• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.11.2020

18:06

(VIDEO) BIO JE I OSTAO "EL PIBE"! Takav se jednom rađa! ODLAZAK MARADONE!

Fudbal

(VIDEO) BIO JE I OSTAO "EL PIBE"! Takav se jednom rađa! ODLAZAK MARADONE!

Podeli vest

U 60. godini posle srčanog udara napustio nas je jedan od najboljih fudbalera u istoriji - Dijego Armando Maradona

Kao iz vedra neba, svet je potresla vest o smrti Dijega Armanda Maradone! Nažalost, vesti koje stižu iz Argentine su tačne pošto nas je jedan od najboljih fudbalera svih vremena u 60. godini! 

Bio je i ostao "El Pibe", klinac pun južnoameričkog temperamenta! 

Iako je mnogima pao u očima posle "Božije ruke" (gola protiv Engleske u četvrtfinalu Svetskog prvenstvaa 1986. u Meksiku), sve mu je, zbog zasluga i poteza kojima je oduševljavao sve i svakoga, zaboravljeno i oprošteno! 

Rođen je 30. 1960. godine u Lanusu u Argentini, a karijeru je započeo u Argentinos Juniorsu. Ipak, svoje najbolje igračke dane proveo je u Boki Juniors iz koje je otišao u transferu vrednom pet miliona funti u Barselonu. Uz reči "Vratiću se"! 

U dresu katalonskog giganta osvojio je španski kup i superkup, ali tada je počeo njegov problem sa bolešću, ali i sa kontrolom temperamenta. 

Posle dijagnostikovanog hepatitisa, Maradona se žestoko sukobio sa predsednikom Barslone Žozepom Luisom Nunjezom, te je posle tek 58 utakmica i 38 golova morao da napusti Kataloniju i ode u Napolj za 6.900.000 miliona funti! 

Tada je napisana najlepša istorija Napolija! Na promociji dočekalo ga je 75.000 navijača. I dan danas bi ga dočekao toliki broj, Maradonu u Napulju vole više od života. 

Vodio je Maradona Napolitance do titule prvaka Italije, prvog u istoriji. Poznato je svima nastavak priče - sedam dana se slavilo, niko nije radio, a na groblju je osvanuo grafit "Ne znate šta propuštate"! 

Još uvek, jedno od najčešćih imena koje se daju muškoj deci u Napulju su Dijego, njegov lik krasi veliki broj zgrada i zidana! Nije to bio kraj peharima u eri Dijega Armanda Maradone! Osvojen je domaći kup 1987., potom Kup UEFA dve godine kasnije, kao i italijanski Superkup 1990. godine! 

Usledili su veliki problemi sa kokainom, velike kazne od strane kluba i suspenzija od 15 meseci. Otišao je u Sevilju, pa u Njuels Old Bojs, ali je na kraju ispunio svoje obećanje! 

1995. godine vratio se u Boku Juniors, za dve sezone odigrao je 60 utakmica i dao sedam golova, a nakon toga otišao je u penziju! 

Večno će od mnogih njegovih izjava ostati ona: "Kakav bih ja igrač bio da nije bilo kokaina..." 

Kolika veličina je bio govori i podatak da su o njemu snimani mnogi doktumentarni filmovi, ali najpoznatiji bio je onaj koji je režirao Emir Kusturica "Maradona by Kusturica"!

Nakon karijere, ali i tokom nje, Maradona je bio često meta novinara, često je upadao u probleme zbog slika iz noćnih klubova. 

Maradona iz braka sa Klaudiom Vilafran ima dve ćekre, Dalmu i Đaninu. Pored toga, Maradona je dobio sina 1986. godine u Napoliju, ali je punih 20 godina odbijao da ga prizna. 

Za nas koji nismo imali priliku da te gledamo, ostaje istorija snimaka da možemo da vidimo kako je to radio najveći! Za one koji su imali priliku da vide magiju u nogama "El Pibea" ostaje žal što to nije potrajalo duže! Ali za ceo svet ostaje mnoštvo priča i legenda zvana - MARADONA! 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija