• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. R.

18.07.2018

16:29

ŠOKANTNO: LUKI MODRIĆU USTAŠE POBILE POLA FAMILIJE! Otkrivamo najčuvaniju tajnu hrvatskog sporta!

Fudbal

ŠOKANTNO: LUKI MODRIĆU USTAŠE POBILE POLA FAMILIJE! Otkrivamo najčuvaniju tajnu hrvatskog sporta!

Podeli vest

Kapitenu hrvatske fudbalske reprezentacije Luki Modriću ustaše su za vreme Drugog svetskog rata ubile pola familije

Modrićeva majka je Radojka Dopuđ, Srpkinja iz sela Kruševa kod Obrovca, a na spisku žrtava logora u Jasenovcu i Staroj Gradiški nalazi se najmanje troje članova njene porodice!

Sve to nije smetalo Modriću, koji je proglašen za najboljeg igrača Svetskog prvenstva u Rusiji, da osvajanje drugog mesta na Mundijalu proslavi uz ustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona. 

Istovremeno, hrvatski i zapadni mediji objavljivali su potresnu priču o tome kako je Luka Modrić odrastao u izbeglištvu nakon što su ga Srbi proterali iz njegovog sela u okolini Zadra i ubili mu dedu.

Teško stradali

Hrvati su, međutim, na sve načine pokušali da sakriju da je njihov najbolji sportista svih vremena najpre stradao od ustaša. Ovo je Informeru otkrio čovek iz okoline Zadra, Hrvat, koji je iz razumljivih razloga želeo da ostane anoniman.

Tompson zabranjen u pola Evrope
Tanjug/AP

Pojedini hrvatski mediji vrlo su oštro reagovali na to što su reprezentativci na dočeku slavili uz Tompsona. Prema portalu Index.hr, time je bačena senka na uspeh koji su igrači napravili na Svetskom prvenstvu.

"Tompson je zabranjen u pola Evrope zbog tekstova njegovih pesama i veličanja ustaštva i neonacizma, ne može da pravi koncerte u Holandiji, Nemačkoj, pojedinim delovima Švajcarske i Sloveniji, a kod nas je dobio mesto u autobusu sa reprezentativcima", stoji u jednom od tekstova "Indeksa".

- Modrićeva mati je Radojka Dopuđ iz Obrovca. Oni su jedina srpska porodica u tom kraju. Tokom Drugog svetskog rata su teško stradali. Nekoliko njih je ubijeno u logorima - kaže naš sagovornik, i dodaje:

- Radojki Dopuđ danas pola rodbine živi u Srbiji, a pola u Austriji. Ovde u Hrvatskoj se o tome ne govori. A tek o tome da su Luki ustaše klale familiju... to je zabranjena tema. Svi pričaju o tome kako su mu Srbi tokom rata ubili dedu i spalili ćaćinu kuću. To je istina. Ali je isto tako istina da su mu hrvatski manijaci tokom "Oluje" 1995. godine spalili materinu kuću...

Tvrdnje da su ustaše ubile Lukine pretke prilično je lako proveriti prostim uvidom u spisak žrtava logora u Jasenovcu i Staroj Gradiški. Taj spisak je dostupan na internet sajtu www.jusp-jasenovac.hr. U pitanju su hrvatski izvori i prema njima je čak 15 osoba sa prezimenom Dopuđ stradalo u ustaškim kazamatima. Od tog broja troje je iz Obrovca, sela u kojem je rođena Radojka Dopuđ, majka Luke Modrića...

"Anica Dopuđ, ime oca Jovan, Srpkinja, rođena 1935. godine u Obrovcu, ubile je ustaše u Staroj Gradiški 1944; Božo Dopuđ, ime oca Nikola, Srbin, rođen 1903. u Obrovcu, ubile ga ustaše u Jasenovcu 1944; Simica Dopuđ, ime oca Dujo, Srpkinja rođena 1878 u Obrovcu, ubile je ustaše u Staroj Gradiški 1944", piše u zlokobnom spisku žrtava.

Prijatelji u Srbiji

Ovo troje nesrećnika koji su skončali pod ustaškim nožem su nesumnjivo preci Radojke Dopuđ i Luke Modrića. Možda je to još neko od preostalih 12 Dopuđa kojima su kosti ostale u logorima Nezavisne Države Hrvatske... 

Imajući sve ovo u vidu, potpuno neverovatno deluje činjenica da je Modrić u ponedeljak u Zagrebu na zvaničnom dočeku reprezentacije pevao ustaške pesme... Očigledno je njegov otac Stipe Modrić ipak imao malo veći uticaj u vaspitavanju.

Ipak, neposredno pre povratka kući, Modrić je pričao o podršci koju dobija od prijatelja iz Srbije.

- Imam mnogo prijatelja u Srbiji i znam da navijaju za nas. Neki naravno ne, što zbog prošlosti, što zbog zavisti. U svakom slučaju, mi smo ovde da igramo fudbal. Ne znam da li je prikladno mešati neke osetljive teme u to. Fudbal je zabava - rekao je nedavno Modrić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Усташтво је фашизам...Фашизам је карцином...Шта је то што нас спречава да ; отпором фашизму и Усташама не постанемо моралне гњиде... - Страх од Антихриста...! Страх да нам не приреде опет пакао на Земљи као 1941-45. Проклети клеро-фашизам, који од људи као што је Лука Модрић и др. чини...послушнике који га трпе, јер им се чини да једино тако могу преживети...уз Усташе,... и њихов ШОВИНИЗАМ најгоре могуће врсте...

Frankfurtw

pre 5 godina

Nigde boljeg muslimana od poturčenog Srbina.Subašić takodje.

raska

pre 5 godina

On je bio na granici da bude retardiran, gledajuci koliko je porastao i izgled lica. Svi slicni su na izgled retardirani, ali zato imaju neke druge Talente toliko izrazene da to normalni ljudi nemaju. On ima fudbalski Talent i to veznjak, sredina terena, kakvog odavno nije bilo, svaka cast. Malo bi se trebao u slobodno vreme uhvatiti pravih istoriskih knjiga, a ne Ustaskih pesama. Malo se raspitati o svom Rodoslovu i porodicnom stablu. Nije mu ovo trebalo on je profesionalac, mozda ce sutra igrati zajedno u timu sa nekim Srbinom, koji ce ga zagrliti kad daju go protivniku i slicno.

mislav

pre 5 godina

Ili postoji drugo obrašnjenje. Da Modrić nije ustaša, da Thompson nije ustaša, da te pjesme nisu ustaške, da ustaša više nema, i da se u Hrvatskoj devedesetih nisu borili srbi protiv ustaša, već su se pobunjeni zavedeni isprana mozga srbi, skupa sa četnicima. raznim četničkim vojvodama i njihovim učenicima borili protiv antifašista... i da je miloševićev režim bio, nacional-socijalistički, tj nacistički.

caslav

pre 5 godina

I USTAŠAMA JE BILO ZABAVNO DOK SU TI UB IJALI PRETKE,.....dečko pa ti si izrod,....

slobodan

pre 5 godina

Srbi pohrvaćeni, Srbi pokatoličeni, Srbi polutani .... su uvek morali biti veće pape od pape, veće ustaše od ustaša.....

Dacha

pre 5 godina

Fudbal je zabava! Hajde da se zabavljamo uz Tomsona! Ha, ha, ha...!??

raska

pre 5 godina

Radim sa Hrvatima koji su sluzili Jugoslovensku Narodnu Armiju, pa se zaborave i pocnu da pricaju kako im je bilo lepo u vojsci, a kad ga ja potsetim da je to agresorska vojska, pocveni u licu i stidi se crne zemlje. Jugoslavija je bila medjunarodno priznata zemlja sa svojom vojskom, valutom, kulturom, drzavnim granicama itd. I kako moze ta vojska biti agresorska u svojoj zemlji. Da je napala Rumuniju, Bugarsku, Madjarsku itd. to bi bila agresija. A to sto ste se vi na silu odvajali zu pomoc Nata, zapadnih sila i nasih domacih izdajnika, to je separatizam i agresija nad Srpskim narodom koji je proteran sa vekovnih ognjista. i za tebe vazi da malo procitas prave istoriske knjige, a ne Tudjmanove Ustaske izmisljotine. Mogli smo to mirno uraditi kao Cesi i Slovaci. Vama se zurilo i malo klalo. Pevajte sta hocete Genetski otpadu bez srama i stida.

Slavko

pre 5 godina

Od Srba su nastali i ustaše i četnici, nema ustaše dok ga ne rodi srpska majka. Nadam se da ćete ovo razumeti, na žalost to je istina

Mile

pre 5 godina

e moji Srbi čime se vi bavite.... Pustite Modrića, majka mu Srpkinja otac Hrvat, rođen u Hrvatskoj i izjašnjava se kao Hrvat, pa šta? Ajmo jedno drugo poređenje. Đoković, majka Hrvatica, otac Srbin, Nole rođen u Srbiji, izjašnjava se kao Srbin i tako i treba. Kada je Modrić u pitanju ne valja, kada je Đoković onda je u redu. Budimo barem malo realni mi Srbi, od Hrvata to ne možemo ni očekivati.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17