• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

04.06.2024

22:39

Slabih 15 minuta koštalo Srbiju u Beču! "Orlovi" porazom započeli pripreme za EURO! (VIDEO)

Reuters

EURO 2024

Slabih 15 minuta koštalo Srbiju u Beču! "Orlovi" porazom započeli pripreme za EURO! (VIDEO)

Podeli vest

Reprezentacija Austrije savladala "orlove" u prvom pripremnom meču pred odlazak na Evropsko prvenstvo - 2:1 (2:1).

Nakon više od dve decenije reprezentacija Srbije vraća se na Evropsko prvenstvo. Tim povodom, četa Dragana Stojkovića Piksija danas je odigrala pripremnu utakmicu protiv Austrije, ali malo toga sem želje "orlova" da u Beču ostvare dobar rezultat može da raduje našeg selektora. Daleko od toga da su Austrijanci slabi, posebno od dolaska Ralfa Rangnika na mesto selektora, ipak, stiče se utisak da je Srbija morala daleko više na stadionu "Ernst Hapel". 

Istina, igrom u drugom poluvremenu "orlovi" su zaslužili više od poraza, ali izuzetno slab nastup u prvih 45 minuta razlog je za brigu. Ponovo je odbrana Srbije bila ispod potrebnog nivoa... Dušan Vlahović bio je potpuno nevidljiv, a vezni red pretrčan. Pozitivan utisak ostavili su Mijat Gaćinović, Strahinja Pavlović i Andrija Živković kao i tandem rezervista - Lazar Samardžić i Veljko Birmančević. Na kraju, Austrija je u Beču slavila sa 2:1 (2:1). 

Foto: Reuters

 

Izbor Dragana Stojkovića Piksija za večerašnju utakmicu ukazivao je na to da će Srbija i večeras igrati u dobro poznatoj formaciji sa tri štopera. Ipak, selektor "orlova" želeo je da još jedom pruži šansu drugačijem sistemu te je naša reprezentacija zaigrala sa četvoricom u poslednjoj liniji. Štoperski tandem činili su Gudelj i Veljković, dok su po bokovima delovali Uroš Spajić i Strahinja Pavlović. 

Da bi Srbija mogla da ima ozbiljnih problema u Beču videlo se nakon desetak sekundi. Kristofer Baumgartner je pobegao Nemanji Gudelju, uspešno ga je sustigao Uroš Spajić i tom prilikom srušio. Tražili su Austrijanci od glavnog arbitra penal, no, Portugalac je samo odmahnuo rukom. 

Imala je Srbija poteškoća da iznese loptu sa svoje polovine, pritisak rivala malo je opao nakon što je žuti karton zbog grubog starta zaradio Marko Arnautović. Napadač Intera ramenom je po glavi zakačio Nemanju Gudelja, a sudija mu je odmah pokazao žuti karton. Taman kada je delovalo da su se "orlovi" konsolidovali usledio je - šok. 

Već u 11. minutu odbrana Srbije se po prvi put raspala... Patrik Vimer je dobio loptu kroz sredinu naše odbrane, a potom preciznim udarcem u bliži ugao vešto matirao Vanju Milinkovića-Savića. Da stvar bude gora, samo stotinak kasnije iskusni čuvar mreže ponovo je morao da vadi loptu iz svoje mreže. 

Nakon što je duel na sredini terena izgubio Dušan Vlahović sevnula je kontra Austrije koju je Kristofer Baumgartner rutinski realizovao ispred loše postavljenih Gudelja i Veljkovića. Vezista RB Lajpciga gađao je sa ivice kaznenog prostora, ponovo Milinković-Savić nije imao nikakve šanse da interveniše. 

Morao je Dragan Stojković Piksi hitno da reaguje i gasi požar u poslednjoj liniji. Ekspresno se Srbija vratila u formaciju sa tri štopera, Gudelj je vraćen u vezni red, dok su Živković i Maksimović dobili ulogu ving bekova. 

Pritisak rivala je nakon drugog gola opao što su izabranici Dragana Stojkovića Piksija uspešno iskoristili. Dobru formu pred Evropsko prvenstvo potvrdio je Andrija Živković koji je promešao odbranu Austrije na desnoj strani, poslao upotrebljiv centaršut po zemlji, a na loptu je naleteo Dušan Tadić. Ipak, kapiten "orlova" loše je gađao te je prva prilika Srbije u Beču propala. 

Foto: Tanjug/AP

 

Bila je to ujedno i jedina šansa Srbije tokom prvih pola sata igre u Beču. Ipak, nadu našim navijačima je na isteku 35. minuta vratio Strahinja Pavlović. Nakon lošeg centaršuta Dušana Tadića loptu je do kapitena vratio Mijat Gaćinović. Ovoga puta je kreativac Fenerbahčea bio daleko uspešniji i na drugoj stativi pronašao Uroša Spajića. Uspeo je njegov udarac da zaustavi Penc, ali je sam u petercu ostao Strahinja Pavlović i bez mnogo problema loptu poslao u praznu mrežu za 2:1. 

Bilo je za očekivati da Srbija nakon gola krene po izjednačenje, ali je visokim presingom Austrija gušila igru "orlova". Uprkos tome, četa Dragana Stojkovića Piksija imala je šansu da izjednači rezultat preko Andrije Živkovića koji je gađao sa ivice kaznenog prostora, no, njegov udarac blokirao je Danso. 

U finišu prvog poluvremena zbog povreda su Rangnik i Stojković morali da rotiraju. Nakon sudara glavama van igre su izašli Grilič i Maksimović dok je su na teren ušli Konrad Lajmer i Ivan Ilić.

Bila je odbrana Austrije pod strahovitim pritiskom na startu drugog poluvremena nakon što je Stojković tokom pauze napravio dve izmene. U svlačionisi ostali su Spajić i Tadić, a šansu su dobili Mitrović i Milenković. Ispostavilo se da "orlovi" deluju mnogo bolje na terenu kada igraju sa dva napača. 

Srbija je u uvodnih deset minuta "mlela" rivala, ali nažalost izostao je gol. Čak tri vezana kornera imala je naša informacija u tom delu igre, a najbolju šansu imao je Sergej Milinković-Savić kada je sa prve stative gađao tik preko prečke Pencovog gola. 

Foto: Reuters

 

Budući da promene rezultata nije bilo, Stojković je reagovao i na teren poslao još ofanzivniju postavu. Umesto Gudelja ušao je Samardžić, dok je Veljko Birmančević zamenio Mijata Gaćinovića. Da Birmančević nije slučajno u sastavu "orlova" pokazao je samo desetak sekundi kasnije kada je pobegao kompletnoj odbrani Austrije. Ipak, ofanzivca praške Sparte sustigao je Dans i oborio ga sa leđa, no, ni ovoga puta glavni arbitar Nobre nije pokazao na belu tačku. 

Nastavio je Birmančević u istom ritmu i do kraja susreta, zajedno sa Samardžićem i Živkovićem predstavljao je udarne igle reprezentacije Srbije, ali je Austrija uspela da odoli. Domaćin je u 77. minutu mogla da reši pitanje pobednika preko Vajmana kada je Vanja Milinković-Savić na vreme izašao sa gol-linije i raščistio opasnost pred svojim golom. 

Srbija će do odlaska na Evropsko prvenstvo odigrati još jedan pripremni meč, rival "orlovima" biće selekcija Švedske, a na startu kontinentalne smotre četa Dragana Stojkovića Piksija igraće protiv Engleske 16. juna u Gelzenkirhenu. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!
Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

27.06.2024

22:30

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!
Live TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!

Mnogi analitičari prognoziraju da će naredna polovina godine biti malo mirnija od prve. Ipak, nagoveštavaju se nova ratna žarišta u svetu. O ratovima i geopolitici u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić iz Centra za odgovorne medije i prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku. Uživo u program, putem vajber uključenja javio se i ratni reporter i novinar Igor Damjanović, kao i novinar Dejan Jelača.

27.06.2024

19:44

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17