• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. T.

27.03.2021

13:15

NIKO KAO PIKSI! Majstor, kapiten, predsednik, selektor! Pitaće se za sve!

Fudbal

NIKO KAO PIKSI! Majstor, kapiten, predsednik, selektor! Pitaće se za sve!

Podeli vest

Dragan Stojković sinoć je debitovao kao selektor Srbije, a pre toga bio je najbolji igrač i kapiten našeg tima, predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije i predsednik Crvene zvezde

Nema u svetu fudbala ličnosti kakva je Dragan Stojković Piksi (56)! Naš legendarni as je debitovao u ulozi selektora Srbije i sad može da se kaže da je u fudbalu bio sve što može da bude.

Piksi je bio kapiten Crvene zvezde, najtrofejnijeg kluba u državi, a onda i njen predsednik i u oba slučaja je osvajao šampionske titule. Bio je najbolji igrač reprezentacije Jugoslavije na Svetskom prvenstvu 1990, kapiten "plavih" na Mundijalu 1998, a onda je tri godine posle toga postao predsednik fudbalskog saveza bivše države.
Pitaće se za sve

Posle Kokezine ostavke Stojković je nezvanično dobio ogromne ingerencije u Savezu
Izvor Informera


Funkcionersku karijeru u međuvremenu je zamenio trenerskom, a kruna dosadašnjeg stručnog rada došla je sinoć, kad je "orlove" u meču protiv Republike Irske poveo u borbu za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022.

Široke ingerencije

Iskustva koja je sticao u prethodnih više od pola veka sad će, pomalo neočekivano, morati da objedini u Fudbalskom savezu Srbije. Budući da je nacionalni savez obezglavljen posle ostavke predsednika Slaviše Kokeze, Piksi će rukovodiocima FSS i te kako biti od pomoći.

Foto: starsport

Dragan Stojković Piksi



- Istog dana kad je Piksi predstavljen kao selektor Kokeza je priveden na informativni razgovor i to je bio početak njegovog kraja u FSS. Stojković je prećutno ili barem nezvanično dobio ogromne ingerencije u Savezu. Kao neko ko je vodio Zvezdu i FS Jugoslavije on ima iskustvo kojim može da pomogne da "kuća fudbala" prebrodi krizni period do izbora novog rukovodstva. Njegova reč imaće posebnu težinu u narednom periodu, i to ne samo kad je reč o sastavljanju tima i funkcionisanju reprezentacije već i u radu čitavog Saveza u svim njegovim segmentima - kaže naš izvor iz FSS.

Bekenbauer jedini sličan

 

Legendarni Nemac Franc Bekenbauer jedini u Evropi može da se pohvali da je imao bogatiju igračku i funkcionersku karijeru od Piksija. Čuveni Kajzer prvi je u istoriji fudbala kojem je pošlo za rukom da kao kapiten bude u isto vreme osvajač Evropskog prvenstva (1972) i Svetskog prvenstva (1974) sa Nemačkom i Kupa evropskih šampiona sa Bajernom (1974).

Bekenbauer je kao selektor 1990. predvodio "pancer diviziju" do titule prvaka sveta, a u trenerskoj karijeri ima titule sa Olimpik Marsejom i Bajernom, dok je Bavarce vodio i do trofeja u Kupu UEFA. Potom je bio dugogodišnji predsednik Bajerna, a jedno vreme obavljao je i funkciju potpredsednika Fudbalskog saveza Nemačke.
Doduše, bacio je ljagu na svoje ime i karijeru 2011. godine, kad je prihvatio da bude "počasni konzul" samoproglašene države Kosovo i pristao da lobira da fudbalski savez ove lažne države bude primljen u UEFA i FIFA.

Piksi je igrao na dva Svetska prvenstva, 1990. u Italiji i 1998. u Francuskoj. Kao predsednik nacionalnog saveza, nema upisan plasman na Mundijal, ali su njegove zasluge ogromne što se selekcija Srbije i Crne Gore 2006. našla na SP u Nemačkoj. Piksi je, naime, u leto 2005. prevremeno okončao četvorogodišnji mandat u "kući fudbala" kako bi preuzeo Crvenu zvezdu. Nasledio ga je privremeno Tomislav Karadžić, a na jesen je reprezentacija izborila direktan plasman na Mundijal.

Najbolji učenik

Sad će Stojković pokušati da i u ulozi selektora upiše nastup na najznačajnijem fudbalskom događaju na planeti. Njegov nekadašnji mentor Milovan Đorić veruje da će Piksi i na novom poslu biti uspešan.

- Piksi je od prvog dana po završetku igračke karijeri želeo da postane trener. I odmah je počeo da se školuje za licence i bio je najbolji polaznik za trenersku A licencu. Onda smo za PRO licencu morali sve da radimo po ubrzanom postupku, jer je već imao poziv iz Nagoje. Tad smo za tri-četiri meseca sve završili, naravno, uz dozvolu UEFA, ali smo radili doslovce svakodnevno. Sad je Piksi već trener sa lepim iskustvom i siguran sam da će biti uspešan. Njegov optimizam je ogroman. Čak sam mu govorio ovih dana da malo spusti loptu, da ne daje tako velika obećanja, ali takav je Piksi. On je pravi vođa, on veruje i želi da svi veruju - kaže Đorić za Informer.
 

Foto: Starsportphoto

 

Dejo u fotelju, Piksi na klupu

Kad je Dragan Stojković preuzeo FSJ 2001. godine, za selektora je postavljen Dejan Savićević, koji se nije proslavio u toj ulozi i to mu je bio jedini trenerski angažman. Danas je Dejo uspešan predsednik FS Crne Gore, a Milovan Đorić ima interesantno zapažanje.

- Danas, 20 godina kasnije, jasno je da smo mnogo toga mogli drugačije. Napravili smo grešku što te 2001. nismo Dejana Savićevića postavili na mesto predsednika Saveza, a Piksija na mesto selektora. Sad je jasno da obojici te funkcije više prijaju. Sigurno bi mnogo toga danas izgledalo drugačije, ali sad je lako biti pametan - dodaje Đorić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija