lučanima deklasirana 4:1, ali je odmarao Degenek, pa je desni štoper bio Mijailović, u sredini Dragović, a levi Rodić! Tom prvom primljenom golu u sezoni niko nije pridavao veliki značaj, niti je video razlog za brigu, pogotovo jer je usledila pobeda nad Spartakom iz Subotice 3:0. Za taj meč Bahar se vratio na trojku Mijailović - Degenek - Dragović. Dakle, posle četiri kola Zvezda je imala sve četiri pobede i gol-razliku 16:1.


Kriza je počela "na krovu" protiv Voždovca koji je savladao crveno-bele sa 3:2, a posle 61 minuta igre imao je spektakularnih 3:0. Zanimljivo, igrao je isti defanzivni trio sa prethodnog meča, ali stvari nikako nisu funkcionisale.

 

 


Posle tog meča, Baharov tim uspeo je u preostalih pet mečeva samo još jednom da sačuva svoju mrežu i to u pobedi nad niškim Radničkim 1:0.


No, pre toga, prvo je Novi Pazar pogodio na "Marakani" u porazu 2:1, a levi štoper ponovo je bio Rodić. I Bahar je tad shvatio da se njegova mašina umara, da postaje sve tromija, a pozadi ranjivija. Posegao je za promenama, pa je protiv Čukaričkog u gostima prvi put izveo formaciju sa četvoricom igrača u poslednjoj liniji. I usledio je potop. Ubrzo je postalo jasno da Banovo brdo nije bilo idealno mesto da prvi put u sezoni starteri budu Nedeljković na desnom beku i Spajić na desnom štoperu, uz uigrane Dragovića na levom štoperu i Rodića na levom beku. Sve u svemu, predstavnik Srbije u Ligi konferencija slavio je sa 2:1.

 

 


Trebalo je posle toga Zvezda da odmeri snage sa TSC-om, ali je taj meč odložen zbog umora izazvanog Ligom šampiona i iz današnje perspektive taj potez rukovodstva crveno-belih deluje ravan pobedi. Onda je usledio predah u vidu pobede nad niškim Radničkim 1:0, mada su navijači s pravom očekvali daleko bolju i efikasniju partiju. S druge strane, prvi put su tad na delu, na domaćem terenu, videli štopera Đigu, koji je u formaciji sa trojicom pozadi bio centralni defanzivac, sa Mijailovićem desno i Dragovićem levo od sebe.

I onda su usledila dva spektakularna meča u kojima su neutralni navijači mogli da uživaju, dok su Zvezdine najokorelije pristalice mogle samo da budu na ivici nervnog sloma. Prvo je Radnički u Kragujevcu silno namučio aktuelnog šampiona i skupo prodao kožu (4:3), mada je mogao da postigne i više od tri gola. Taj meč je zbog ortodoksne gluposti (iako bi lepše bilo reći administrativnog propusta) domaćina registrovan službenim rezultatom 3:0 za Zvezdu, ali nikome na "Marakani" i onima koji je redovno posećuju niko iz glave ne može da izbriše tri primljena gola. Ista trojka kao protiv Nišlija (Mijailović, Điga, Dragović) ovaj put je bila neprepoznatljiva.

 

Foto: Starsportphoto

 

 

Konačno, na red je došla "generalna proba" pred odlazak na noge Lajpcigu u Ligi šampiona. Jasno je Baharu da je đavo odneo šalu, a plašio se i da će Javor odneti još dragocenih bodova sa "Marakane" ako se njegov tim ne uozbilji. Na teren je poslao opet istu defanzivnu trojku, ali je gost iz Ivanjice, povratnik iz nižeg ranga takmičenja, razobličio sve mane defanzive srpskog prvaka i učesnika Lige šampiona. Prvi šok je bila neočekivano slaba poseta od oko 7.000 navijača na "Rajku Mitiću", a onda još neočekivanija slaba igra Zvezde i pobeda "na guzove" - 3:2.

Ili možda ništa od toga i nije neočekivano. Navijači su zbog svega navedenog nezadovoljni, s pravom kritikuju "najskuplji tim u istoriji" da ima predstave ispod svog renomea, jer Zvezdina igra počev od one fantastične partije protiv Fiorentine 26. jula uveče konstantno ide silaznom putanjom. Spekulisalo se još tada, mada više da bi se oterao maler, da je možda Izraelac Bahar ipak loše tempirao formu i da nije dobro što mu ekipa i pre početka sezone igra poletno, rastrčano, raspucano... I stvarno, navijačima Zvezde danas onaj 26. jul deluje kao da se desio u nekom prošlom životu. Jer to veče su navijači, opijeni fenomenalnom partijom, tražili "Real da se igraju", pretili Mančester junajtedu, Bajernu, a kad su stigli Mančester siti i Jang bojs - Zvezda se ugasila. Još je nekako i išupala bod protiv Švajcaraca, tek toliko da ostane nada za treće mesto u grupi...


Kako će pred Lajpcig s ovom i ovakvom odbranom? 


Ima ko će o tome da misli, mada je pitanje, ako se ovako nastavi, koliko će još dugo to biti Baharova briga.

 


SEZONA      GOL-RAZLIKA       BROJ BODOVA

2023/24.                 29:12                          24
2022/23.                 31:4                            26
2021/22.                 16:6                            23
2020/21.                 34:3                            30
2019/20.                 22:9                            27
2018/19.                 28:5                            28
2017/18.                 23:1                            28
2016/17.                 30:8                            25
2015/16.                 25:7                            26
2014/15.                 13:3                            23
2013/14.                 20:12                          17
2012/13.                 25:13                          25

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija