• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Tomković

16.06.2024

10:00

Pa, vreme je i ta Engleska da pukne jednom!

Starsportphoto

EURO 2024

Pa, vreme je i ta Engleska da pukne jednom!

Podeli vest

Vreme: 2050. godina. Lokacija: Muzej srpskog fudbala (sad ne postoji, ali izgradićemo ga do tad). Kustos vodi posetioce do odeljka: „Kako smo razbijali Engleze“.

Mnogo je suvenira, fotografija i snimaka u čast tih pobeda. Kopačke kojima je Dule Savić bombardovao Arsenal 1978. kad je u Londonu bio muk. Bordo-plavi dres koji je nosio Milivoje Ćirković kad je ugasio svetlo na "Sent Džejms parku" i 2003. uveo Partizan prvi put u Ligu šampiona.

Požutele fotografije koje podsećaju na pobedu crno-belih nad Kvins Park Rendžersom u novembru 1984. rezultatom 4:0 kad su zbog tada važećeg pravila gola u gostima eliminisale Ostrvljane uprkos porazu 6:2 u prvom meču. UEFA će 30 godina kasnije taj meč uvrstiti među 100 najboljih fudbalskih utakmica svih vremena.

Beskonačno se na jednom monitoru vrte golovi Milana Pavkova koji je 2018. srušio Liverpul na krcatoj "Marakani", a kustos objašnjava gostima koliko je u ta pobeda bila velika u to vreme, u sezoni koju je slavni engleski klub završio sa trofejom prvaka Evrope u rukama.

Foto: Starsportphoto

 

 

Na najistaknutijem mestu su sećanja na veličanstvenu pobedu Srbije nad Engleskom na startu Evropskog prvenstva u Nemačkoj 2024. Upravo je ta pobeda dala vetar u krila „orlovima“ da ostvare najveći rezultat u istoriji i stignu sve do...

OK, stop! Zasutavićemo se ovde. Naravno da su osnova ove priče stvarni događaji, ali jasno je i da su početak i kraj čista fikcija. Maštamo? Naravno da maštamo! Svi mi, novinari, taksisti, lekari, profesori, vozači autobusa, šalterski radnici, bankari, prodavci, zemljoradnici, poljoprivrednici, direktori i gazde, čistači i čistačice, u stvari smo samo navijači. A kad igra nacionalni tim tad smo posebno nerealni, puštamo mašti na volju, zamišljamo, menjamo istoriju, prekrajamo sudbinu...

"Orlovi" predvođeni Draganom Stojkovićem Piksijem dali su nam osnovu da sanjarimo. Šta je bila pobeda nad Portugalom u Lisabonu, onda kad su Portugalci bili aktuelni prvaci Evrope, a Kristijano Ronaldo harao u dresu Real Madrida, nego ostvarenje snova? I to kako! "Devedeseti je minut, Srbiji je potreban gol da ode na Svetsko prvenstvo, Tadić centrira, Mitrović glavom i gooooooollllllll". Scenario kao da je izvučen iz glave bilo kojeg klinca koji "pika" fudbal ispred zgrade i zamišlja idealan kraj utakmice.

 

Ako je tada mogao da padne moćni Portugal, zašto ne bi danas i moćna Engleska?

Imaju tim da se smrzneš. Imaju Kejna koji ove sezone nije dao gol samo onima protiv kojih nije igrao. Imaju Belingema kojem je javnost već dodelila Zlatnu loptu, a nije prošlo ni pola kalendarske godine... Imaju defanzivce kao od brega odvaljene.

Imaju skoro idealan tim, ali... Imao ga je i Liverpul onda na "Marakani", pa je srušen!

Imaće Englezi večeras i mnogo veću podršku s tribina. Tačno. Imao je i Njukasl onomad protiv Partizana ceo "Sent Džejms park" uz sebe, pa je pao!

Dakle, može!

Foto: Starsportphoto

 

 

Biće potrebno malo više sreće, mnogo borbenosti, srčanosti, odvažnosti i mašte! One fudbalske. Kreacije, ideje, trika, vica u igri... Biće potrebno da proradi transferzala Tadić-Mitrović, da se razgoropadi Vlahović, da Sergej poveže linije tima kao u minhenskom metrou, da Gudelj poput hobotnice pokupi sve lopte na sredini terena. A one koje prođu – da ih počiste stameni Milenković i beskompromisni Pavlović.

A šta selektor mora da uradi? Pa, on je već odgovorio. Na pitanje šta će tražiti od igrača ako prvi daju gol, Piksi je odgovorio: Tražiću da daju drugi!

Dakle, može!

Ili da parafraziramo repliku čuvenog lika Živca iz kultnog filma "Kad porastem biću kengur" – Pa vreme je i ta Engleska da pukne jednom!?

Ajmo "orlovi", ovo je vaših pet minuta. Pobedite, pa da vas stavimo u onaj muzej s početka priče.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija