• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.02.2021

11:54

HRVATSKI HULIGANI PRETILI SRPSKIM ŽENAMA I DECI! Osuđeni na dve godine USLOVNE!?

Fudbal

HRVATSKI HULIGANI PRETILI SRPSKIM ŽENAMA I DECI! Osuđeni na dve godine USLOVNE!?

Podeli vest

Sud u Zagrebu osudio je danas petoricu mladića prvostepeno na uslovne zatvorske kazne zbog transparenta kojim se poziva na nasilje nad srpskim ženama i decom, objavili su večeras hrvatski mediji

Reč je o pripadnicima navijačke grupe fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba, Bad Blue Boys (BBB), koje je zagrebački Opštinski sud proglasio krivim zbog javnog podsticanja na mržnju i nasilje. Terete se da su s još nekoliko nepoznatih osoba 11. juna 2020. godine u kvartu Kustošija u Zagrebu razvili transparent kojim se poziva na nasilje nad srpskim ženama i decom.

Foto: AP/Photo

Četvorica su osuđena na po šest meseci zatvora uslovno na dve godine, a jedan na pet meseci zatvora i njemu će kazna biti zamenjena radom za opšte dobro u trajanju od 450 sati. Moraće da plate i po 500 kuna (66 evra) sudskih troškova.

List je naveo da su svi priznali krivicu i izrazili žaljenje, a uglavnom su se pravdali da su nedelo počinili pod uticajem alkohola. Prema pisanju lista, sud im je uz neosuđivanost, mladost i kajanje, kao olakšavajuću okolnost uzeo u obzir to što su nedavno zajedno s navijačkom grupom BBB, pomagali unesrećenima u potresom pogođenoj Baniji, među njima i Srbima.

- Ovaj sud je posebno cenio i uzeo u obzir okolnost da su okrivljeni kao volonteri pomagali stradalnicima na potresom pogođenom području Banije, uključujući i pripadnicima srpske nacionalnosti, što ukazuje da delo predstavlja nepromišljeni incident, a ne obrazac njihovog ponašanja - navodi se u obrazloženju presude koju je preneo list.

Kriminalna petorka fotografisana je letos zajedno s još desetak mladića obučenih u crne majice kako drže uvredljiv transparent s natpisom "Je**t ćemo srpske žene i decu". Slovo "u" u reči "decu" stilizovano je kao ustaško.

Foto: printscreen

Mladići su takođe razvili zastave HOS s ustaškim pozdravom "Za dom spremni". Na zidiću na kome su stajali bio je ispisan veliki natpis "Dinamo-svetinja", a pod nogama su se videle i klupska majica Partizana i šal Crvene zvezde.

Hrvatski državni vrh oštro je osudio čin, a predsednik Zoran Milanović izjavio je da je reč o govoru mržnje i da takav sadržaj nema podršku ni jedan odsto građana. On je upozorio da treba izmeniti zakonsku regulativu i takve stvari kriminalizovati, jer će se u protivnom slične situacije i dalje događati.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija