• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. V.

20.09.2024

11:50

Čović pred početak nove sezone: Cilj je odbrana tri trofeja i što bolji plasman u Evropi!

Starsportphoto©

Crvena zvezda

Čović pred početak nove sezone: Cilj je odbrana tri trofeja i što bolji plasman u Evropi!

Podeli vest

Crvena zvezda u predstojećoj sezoni želi da odbrani trofeje osvojene u ABA, Superligi Srbije i Kupu Radivoja Koraća, dok u Evroligi želimo plasman među osam najboljih timova, poručili su predsednik kluba Nebojša Čović i predsednik Upravnog odbora Željko Drčelić!

Crveno-beli startuju sa takmičarskim obavezama u nedelju duelom sa Dubaijem u okviru 1. kola ABA lige, dok ih prvi susret u Evroligi očekuje 4. oktobra na gostovanju Parizu. Upravo je elitno takmičenje jedina "mrlja" u prošlogodišnjem izdanju čete sa Malog Kalemegdana.

Prvi čovek kluba, Nebojša Čović podseća na uspehe mimo evropske scene i priželjkuje još bolju takmičarsku godinu.

Foto: kk crvena zvezda

Visoka očekivanja pred Crvenom zvezdom

Mislim da prošla sezona u Evroligi nije bila podbačaj. Mogla je biti i gora. To su priče prodavaca magle kako bi pokrili svoje budžete i svoje promašaje. To je jako takmičenje, tu nema sumnje, ali ja nisam nezadovoljan ni kada smo bili 11, ni osmi. Osvojena su tri trofeja, od 2011. osvojeno je 25 trofeja.  Ciljevi u novoj sezoni su odbrane trofeja u ABA, Superligi i Kupu Radivoja Koraća. Takođe, plasman u najboljih osam Evrolige - podvukao je Čović.

Pozitivno je ocenio rad Upravnog odbora i stručnog štaba i izrazio zadovoljstvo prikazanim od strane tima na prijateljskom turniru u Moskvi prošle nedelje. Takođe, progovorio je i o potencijalnim transferima Filipa Petruševa i Nikole Đurišića.

Roster ove godine je vrlo dobar, vrlo pristojan. Kao što vidite, imamo pristup da našu osnovu čine domaći igrači. Stručni štab je odličan, Janis radi sjajno. Očekujem da ovaj tim ispuni planove koje smo gospodin Drčelić i ja zacrtali. Potrebno je strpljenje. Pred nama je interesantna sezona, puna izazova. Dobro smo se pripremili za sve to. Zbog toga smo i zaokružili roster na 16 igrača, barem za sada. U toku sezone može doći do nekih dolazaka ili odlazaka. Time zatvaramo špansku seriju oko Petruševa i Đurišića.

Foto: AP/Photo

NIšta od Malog Kalemegdana - za sada

Naravno, nije izostala ni priča na temu A licence u Evroligi, koju grozničavo jure Crvena zvezda i Partizan. 

Čović podseća da o tome odlučuje mnogo stvari mimo sporta, posećenosti utakmica i rezultata, ali podvlači da je to potpuno normalno.

Mnogo je tu stvari koje nemaju veze sa košarkom. Nije lako ući u akcionarsko društvo bogatih vlasnika. Možda morate nešto da učinite i njima kako biste ih privolili. Sport je značajna privredna grana i te stvari su normalne. Postajemo konkurentni, ali naših 20,22 miliona je polovina nečijeg budžeta. Toga moramo biti svesni i uvek pored sebe držati aparat za gašenje požara. Potrebno je da ubedimo suvlasnike da se proširi broj akcionara, a to nije jednostavan posao. Naravno, važno je da imate dobar rezultat i posetu, a to imaju i Zvezda i Partizan. Očekujem da to neko proceni i vidi. Za srpsku košarku bi bilo dobro da ima dva učesnika Evrolige.

Prvi čovek na Malom Kalemegdanu osvrnuo se i na goruće pitanje ABA lige i njene prohodnosti ka Evroligi. 

Znam da za ABA ligu nisu ni savezi Hrvatske, Slovenije, a ni BiH. Budućnost ABA lige je izvesna ako ona vodi u Evropu. Ako ona ne vodi, onda se moramo posvetiti domaćoj profesionalnoj ligi. Mi za manje od dva meseca možemo da napravimo profesionalnu ligu. Ta liga mora da ima finansijski fer-plej. Ne može Zvezda da ima igrače pod profesionalnim ugovorima, a konkurencija amaterskim. Već sada imamo šest klubova u prvoj ligi ABA, i još oko četiri koji su konkurentni i u ABA 2. Država je pomagala i nije bežala od odgovornosti. Nisu samo Zvezda i Partizan dobijali novac. Srpska košarka nisu samo Zvezda i Partizan.

Foto: REUTERS

Nebojša Čović

Dosta se govorilo i o Čovićevoj nominaciji za mesto predsednika Košarkaškog saveza Srbije, na koje on odgovara da nema nikakvih aktuelnosti. Dodaje da, ko god bude postavljen na to mesto, ima pred sobom jako puno posla.

Ako se nešto dogodi, bićete obavešteni. Vidim da su favoriti drugi. Bez obzira na sve, to je jako težak posao. Pogotovo u ovim vremenima. Nikada nisam želeo da mi trofeji pokrivaju stanje u klubu, tako ne sme biti ni u nacionalnom timu. Moramo imati plan rada i sistem. Naše mlađe selekcije rade dobro, ali zahtevaju više pažnje. Najveći brend koji Srbija ima je košarka. Da li će tako biti i dalje, zavisi od rada. Zato je važno da Pešić ostane i ja mislim da treba da ostane.

Foto: Starsportphoto

Svetislav Pešić

Za kraj, prokomentarisao je i budućnost Crvene zvezde, to jest, rad mlađih selekcija. Zadovoljan je do sada učinjenim, ali upozorava na nelojalnu konkurenciju kakvu predstavljaju koledži iz Sjedinjenih Američkih Država.

Intezivno se probilo "menadžerisanje". Po meni nije normalno da igrači više veruju menadžeru nego treneru. Crvena zvezda ne radi po tom konceptu, iako su naše mlađe selekcije uvek u vrhu. Što se tiče mladih igrača, Crvena zvezda ne može sama da se bori sa američkim koledžima. Tu moraju Savez i FIBA da zauzmu stav. Kompletna evropska košarka je ugrožena. Mladi igrači sa 18 godina dobijaju od koledža odmah 200.000 dolara, smeštaj, hranu i fakultet. A to ne može da dobije nigde u Evropi. To su uslovi koje mi ne možemo da pratimo. Veliki odliv igrača imamo i u Španiju, Italiju... Kada igrate Evroligu teško je razigravati mlade igrače - kazao je Čović.

Foto: kk crvena zvezda

Željko Drčelić

Predsednik Upravnog odbora Željko Drčelić kratko se nadovezao i dodao da su svi zahtevi stručnog štaba ispunjeni, pa je sada na igračima da na terenu pokažu traženi trud i rad.

Uprava je uradila sve što je stručni štab zahtevao od nas. Obezbedili smo sve igrače, pojačanja. Sada je na njima da pokažu kako se igra za grb Zvezde, klub i zemlju. Gospodin Čović je rekao sve što je bitno. Ja bih se osvrnuo samo na planove i biću kratak. Planovi su osvajanje ABA, Superlige i Kupa Radivoja Koraća. U Evroligi je cilj da budemo među osam najboljih - rekao je Drčelić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Ukrajina će biti dužnik Zapada godinama nakon rata! "Dušebrižnici" daju svoj krš od oružja koji će kasnije višestruko naplatiti! (VIDEO)
Live TV

Ukrajina će biti dužnik Zapada godinama nakon rata! "Dušebrižnici" daju svoj krš od oružja koji će kasnije višestruko naplatiti! (VIDEO)

Zelenski je rekao da smo sve bliži kraju rata, da smo bliži nego što mislimo. Zapad svesrdno pomaže Ukrajinu, svestan ogromne zarade od ovog sukoba. O ratu u Ukrajini, ali i mogućnostima proširenja sukoba u emisiji "Info jutro" govorili su Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog pokreta i pukovnik prof. dr Velibor Stević.

26.09.2024

13:08

U slučaju ubistva Danke Ilić sve je više čudnih okolnosti! Optužnica je podignuta, ali da li ima dovoljno dokaza za osudu? (VIDEO)
Live TV

U slučaju ubistva Danke Ilić sve je više čudnih okolnosti! Optužnica je podignuta, ali da li ima dovoljno dokaza za osudu? (VIDEO)

Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je optužnicu protiv dvojice muškaraca za teško ubistvo devojčice Danke Ilić. Ivana Ilić, majka devojčice, rekla je da veruje da su tužilaštvo i politicija radili svoj posao kako treba. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su naordni poslanik i privatni detektiv Uglješa Grgur i advokat Nemanja Todorović.

26.09.2024

12:35

Andreju Vučiću prekipelo, pa presavio tabak! Brat predsednika Srbije podneo tužbu protiv Šolakovih medija! (VIDEO)
Live TV

Andreju Vučiću prekipelo, pa presavio tabak! Brat predsednika Srbije podneo tužbu protiv Šolakovih medija! (VIDEO)

U Višem sudu u Beogradu održano je ročište po tužbi brata predsednika Vučića, Andreja Vučića, protiv medija Junajteg grupe u vlasništvu Dragana Šolaka. Povod za tužbu je kolumna na portalu Nove S. U pomenutoj kolumni spomenuto je da je Andrej Vučić "proslavio prvu milijardu", a autorka se poziva na kriminalni klan blizak bivšem predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. Andrej Vučić rekao je da će, ako presuda bude u njegovu korist, novac koji dobije dati u humanitarne svrhe. Na ovu temu u "Info jutru" govorila je Nevena Đurić, potpredsednica Glavnog odbora SNS-a Nevena Đurić.

26.09.2024

10:21

Bajden vređao Slobodana Miloševića, ali i ceo srpski narod! Odlazeći predsednik optužio Srbe za sopstvene zločine! (VIDEO)
Live TV

Bajden vređao Slobodana Miloševića, ali i ceo srpski narod! Odlazeći predsednik optužio Srbe za sopstvene zločine! (VIDEO)

Milošević je kriv za rat u Bosni tokom devedesetih godina- rekao je Džozef Bajden, zaboravljajući svoju odgovornost za te iste ratove. Za svoj zločin, Bajden nikada nije odgovarao. U tom obraćanju spomenuo je i rat u Ukrajini ističući da Amerika ne sme da napusti Ukrajinu u ratu sa Rusijom. O porukama koje predsednik Srbije poslao u Njujorku, u emsiji "Info jutro" govorili su narodna poslanica Danijela Vujičić i Bratislav Jugović, član GO SNS.

26.09.2024

09:40

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!
Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!

- Naravno da bismo voleli da Kasandra dođe da nas poseti! Pa mi je volimo najviše u Srbiji! Meštani Kučeva s oduševljenjem su dočekali vest da je glumica Koraima Tores, koju su zavoleli krajem 90-ih kao Kasandru, stigla u Beograd.

26.09.2024

19:30