• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

14.07.2024

22:54

Španija je novi vladar Evrope! Orjazabal ostavio Engleze bez titule (FOTO/VIDEO)

EPA Images

Fudbal

Španija je novi vladar Evrope! Orjazabal ostavio Engleze bez titule (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

"Crvena furija" savladala je Ostrvljane sa 2:1 (0:0) u finalu Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Najbolji su, tu više nema dileme! Fudbalska reprezentacija Španije novi je prvak Evrope, osvojila je svoju četvrtu titulu u istoriji, čime je postala i najtrofejnija selekcija na Starom kontinentu svih vremena.

Junak je bio rezervista Orjazabal, koji je golom u 86. minutu obezbedio sebi mesto u legendi, a svojom timu trofej i pobedničko postolje. Potpuno zasluženo, jer su do toga došli bez ijednog poraza i remija, ostvarili su svih sedam pobeda i igrali ubedljivo najlepši fudbal!

 

Da krenemo redom, od obaranja još jednog rekorda. Supertalentovani Lamin Jamal (17) našao se u startnoj postavi Španije i tako još jednom ispisao istoriju, pošto je nadmašio legendarnog Pelea i postao najmlađi igrač ikada u finalima velikih takmičenja.

I to nije sve, upravo je as Barselone učestvovao u akciji koja je prethodila golu "crvene furije" u 47. minutu. On je povukao napad po desnoj strani, ušao u sredinu i poslao pas na drugu stranu. Pametno je Dani Olmo propustio tu loptu, koju je sačekao Niko Vilijams i udarcem iz prve sa nekih sedam-osam metara savladao golmana Džordana Pikforda.

 

 

Uzbuđenje na startu drugog poluvremena garantovalo je i dobar fudbal u nastavku, s obzirom da je u prvom delu viđena prava uspavanka. Nekako su oprezno igrali i jedni i drugi, s tim da je ekipa Luisa de la Fuentea imala blagu inicijativu i veći posed, ali ne i neke izgledne šanse za gol.

Na sreću navijača oba tima, ali i svih ljubitelja fudbala širom sveta, posle pauze je usledio vatromet u Berlinu. Vodeći pogodak dao je krila Špancima, koji su počeli da napadaju u talasima, s namerom da što pre udvostruče vođstvo i tako praktično reše pitanje pobednika.

Foto: EPA Images

Lamin Jamal

I mogli su to vrlo lako i da urade, ali je Olmo u 50. minutu propustio jako dobru priliku. Sjajnu loptu je dobio od Vilijamsa, ušao je u kazneni prostor, oslobodio se čuvara, ali i traljavo šutirao iz okreta.

Potom je i Morata pretio, ali su engleski defanzivci izbili tu loptu, koja je išla ka golu, a onda je i Niko raspalio po lopti sa distance, ali je ona završila tek pored stative.

I onda, maler za selekciju sa Pirineja. Glavni adut na sredini terena Rodri se povredio, uhvatio se za zadnju ložu, pa je umesto njega na teren morao Martin Zubimendi.

Foto: EPA Images

Džordan Pikford je imao mnogo posla

S druge strane - šok. Selektor Engleske, Geret Sautgejt, odlučio je da zameni kapitena i najboljeg strelca državnog tima svih vremena, Harija Kejna, a na teren je poslao Olija Votkinsa, dok je Kobija Majnoa zamenio Kol Palmer.

I to se ispostavilo kao pun pogodak. Doneo je as Čelsija izjednačenje Gordom Albionu u 73. minutu, posle lepe akcije Sake i povratne Belingema, uspeo je sa distance da pogodi donji levi ugao i savlada Unaija Simona.

Mogao je Jamal da izraste u heroja nacije, ali je u dva navrata Pikford izlazio kao pobednik iz duela s njim. Prvo ga je Olmo spojio sa golom, a Jamal gađao suprotan ugao, a onda i nakon kombinacije sa Vilijamsom, ali je golman Evertona bio sjajan.

I kada su praktično svi na "Olimpijskom stadionu" očekivali da utakmica ode u produžetke usledila je eksplozija momaka u crvenim dresovima. Kukurelja je prošao po levoj strani, uputio fenomenalan pas po zemlji u srce šesnaesterca, a Ojarzabal pobegao svom čuvar i sa ivice peterca smestio loptu u mrežu.

 

 

Bio je to šok za Engleze, od kog nisu ni stigli da se oporave. Pokušali su u samom finišu da izbore dodatnih 30 minuta i bili su nadomak toga, ali su nakon udaraca glavom Palmera i Guehija fenomenalno reagovali golman Simon, a onda i Olmo na gol-liniji.

Slavlje Španaca je tada moglo da počne, dok su Ostrvljani bili neutešni. Izabranici Gereta Sautgejta ni u svom drugom uzastopnom finalu EP nisu uspeli svojoj zemlji da donesu prvu, istorijsku titulu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)
Live TV

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)

Jedan od scenarija je da je atentat na Trampa organizovao jedan mladić, ali sa druge strane, teorija je da je to organizovao sam Tramp kako bi obezbedio svoju pobedu na izborima. Obe teorije imaju smisla i obe imaju relativno adekvatne argumente. Šta je bliže istini? Na tu temu u "Info danu" govorili su prof. dr Ivan Pajović, ekonomista i bivši dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija.

15.07.2024

16:35

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52