• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

04.09.2024

17:12

Ovde, ba, imamo neki problem! Ekskluzivno: Prvi Silasov trener otkriva kakvog igrača je dovela Zvezda!

EPAIMAGES

Crvena zvezda

Ovde, ba, imamo neki problem! Ekskluzivno: Prvi Silasov trener otkriva kakvog igrača je dovela Zvezda!

Podeli vest

Crvena zvezda je dovela fantastičnog napadača, koji može da igra na više pozicija u ofanzivi. Reč je o momku koji nikad nije pravio probleme, posvećen je i ima sve kvalitete da igra u top evropskim klubovima. U najkraćem, tako opisuje Silasa Katompu Mvumpu (25) njegov prvi trener i čovek koji ga je otkrio, bosanski stručnjak Mehmed Baždarević (63) u ekskluzivnom javljanju za Informer.

Srpski prvak juče je na jednogodišnju pozajmicu angažovao fudbalera Štutgarta Silasa. Njega će klub sa "Marakane" naredne sezone moći da otkupi za neverovatnih 10.000.000 evra i ako se taj transfer realizuje, biće najveći u istoriji srpskog fudbala.

Iako su crveno-beli istog dana dogovorili dolaske Nemanje Radonjića i Radeta Krunića, apsolutna "bomba" prelaznog roka je momak kojeg su nemački mediji svojevremeno proglasili za najbržeg igrača Bundeslige. O njegovoj životnoj priči već ste mogli da čitate, a kakav je kao igrač, za Informer otkriva njegov trener iz francuskog drugoligaša Pariza, Mehmed Baždarević.

Legendarni bosanski stručnjak na početku razgovora napominje da ga je, narodski rečeno, upravo on izmislio te 2018. godine, kada ga je priključio prvom timu.

- Da, ja sam mu prvi trener. Ja sam ga izmislio. Kada sam došao u Pariz, posle nekoliko meseci primetio sam dečka u rezervnoj ekipi, na koga dotad, niko nije obraćao nikakvu pažnju. Čim sam ga video, rekao sam: "Ovde, ba, ima neki problem, čim on ne igra". Priključio sam ga prvom timu, insistirao sam da mu se da bilo kakav ugovor. Verovao sam u njega, nije ni moglo drugačije. Nakon mesec dana rada u prvom timu, pokazao je kvalitete kakve malo ko ima ne samo u drugoj, već u prvoj ligi Francuske. Imali smo sedam strašnih meseci, sa svih strana stizale su ponude - ističe Baždarević za Informer.

Foto: Starsportphoto

Bosanski trener Mehmed Baždarević

 

Njihova saradnja, kako kaže legendarni stručnjak iz Višegrada, bila je izvanredna.

- Mnogo sam mu pomogao. Stalno mi je pisao poruke da sam mu kao drugi otac. Njemu je teško bilo u tim godinama, nije imao nikakav ugovor. Verovao sam mu i pomogao na sve moguće načine. Kvalitete su, sada, primetili i ljudi iz Zvezde. Brz je, jak, mlad... Tada kad sam radio sa njim trebalo je poraditi malo na završnici, ali ono kako je tad igrao... Bio je jedan od najvećih potencijala Francuske. I to kažem sa mnogo argumenata - opisuje Baždarević.

Mehmed kaže da i jeste i nije iznenađen činjenicom da je Zvezda uspela da ga dovede. Obrazložio je i argumente zbog čega.

- Pre svega, Zvezda je veliki klub i sigurno ne možemo znati kako su se stvari odvijale prilikom pregovora. Sa druge strane, mislio sam da će imati ponude od brojnih evropskih ekipa. Nisam iznenađen sa te strane što Zvezda igra Ligu šampiona. Taj spoj može biti jako dobar, pogotovo što će Silas imati priliku da se vrati na taj nivo iz Štutgarta, kada je bio na vrhuncu - dodaje Baždarević.

Foto: EPAIMAGES

Silas (beli dres) dok je nastupao za Štutgart

 

Kako kaže, u poslednjih godinu dana nije u kontaktu sa novim fudbalerom Zvezde, a čim dođe u Beograd, posetiće ga.

- Nism ose čuli godinu dana, a ranije smo razmenjivali poruke. Voleo bih da ga čujem ponovo. Kada dođem u Beograd, sigurno ćemo se čuti.

Otkriva Baždarević iz prve ruke kakav je Silas igrač. Na snimcima to zaista deluje impozantno, ali ne može da se proceni dok se ne vidi uživo.

- Silas je miran i diskretan momak. Voli fudbal, voli da je na terenu. Takav je bio u Parizu. Mislim da je lagan za saradnju. Nikad nije bilo problema sa njim. Ima karakter koji se na terenu može videti. Hoće da uđe u duel, čak smo morali da mu skrećemo pažnju da batali defanzivu, jer ima takvu radnu etiku da hoće da pomogne i odbrani. Sada se još nadogradio i verujem da su u Zvezdi dobili sjajnog igrača.

Na "Marakani" Silasa vide kao krilo, ali Baždarević otkriva da on može da pokrije više pozicija.

- Može da igra špica i iza špica. Kod mene je tu igrao, posle je tokom karijere počeo i bočno. Brz je i jak, dribla u trku. Dok sam mu bio trener radili smo na završnici, tada je trebao da ima mirniju nogu. Ovo će mu biti sjajna prilika da se vrati na pređašnji nivo, pošto u Štutgartu u zadnje vreme nije bio u prvom planu. 

Duguje mi kopačke

Otkriva Mehmed Baždarević i jednu anegdotu sa Silasom, sa početka njegove karijere. Kako kaže, fudbaler tada nije imao ni odgovarajuću opremu, pa je morao da reaguje.

- Na tim prvim trenizima on se klizao stalno. Kaže mi: "Kouč, ja druge kopačke nemam". Rekoh mu "evo ti ključ, uzmi najbolja dva ili tri para". Uvek se toga sećam. Kasnije kada smo se čuli šalio sam se da mi mora poslati neke kopačke, jer sad ja nemam. Dugo se nismo čuli.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Preminula glumica Rada Đuričin u 91. godini
Kultura

Preminula glumica Rada Đuričin u 91. godini

Danas je u Beogradu preminula Rada Đuričin, jedna od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumica i dugogodišnja članica ansambla Jugoslovenskog dramskog pozoršta, saopštilo je pozorište.

04.09.2024

13:13

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija