• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vladimir Tomković

25.06.2024

23:59

OCENE: Piksijev bućkuriš! Srbija nedostojna Evropskog prvenstva!

Starsportphoto

EURO 2024

OCENE: Piksijev bućkuriš! Srbija nedostojna Evropskog prvenstva!

Podeli vest

Kad smo saznali Piksijev tim oko dva sata pre početka utakmice - oblio nas je hladan znoj! Slutill smo da bućkuriš od tima ništa dobro ne može da donese. I nismo se prevarili.

Kao kad roditelji u besu kažu detetu "ja sam te rodio, ja ću te i ubiti", tako je i Piksi izgleda večeras pred meč sa Dancima poručio srpskoj fudbalskoj reprezentaciji - "ja sam te izvadio iz ništavila, ja ću sad da te vratim u ništavilo".

Neverovatan, gotovo amaterski izbor tima, postavke, ideje u igri, vođenje utakmice, izmene... Sve je bilo nedostojno tako velike fudbalske scene kakva je Evropsko prvenstvo. 

 

Foto: Informer

 

 6 

Znali smo i pred početak šampionata Evrope da imamo odlične golmane i da bilo koji od njih trojice može da bude starter. Izbor je pao na Rajkovića, ali je pomalo tužno što je, kad se sve sabere, on bio najbolji akter našeg tima na čitavom turniru.

Odličnu partiju i protiv Danske najavio je u 21. minutu, kad je pokazao da je apsolutno "u utakmici", koncentrisan, jer je skinuo Eriksenov šut u svoj donji desni ćošak. Sa kakvom je tek mirnoćom ukrotio šut Hojlunda u 32. minutu sa 16-17 metara.

Kad je odbranio zicer Vestergardu u 64. minutu, pomislili smo na trenutak - sad ćemo da kaznimo Dance. Ali, nismo.

 

Foto: Informer

 

 5,5 

Dobri vojnik Miloš. Iskusno, smireno, staloženo, sigurno... On odrađuje svoj deo posla i njemu se nema šta prigovoriti. Posao mu je bio da Srbija u Nemačkoj primi što manje golova i da je neko pred početak turnira ponudio da to budu samo dva (posle onih osam iz Katara) prvi bi Piksi potrčao da potpiše.

Veljkovićev posao nije da daje golove. 

 

Foto: Informer

 

 5,5 

Žuti karton već u četvrtom minutu utakmice, kad se nije dobro postavio u duelu sa Hojlundom, kao da ga je malo "sasekao". Danac mu je pobegao, a Milenković ga povukao za dres. Prestrogo za tako rano fazu utakmice, jer nije bio oštar start, ali je sudija Leteksje procenio da bi Hojlund imao obećavajući napad da je nastavio ka našem golu.

Imao je i kasnije sitnijih problema sa Hojlundom, imao je u drugom poluvremenu i nekoliko pasova u začetku akcije pravo u noge rivalu, ali je kao komandant odbrane zaslužio prelaznu ocenu.

 

Foto: Informer

 

 6 

Ceo Šabac, cela Mačva, ma cela Srbija može da se ponosi ovim momkom. Takva srčanost u igri, posvećenost nacionalnom timu, a uz sve to i znanje... Pavlović je ponovo bio neprelazan za protivnike i za njega nije bilo izgubljenog duela. Čak i kad je delovalo da nema šanse da stigne protivničke ofanzivne bekove, on je nalazio način da se "uvali" ispred njih i odnese loptu.

Navikli smo da mu ne nedostaje hrabrosti da povuče loptu ka protivničkoj polovini, a i ovaj put je to radio jedini od štoperske trojke. Čak se u par navrata našao u situaciji da centrira.

 

Foto: Informer

 

 5 

Gudelj je, čini se, ovog puta bio žrtva taktičkog opredeljenja Srbije u drugom poluvremenu, za razliku od meča sa Engleskom u kojem je zamenjen zbog žutog kartona i slabe igre. Sad ne može da mu se stavi na dušu nijedna ozbiljna greška, niti propust u defanzivi. 

Doduše, nije bilo ni nekog korisnog i konkretnog učinka u napadu ili organizaciji igre.

 

Foto: Informer

 

 5 

Neko sa strane ko bi gledao prvi put našu reprezentaciju, pomislio bi onako naivno da je Saša Lukić glavni igrač tima, da je gazda na terenu, da se za sve pita, da je kapiten i najveći autoritet. On gotovo uvek širi ruke, stalno je nezadovoljan, deli lekcije i napadačima i defanzivcima. Zapravo, raspravlja se sa njima, jer najčešće ni njima nije jasno šta im suflira.

Potporu verovatno nalazi u tome što je jedan od najstandardnijih Piksijevih igrača. Ali šta je uradio večeras? Jednu kontru usporio, ne znajući kome da odigra. Drugi put u obećavajućoj akciji poslao očajan pas u gol-aut...

Trebalo je uz Samardžića, a kasnije i Tadića, da bude bliži napadačima, da ima završni pas, da bude pretnja i po protivničkog golmana... Trebalo je.

 

Foto: Informer

 

 5 

Ni voda, ni vino. Mogao je da bude tračigar kakav je poklon dao Dancima u 21. minutu, srećom nije ga iskoristio Eriksen. Defanzivno je, kao i dobar deo tima, odradio uglavnom ono što je trebalo. Međutim, Srbija je juče vapila za pobedom, za golom, za pasom u napred, a ni Ilić, kao ni ostali iz veznog reda, nije se usuđivao da odigra ka protivničkom golu. Prvom do sebe, najčešće unazad i tako ukrug.

Izašao je u 68. minutu da bi ustupio mesto Dušanu Vlahoviću. 

 

Foto: Informer

 

 5 

Usko gledajući kakvi su bili njegovi zadaci na terenu, te da je po vokaciji zadnji vezni a igrao je ofanzivnog beka, Mijailović je položio ispit. Da li je trebalo možda on da bude rešenje za tu poziciju protiv Engleske, a ne protiv Danske kad smo jurili pobedu po svaku cenu? To je samo jedno od milion pitanja za selektora Stojkovića.

Piksi ga je izveo iz igre u 74. minutu, pa na desnu stranu vratio Živkovića, a levo poslao Mladenovića.

 

Foto: Informer

 

 5 

Bledo kao dres u kojem je Srbija večeras igrala. Igrao je tri četvrtine meča uz levu aut-liniju, koja bi trebalo više da mu prija s obzirom na to da je levonog. Ništa, međutim, Živković ponovo nije doneo u napadu. Opet su to bile finte u prazno, bez upotrebljivog centaršuta, bez opasnosti po gol protivnika.

Pobegao mu je Bah u 16. minutu, ali na svu sreću nije pogodio gol glavom sa pet-šest metara.

 

Foto: Informer

 

 5 

Tražili su ga navijači, tražio ga je i dobar deo stručne javnosti. Dobili su ga na terenu, ali nisu dobili ništa od onoga što su očekivali iz njegovog repertoara. Trebalo je da bude glavni organizator igre u prvom poluvremenu, da se nudi u ofanzivnim akcijama, da traži Mitrovića, da ga "spoji s golom". 

Umesto toga delovalo je da sve vreme tapka u mestu. Ne u smislu izostanka trčanja i želje za igrom, već je uvek bio nekako bezopasan. Rezultat svega toga - ostao je u poluvremenu u svlačionici.

 

Foto: Informer

 

 5 

Najlakše je odmah postaviti dijagnozu da je odlazak u Saudijsku Arabiju učinio svoje i da je ne tako kvalitetna liga "ubila" zver u Aleksandru Mitroviću. Činjenica je, međutim, da je najbolji strelac u istoriji naše reprezentacije igrao sve tri utakmice kao da nosi džak cementa na leđima. Ne samo kad je zaista nosio protivničke igrače, nego i kad je trebalo da primi loptu, da se zagradi, okrene, da se izbori za prostor, da šutne...

Istina je i da je u prvom poluvremenu delovalo na momenta da je jedini naš reprezentativac sa ofanzivnim zadacima, pa se nekoliko puta iz nemoći i usled nedostataka podrške, zaletao sam na kompletnu odbranu Danaca. Naravno, to nije donelo rezultat.

Mitar je, sve u svemu, bio neprepoznatljiv u Nemačkoj.

 

IZMENE

Foto: Informer

 

 5 

Kapiten je ušao u igru u 46. minutu. Bespredmetno je sad i pogađati da li je Stojković hteo da prvo izmori Dance, a sačuva svežeg Tadića, pa da naš najlucidniji igrač u drugom poluvremenu izvadi čarobni štapić i reči meč.

Pokušavao je, tražio loptu onako iskosa u visini šesnaesterca, baš s onog mesta odakle najviše voli da asistira Mitroviću, ali - jok. Ništa nije vredelo. Ništa mu nije polazilo za rukom. 

 

Foto: Informer

 

 5 

Nije svaki dan sveti Luka. Borio se dečko iz Bijeljine ponovo kao lav čitavo drugo poluvreme otkako je ušao u igru, jurio protivnika i do svog šesnaesterca da bi osvojio loptu, pokušavao kroz trojicu da se probije do gola Danaca, ali ništa od toga nije bilo dovoljno.

Ništa se ne može na silu.

 

Foto: Informer

 

 5 

Kao da nije bio na Evropskom prvenstvu. Najzapaženiji detalj njegovog boravka u Nemačkoj je kad su na otvorenom treningu naše reprezentacije, odmah po dolasku "orlova" u Augzburg, najmlađi navijači najviše vrištali zbog njega. 

Večeras igrao od 68. minuta.

 

Foto: Informer

 

 5 

Premalo je bio na terenu da bi uradio nešto konkretno.

 

Foto: Informer

 

 5 

Kao što će ga "minijatura" protiv Slovenije, kad je bio direktan krivac za gol, obeležiti za sva vremena, tako je mogao večeras da spere sve grehe da je u 89. minutu sa ivice šesnaesterca šutirao jače, snažnije, preznicije.

Zapravo je način na koji je odreagovao u situaciji kad su navijači već poskočili sa stolice najbolji opis njegove celokupne igre.

 

Foto: Informer

 

 5 

Mislili smo, verovali i nadali se da je Dragan Stojković tešku trenersku školu izučio u Kataru. Podržavali smo ga i sanjarili da će njegov sadašnji angažman u nekom trenutku zaličiti na njegove blistave igračke dane. 

Piksi je večeras promašio sve što se promašiti može. I ne samo to, njegovi potezi su izgledali toliko amaterski i nerezonski, da verovatno ne postoji osoba koja je gledala utakmicu ili bila njen akter da je Stojković nije šokirao svakog narednog momenta.

Utakmkicu počeo s tri zadnja vezna, završio s tri špica. Radio stvari koje nije nikad pre. Ne zato što se radnije nije usuđivao, nego zato što se to, jednostavno, ne radi u ozbiljnom fudbalu!

Ugovor koji je potpisao nedavno do 2026. verovatno će moći da okači mačku o rep posle ovakvog sramnog izdanja reprezentacije u Nemačkoj.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija