• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.11.2020

13:34

(VIDEO) PENALI NISU LUTRIJA! Vreme je da se prihvate moderni trendovi i da zaboravimo fudbal iz Montevidea!

Fudbal

(VIDEO) PENALI NISU LUTRIJA! Vreme je da se prihvate moderni trendovi i da zaboravimo fudbal iz Montevidea!

Podeli vest

Nakon eliminacije od Škotske posle izvođenja penala, Srbiju su preplavili komentari o tome kako su penali lutrija

- Od šest penala ja sam odbranio tri, u teoriji to znači da sam dobro odradio domaći - izjavio je legendarni Petar Čeh.

Izjava Petra Čeha nastala je posle finala Lige šampiona kada je sa tri odbrane doneo trofej namenjen prvaku Evrope Čelsiju posle boljeg izviđenja (ili bolje reći branjenja) penala na Alijanc Areni. 

Bez imalo ustrušavanja može se reći da je najzaslužniji za pobedu "plavaca" bio upravo Petr Čeh. Prvo je u četvrtom minutu produžetka odbranio penal Arjenu Robenu, a potom i u penal seriji zaustavio je udarce Ivice Olića i Bastijana Švajnštajgera. 

Mnogi svetski, pa i srpski fudbalski "stručnjaci" kažu penali su lutrija, sreća, ali da li je zapravo tako? 

Nije! 

Nakon što je Čeh doneo "ušatog" u London, na površinu je isplivala činjenica da je iza njegovih odbrana stajao ozbiljan naučni rad i istraživanje! Petr Čeh imao je gotovo dva sata video materijala o svakom penalu koji je Bajern šutnuo od 2007. godine! Rezultat toga poznat je svima. 

Foto: Action Images via Reuters/Andrew Boyers

Činjenica je da Srbija za svetom mnogo kaska u fudbalu, ali utisak je da osnove fudbala još nisu stigle u naš nacionalni tim, već da se još vode fudbalom iz vremena Montevidea. 

Tim stručnjaka, analitičara, ekonomista, pa i matematičara bave se statistikama klubova, ali i reprezentacija. Malo je poznato da je u timu Holandije za vreme svetskog prvenstva bio Iznasio Palasios Uerta, koji je trebao da pomogne "Lalama" ukoliko dođe do penal serije. Bask je svetski poznati analitičar za penale!

 

 

Uerta je tokom svoje profesionalne karijere mnogo puta govorio o statistici, ali i ponašanju penaldžija prilikom šutiranja, poziciji tela pri udarcu i mnogim drugim stvarima. Srbija je poražena na penale od Škota 4:5, ali i nakon bolne eliminacije, u našoj zemlji penali su još uvek stvar sreće. 

Ako želimo napred vreme je da shvatimo - penali nisu lutrija!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zdenko

pre 3 godine

Na prste jedne ruke mogu se nabrojati nasi fudbaleri koji znaju da pucaju penal. To je urodjeno ALI mora i da se uci. Sta rade treneri? A reporteri su odusevljeni kad neki igrac pravilno ustopuje loptu??? O cemu se radi? Mi smo kao klinci to naucili na ulici a ovi momci po ceo dan igraju, treniraju i...? Postujem sve sportiste ali nas fudbal je, nazalost, na jako niskom nivou. Nije ni cudo ko ih trenira i radi sa njima. I da, sklonite politicare iz sporta.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17