• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. V.

21.03.2024

10:36

Zvezdin potop u Evropi! Da li je ovo najlošije izdanje crveno-belih u eliti?

Starsportphoto/Informer

Crvena zvezda

Zvezdin potop u Evropi! Da li je ovo najlošije izdanje crveno-belih u eliti?

Podeli vest

Crvena zvezda poražena je sinoć u Beogradskoj areni od grčkog Panatinaikosa sa 89:76 i tako ostala na deset pobeda sa još četiri utakmice do kraja sezone. Isti broj trijumfa ostvarela je ekipa u sezoni 2020/21, ali je igrački kadar tada bio dosta skromniji.

Navijači su imali izuzetno visoka očekivanja kada su letos objavljena "bombastična" pojačanja na Malom Kalemegdanu. U klub su stigli igrači poput Miloša Teodosića, Adama Hange, Šabaza Nejpira i Nemanje Nedovića, ali su rezultati, najblaže rečeno, izostali.

Zanimljivo je da se sezona 2020/2021, smatra jednom od najlošijih u Evroligi, a sadašnji sastav je na putu da je ponovi.

Foto: Starsportphoto

Crveno-beli tokom meča sa Panatinaikosom

Naime, tadašnja ekipa, predvođena Sašom Obradovićem pa preuzeta od strane Dejana Radonjića ostvarila je samo deset pobeda i čak 24 poraza. Njihovi savremenici imaju priliku da taj neslavni rekord ponove, pošto su na istom broju trijumfa sa još četiri, nimalo lake utakmice do kraja.

Dočekaće u Beogradskoj areni Virtus i Olimpijakos, a "na noge" će ići Realu i Efesu u poslednjem kolu. Ipak, utisak je da bi ova takmičarska godina ipak ostavila gorči ukus u ustima "delija", barem zbog zvučnih pojačanja i velikih očekivanja na početku sezone.

Treba istaći da su crveno-beli 2021. raspolagali znatno skromnijim igračkim kadrom. Nosioci igre bili su Džordan Loj, Kori Volden, Lengston Hol, Ognjen Dobrić... Šta je onda krenulo naopako tri godine kasnije?

Foto: Starsportphoto©

Kori Volden 2021.

Sve je počelo smenom tada glavnog trenera Duška Ivanovića i postavljanjem Janisa Sferopulosa na njegovo mesto, proslavljenog Evroligaškog trenera.

Usledila je drama sa Nejpirom i njegov zahtev da napusti Beograd, pa je hitnim postupkom vraćen odakle je i došao - u Armani.

Pokušala je uprava Crvene zvezde da sanira očigledne nedostatke u rosteru, delom i zbog problema sa povredama, ali se pojačanja nisu pokazala "pravim".

Fredi Gilespi je stigao iz Bajerna kao centar koji će, iza Džoela Bolomboja unositi energiju i sjajnu odbranu svaki put kada izađe na parket. U tome ne samo da nije uspeo, nego su i trenuci u kojima dobija priliku jako retki. 

Crveno-beli dres zadužio je i Džavonte Smart, debitant u košarci "preko bare", koji je odlučio da prve korake u elitnom takmičenju Evrope načini sa Beograđanima. Nekadašnji bek Majamija i Filadelfije obećava na trenutke, ali je evidentan neophodni period adaptacije na ovdašnji stil igre.

Ako ništa drugo, on sam kaže da se dobro oseća i da mu je dobro u timu.

Foto: Starsportphoto

Džavonte Smart

Poslednji u nizu je još jedan Amerikanac, nekadašnji osvajač Evrolige sa Real Madridom i veteran najjačeg takmičenja Starog kontinenta, Trej Tompkins. Međutim, krilni centar je na Mali Kalemegdan stigao sa povredom kolena koja još uvek nije zalečena, pa je bivši igrač Zenita prethodna dva meseca proveo bodreći nove saigrače sa tribina.

Vraćanjem sa pozajmice u Megi Nikole Topića načinjen je pravi potez koji treba pohvaliti. 

Mladi plejmejker je dočekan oduševljenjem navijača, kojima se delimično vratila nada, ali onda se desilo najgore. Sin nekadašnje legende kluba je doživeo povredu kolena tokom "večitog derbija" sa Partizanom zbog koje je od januara van stroja.

Podsetimo, crveno-belima preostaje još četiri meča do kraja u takmičenju koje, prema priznanjima igrača, u ovom trenutku koriste kao pripremu za borbu u doigravanju ABA lige.

 

ZVEZDIN SASTAV 2020/2021.

Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Lengston Hol, Marko Jagodić Kuridža, Ognjen Kuzmić, Branko Lazić, Kori Volden, Džordan Lojd, Duop Rit, Lendri Noko, Aleksa Radanov, Marko Simonović, Nikola Šaranović, Aleksa Uskoković.

Trener: Saša Obradović do decembra 2020, Dejan Radonjić do kraja sezone.

Učinak u Evroligi: 10 - 24.

ZVEZDIN SASTAV 2017/2018.

Filip Čović, Marko Kešelj, Nikola Radičević, Dejan Davidovac, Nemanja Dangubić, Dragan Apić, Branko Lazić, Stefan Lazarević, Aleksa Radanov, Pero Antić, Ognjen Dobrić, Džejms Feldin, Stefan Janković, Tejlor Ročesti, Alen Omić, Matijas Lesor, Dilan Enis, Nikola Jovanović, Milko Bjelica.

Trener: Dušan Alimpijević do maja 2018, Milenko Topić do kraja sezone.

Učinak u Evroligi: 11 - 19

ZVEZDIN SASTAV 2023/2024.

Dejan Davidovac, Džavonte Smart, Miloš Teodosić, Fredi Gilespi, Luka Mitrović, Nemanja Nedović, Adam Hanga, Džoel Bolomboj, Nikola Topić, Trej Tompkins, Branko Lazić, Stefan Lazarević, Jago Dos Santos, Rokas Gedraitis, Dalibor Ilić, Majk Tobi.

Trener: Duško Ivanović do oktobra 2023, Janis Sferopulos do kraja sezone.

Učinak u Evroligi: 10 - 24 *

*četiri kola pre kraja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija