• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.12.2023

15:00

KK Crvena zvezda u 2023: Slučaj Kampaco, gubitak regionalne titule, promena čitavog tima

Starsportphoto

Crvena zvezda

KK Crvena zvezda u 2023: Slučaj Kampaco, gubitak regionalne titule, promena čitavog tima

Podeli vest

Pogled na godinu koju ostavljamo iza sebe iz perspektive košarkaškog tima Crvene zvezde.

Tim sa Malog Kalemegdana je imao izuzetno živopisnu godinu koju ćemo uskoro ispratiti.
Crveno-beli su imali izuzetno visoke ambicije u svim takmičenjima, od kojih su u nekim uspevali da podignu trofej (KLS, Kup Radivoja Koraća), dok su u dva, možda i najbitnija (ABA i Evroliga), ostali bez željenog rezultata.
Simpatizeri Zvezde bili su optimistični, pošto je trener Duško IVanović napokon imao čitavo leto kako bi pripremio sastav i doveo u tim igrače koji odgovaraju njegovoj filozofiji košarke.

Foto: Starsportphoto©

Duško Ivanović na početku sezone 2023/2024

Prva turbulencija usledila je u martu, kada su crveno-beli zabeležili dva vezana poraza u regionalnoj ABA ligi. 
Prvo je ekipu Duška Ivanovića šokirala Cibona u Zagrebu 85:81, da bi potom usledio pravi hladni tuš u vidu poraza u "večitom" derbiju od Partizana 92:81.
Sa ova dva poraza bilo je jasno da će prednost domaćeg terena u plej-ofu ABA lige biti u domenu teorije.
U finalu takmičenja se upravo domaći parket pokazao kao "tas na vagi". Partizan je brzo poveo sa 2:0 pred svojim navijačima u beogradskoj Areni, da bi Crvena zvezda stigla do izjednačenja pobedama u svom "Pioniru". 

Foto: Starsportphoto©

Detalj sa meča finalne serije ABA lige.

Međutim, "majstorica" se igrala ponovo u najvećoj dvorani u Beogradu i crno-beli su osvojili trofej nakon 10 godina posta. Čitavu finalnu seriju ispratilo je mnogo drame i dešavanja van terena. Jedan od nezaboravnih detalja je sukob između Filipa Petruševa i Matijasa Lesora, zbog kojeg je srpski košarkaš podneo prijavu u obližnjoj policijskoj stanici.

Foto: Starsportphoto©

Košarkaši Partizana sa trofejem regionalnog šampionata

Nisu se ni najveći skeptici među "delijama" nadali praznim rukama u ABA ligi.
Međutim, praznim rukama u ABA ligi nisu se "delije" nadale. Pogotovo što je početkom godine na Mali Kalemegdan stigla prava "bomba" prelaznog roka - Fakundo Kampaco
Omaleni Argentinac je, nezadovoljan manjkom minuta u NBA ligi, odlučio da se vrati u Evropu, a kao utočište odabrao je Beograd.

Foto: Starsportphoto

Kampaco u utakmici ABA lige za Zvezdu

Naravno, ni to nije glatko završeno, pa je fantastični plejmejker dobio zabranu igranja od Evrolige zbog kasnog registrovanja.
To je značilo da Kampaco ne može pomoći svom timu u Evroligi sve do 28. februara, baš u trenucima kada je ekipa "hvatala zalet".
Crvena zvezda je do debija jednog od najvećih pojačanja u srpskoj košarci bila na učinku od 11 pobeda i 15 poraza, a priliku da pomogne imao je tek 2. marta na gostovanju Bajernu, koje je takođe izgubljeno.
Sve ovo je loše uticalo na atmosferu u ekipi i to se dalo videti kada su rezultati krenuli "nizbrdo". Do tog trenutka jedan od ključnih igrača, Luka Vildoza, zapao je u pravu igračku krizu zbog ljubavnih problema

Foto: Starsportphoto

Luka Vildoza

Naravno, ni povrede nisu zaobišle tabor crveno-belih, pa je Duško Ivanović često morao sa kompletno drugačijim sastavima da igra svaku utakmicu. Igrači koji su se najavljivali kao ogromna pojačanja nisu ispunili očekivanja - Ben Bentil, Hasan Martin, Eron Vajt i Džon Holand.
Sve u svemu, bila je to solidna sezona u Evroligi, uzevši u obzir sve otežavajuće okolnosti.
Crvena zvezda je elitno takmičenje završila sa 17 pobeda i isto toliko poraza na desetoj poziciji, a šanse za plejof bile su "žive" sve do 34. kola (dva pre kraja).
Neki vid utehe stigao je u vidu osvojene Košarkaške lige Srbije i Kupa Radivoja Koraća, ali je jasno da je ekipa imala znatno više ciljeve u planu.
Sa pomešanim osećanjima i mišlju "šta je moglo biti" krenulo se u novu takmičarsku godinu, a to su crveno-beli učinili u velikom stilu.
Leto ove godine ostaće upamćeno kao jedno od najaktivnijih u istoriji kluba. Sijaset pompeznih pojačanja pristizao je u Beograd i tim je u potpunosti rekonstruisan.
Na Mali Kalemegdan uputilo se čak devet novih košarkaša, među kojima i tri "kapitalna" - Miloš Teodosić, Nemanja Bjelica i Šabaz Nejpir. 

Foto: EPA

Dvojac koji je predviđen kao pokretač Zvezde

Praćeno ovakvim imenima, najave nove sezone bile su ispunjene optimizmom i visokim očekivanjima.
Mnogi su već videli Crvenu zvezdu u borbi za mesto na fajnal-foru Evrolige, ali se ispostavilo da nije sve tako ružičasto.
Prvo je sve zbunio razvitak događaja oko Nemanje Bjelice. Nekadašnji NBA igrač i reprezentativac je predstavljen kao kapitalno pojačanje, slikao se u crveno-belom dresu, ali od tog momenta, pa sve do danas, nije upisao ni jedan minut za tim.
Da stvar bude gora, Fenerbahče, iz kojeg je stigao na Mali Kalemegdan, kaže da je on igrač Crvene zvezde, dok oni ističu da Bjelica i dalje ima važeći ugovor sa turskom ekipom.
Bilo kako bilo, godina je prošla, a enigma oko nekadašnjeg najkorisnijeg igrača Evrolige nije razjašnjena.

Foto: Starsportphoto

Bjelica na predstavljanju u dresu Crvene zvezde

Rezultati su takođe izostali. Pokazalo se da tim sastavljen od velikih imena ne ispunjava očekivanja, a kao krivac za to označen je Duško Ivanović.
Crnogorski strateg je, usled učinka od jedne pobede i četiri poraza u Evroligi, iznenada smenjen, dok je na njegovo mesto postavljen Grk Janis Sferopulos.
Drugi igrač oko kojeg je igra trebala da se vrti i koji je u Armaniju pokazao da je svake večeri sposoban da isporuči 15ak poena je Šabaz Nejpir.
Ispostaviće se da je i njegov dolazak bio potpuni promašaj. Amerikanac je jako brzo zapao u seriju užasnih partija. Sve to pratila je i ozbiljna povreda preloma nosa, koju je zadobio na meču sa Bajernom. Ubrzo su se pojavile informacije da želi da se vrati u Armani koje je izneo trener milanskog tima Etore Mesina, a Nejpir ih ubrzo demantovao.
Bilo je evidentno da se nekadašnja zvezda Jukon univerziteta nikako ne uklapa, ali niko nije očekivao da će tek tako "okrenuti leđa" ekipi koja je probila sve rokove ne bi li dočekala njegovih "deset minuta" . Nejpir je zatražio povratak u redove "manekena", a trener Sferopulos mu je uslišio želju.

Foto: Starsportphoto©

Šabaz Nejpir na meču Evrolige sa Bajernom

Ekipu je takođe napustio Ognjen Kuzmić, za koga nije bilo prostora u rotaciji grčkog trenera, pa je iskusni centar prešao u redove FMP-a.
Sastav se i pojačao dolaskom Fredija Gilespija iz minhenskog Bajerna, ali i povratkom Nikole Topića sa pozajmice u Megi.
Ako ništa drugo, ovaj drugi potez je odobrovoljio navijače koji polako, ali sigurno, gube strpljenje i dižu ruke od voljenog kluba.
Grubo otrežnjeni promenom trenera i odlaskom košarkaša koji je bio označen kao nosilac igre, crveno-beli su dočekali kraj godine. Predsednik kluba, Nebojša Čović okarakterisao je tekuću godinu kao veoma uspešnu i izrazio zadovoljstvo postignutim za to vreme.
- Mogu da kažem da smo najuspešniji klub na ovim prostorima u poslednje vreme. Pred nama je izazovna godina, pored igrača i trenera pojačali smo se u Upravnom odboru, spremni smo za izazove. Sva takmicenja su važna i kada pobeđujemo i kada gubimo, trudićemo se da napravimo što je moguće bolji rezultat - rekao je prvi čovek kluba na tradicionalnom novogodišnjem koktelu.

Foto: Starsportphoto©

Nebojša Čović

Treba napomenuti da, za sve to vreme, Zvezda suvereno vlada u ABA ligi i stoji usamljeno na prvom mestu sa 12 pobeda i samo jednim porazom.
Najvažniji igrač je, bez imalo sumnje, Miloš Teodosić od kojeg sve polazi u napadu crveno-belih.

Jako bitnu ulogu će nekadašnji reprezentativac Srbije imati i u ulozi mentora mladom Nikoli Topiću.

Ko će "iskočiti" u 2024. i da li će konačni rezultat biti bolji od prošlogodišnjeg? Ostaje da vidimo.

Sastav KK Crvena zvezda 2022/2023
Džon Holand, Luka Vildoza, Stefan Lazarević, Fakundo Kampaco, Luka Mitrović, Nemanja Nedović, Ben Bentil, Hasan Martin, Filip Petrušev, Branko Lazić, Miroslav Raduljica, Ognjen Dobrić, Nikola Ivanović, Dalibor Ilić, Stefan Marković.
Trener: Duško Ivanović

Sastav KK Crvena zvezda do decembra 2023.
Miloš Teodosić, Nemanja Nedović, Stefan Lazarević, Dalibor Ilić, Luka Mitrović, Marko Simonović, Džoel Bolomboj, Fredi Gilespi, Nikola Topić, Dejan Davidovac, Jago Dos Santos, Rokas Gedraitis, Adam Hanga, Majk Tobi.
Trener: Duško Ivanović, Janis Sferopulos

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija