• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.03.2021

09:55

PREMOTAVANJE! Srbija i Portugal uvek na GOL VIŠE! Jedan Portugalac igrao na svakom meču protiv "ORLOVA"! /FOTO/VIDEO/

Fudbal

PREMOTAVANJE! Srbija i Portugal uvek na GOL VIŠE! Jedan Portugalac igrao na svakom meču protiv "ORLOVA"! /FOTO/VIDEO/

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Srbije u subotu od 20:45 minuta na stadionu Rajko Mitić dočekuje Portugal u okviru drugog kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022. godine

Pobeda nad Republikom Irskom je "daleka" prošlost, a pred našim nacionalnim timom nalazi se najveće iskušenje u kvalifikacijama Portugal! Četa Dragana Stojkovića će u subotu od 20:45 minuta pokušati da napravi najveće iznenađenje još od pobede nad Nemcima na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine. 

Foto: Starsportphoto

Punih 11 godina Srbija čeka "skalp" protiv jedne od vodećih svetskih selekcija, a čini se da trenutak dugo nije bio povoljniji od ovog sada! Uz nove "orlove" stoji čitava nacija kojoj je veru u fudbal posle samo tri treninga vratio legendarni as Dragan Stojković Piksi, a pobeda nad Portugalcima ulila bi ogromnu dozu samopouzdanja Srbiji pred nastavak kvalifikacionog ciklusa. 

Ipak, u prošlosti "navigatori" nikako nisu ležali selekciji Srbije, a kako je u sredu protiv Iraca pala tradicija da Srbija ne pobeđuje u prvom kolu, vreme je da se sruše barijere i protiv Portugalaca. Zanimljivo je da na utakmicama Srbije i Portugala uvek bude, kladioničarski rečeno "gol-gol". Dakle, do sada se nije desilo da neko ne postigne gol u sudaru dve selekcije, a do sada su se od osamostaljenja Srbije sastajali šest puta. 

Foto: Starsportphoto

Žoao Mutinjo, Portugalac sa najviše nastupa protiv Srbije

Portugal je bio bolji i upisao tri pobede, dok su tri meča završena nerešenim rezultatom. Pored toga, još jedan kuriozitet predstavlja činjenica da će Portugalci u Beogradu imati jednog igrača koji je svaki put igrao protiv Srbije - Žoao Mutinjo! 

Ipak, krenimo od starta...
Te 2007. godine na Marakani pred 51.300 duša po prvi put su se sastali Srbija i Portugal u okviro kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Na klupi "orlova" tada je sedeo Havijer Klemente, dok je "navigatore" predvodio legendarni brazilski stručnjak Luis Filipe Skolari. 

Sastav Portugalaca ledio je krv u žilama, kao i sada, a selekcija predvođena Rikardom Karvaljom, Migelom, Petitom, Simaom, Nonom Gomešom i Kristijanom Ronaldom remizirala je sa Srbijom 1:1. Poveli su preko Tijaga gosti u petom minutu, ali je bod Srbiji doneo Dejan Stanković.

Istim razultatom završen je i revanš, Simao Sambrosa je doveo Portugalce do vođstva u 11. minutu na stadionu Hose Alvalade u Lisabonu, ali je slavlje domaćina pokvario Branislav Ivanović golom u 88. minutu susreta. 

Osam godina se čekalo na novi sudar Srbije i Portugala, "navigatore" je vodio Fernando Santoš koji je i danas selektor, dok je na klupi Srbije sedeo Radovan Ćurčić. Orlovi su se nalazili u prelaznom periodu, te su lako položili oružje na Lužu. 

Foto: Starsportphoto

Golove za Portugalce su postigli Rikardo Karvaljo i Fabio Koentrao u 10. odnosno 63. minutu, a jedini gol za Srbiju postigao je Nemanja Matić u 61. Iako je taj meč igran pre samo šest godina, u sastavu Dragana Stojkovića nalaze se samo tri imena iz tog perioda - Dušan Tadić, Aleksandar Mitrović i Filip Đuričić! 

U okviru istih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine Porgugalci su još jednom sa 2:1 pobedili Srbiju. Utakmica je igrana na stadionu Partizana, a u sastavu Portugala nije bilo Kristijana Ronalda. 

Foto: Starsportphoto

Utakmicu je obeležila jaka kiša koja je padala u Beogradu, ali i ispad selektora Portugala koji je umalo zapalio cigaru dok je vodio tim.

Foto: Starsportphoto

Žreb je Srbiju i Portugal sasatvio ponovo u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje je na programu sledeće godine, a "orlovi" su uspeli da naprave veliki podvig u Lisabonu kada su otkinuli bod Portugalcima - 1:1!

Selektor Mladen Krstajić izveo je na teren sličan onom koji će, verovatno, sutra istrčati na teren Portugalcima (Dmitrović, Milenković, Lazović, Maksimović, Tadić i Mitrović, u igru su upšli još i Nemanja Radonjić i Sergej Milinković Savić), a naša reprezentacija povela je preko Dušana Tadića u sedmom minutu. Kapiten "orlova" je sa bele tačke savladao Rui Patrisija. 

Foto: Starsportphoto

Ipak, taj gol nije bio dovoljan za tri boda pošto je Danilo spektakularnim udarcem u 42. minutu postavio konačan rezultat.

Foto: Starsportphoto

Iako je Ronaldo u periodu od prve do poslednje utakmice sa Srbijom odigrao 112 utakmica u dresu nacionalnog tima, punih 12 godina je čekao na gol protiv naše reprezentacije i dočekao ga je u Beogradu! Portugalci su naneli selekciji Ljubiše Tumbakovića bolan poraz od 4:2, a Ronaldo je postigao treći gol za svoj tim u 80. minutu.

Utakmica će ostati upamćena po uzvicima sa tribina stadiona Rajko Mitić "Mesi, Mesi" koji su izuzetno iritirali portugalskog superstara. 

Evo još nekih zanimljivih činjenica...
Igrač sa najviše nastupa u Portugalu je Kristijano Ronaldo 171, ujedno i najviše utakmica u dresu nacionalnog tima u istoriji, a 36-godišnji ofaznivac postigao je i najviše golova  102, takođe najviše u istoriji "navigatora". 

Foto: Starsportphoto

U Srbiji, najviše nastupa za nacionalni tim ima Dušan Tadić 74, dok će Aleksandar Mitrović protiv Portugalaca imati šansu da postane najbolji strelac u istoriji reprezentacije. Napadač Fulama trenutno je na 38 golova koliko ima i Stjepan Bobek. 

Foto: starsport

Meč u Beogradu biće prvi sudar Srbije i Portugala van kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, ovoga puta ulog je odlazak na Mundijal. 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17