• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.03.2021

13:24

KALKULACIJE! Srbija na Mundijalu? Evo šta je potrebno za plasman na Svetsko prvenstvo!

Fudbal

KALKULACIJE! Srbija na Mundijalu? Evo šta je potrebno za plasman na Svetsko prvenstvo!

Podeli vest

Dragan Stojković Piksi nekoliko meseci pre nego što je preuzeo fudbalsku rerpezentaciju Srbije, poručio je da može da odvede "orlove" na Svetsko prvenstvo

Sjajno je počelo, na tri odigrana meča "orlovi" su osvojili sedam bodova, pobedili su Irsku 3:2 i Azerbejdžan 2:1, dok su sa Portugalom odigrali 2:2. 

Znam da bih odveo Srbiju na Svetsko prvenstvo u Kataru - rekao je Piksi krajem 2020. godine! 

Mnogi su se tada smejali legendi, a sada? 

Ja ću biti kormilar te lađe, biću vođa u svakom smislu i moraću da ih ubedim da vrede i da radom dođemo do uspeha – istakao je selektor Stojković pred početak kvalifikacija za Mundijal, a nije na odmet podsetiti.

Srbija ide u Katar!

Na Mundijal će otići reprezentacija koja bude prva u grupi ili ako kao drugoplasirani prođu  baraž za Mundijal. Ukupno je 12 učesnika baraža (deset drugoplasiranih evropskih selekcija, i dve koje će "stići" iz Lige nacija) a biće podeljeni u tri grupe, koja će, svaka za sebe, imati polufinala i finale, pa pobednici ta tri finala otići u Katar.

Piksi je promenio mentalitet igračima, igra se i napada do kraja meča, nema više raspadanja posle primljenog gola, pa nije nemoguće da odemo na Mundijal i sa prve pozicije. 

Foto: beta

 

Ukoliko dva tima završe s istim brojem bodova dve stvari su sada važne, najpre odlučuje gol-razlika u svim utakmicama odigranim u grupi.

Da bi Srbija bila prva u grupi, naravno - treba da u preostalih pet mečeva osvoji više bodova nego Portugal, koji zasad takođe ima sedam. Ali se ta trka završi sa istim bodovnim učinkom, grupu osvaja tim koji ima bolji gol-razliku. Ronaldo i saigrači u trenutno bolji: imaju +3 jer su dali šest pogodaka, a primili tri, a mi smo na 7:5, odnosno +2.

Kalukacije

A ako se desi da i gol-razlika bude izjednačena pravila takmičenja, član 20.4 i 20.6 kaže da dalje ide ko je dao više golova. Tek treća stavka koja odlučuje su ishodi međusobnih mečeva, a ako i to, u nekom imaginarnom scenariju, bude slučaj sa Srbijom i Portugalom (za šta je potrebno i da su ovim ekipama gol-razlike identične, i da se i u Lisabonu meč završi rezultatom 2:2), o tome ko osvaja grupu, tj. ko ide na Mundijal odlučuju fer-plej poeni.

Propisi o tome kažu da se u fer-plej tabeli svih učesnika kvalifikacija, beleži da žuti karton koji dobije neki igrač oduzima njegovoj reprezentaciji jedan bod, dva žuta pokazana istom igraču na jednom meču su "-3", direktan crveni karton "-4", a ako neko dobije žuti karton, pa na istom meču direktan crveni, to je maksimalna kazna, "-5".

Trenutno, sa pet žutih i jednim crvenim, koliko imaju "orlovi", odnosno sedam žutih kartona za Portugalce, rezultat u fer-plej bodovima je "-9" : "-7", što znači da prvak Evrope vodi u fer-plej trci s "orlovima". Ali, napominjemo strenutno, posle samo tri odigrana kola. A ako bi se na kraju kvalifikacija i po tome ove selekcije izjednačile, odulučivao bi žreb koji bi obavio organizacioni odbor FIFA Svetskog prvenstva.

Opcija je i da budemo drugi i odemo u baraž. Srbija je trenutno na drugom mestu na tabeli, iza Portugala. Ako pobedimo Luksemburg dva puta i Azerbejdžan kod kuće orlovi bi verovatno obezbedilo drugu poziciju u grupi. Mada bi sa tako skupljnih 16 bodova morala da odigra još samo nerešeno s Ircima, koji bi, u slučaju da pobede baš u svim preostalim utakmicama, zastali na 15 i ne bi mogli da prestignu "orlove".

U svakom slučaju odigrana su tek tri kola, novembar je daleko, mnogo je kalkulacija...

Piksi želi sa prvog mesta da odvede Srbiju na Mundijal. Veruje selektor da je to moguće, zašto onda da ne verujemo i mi.

- Znam da bih odveo Srbiju na Svetsko prvenstvo u Kataru - da ponovimo Piksijeve reči sa pošetka teksta. 

GRUPA A

4. septembra Srbija - Luksemburg (od 18 sati)

7. septembra Republika Irska - Srbija (od 20.45)

9. oktobra Luksemburg - Srbija (od 20.45)

12. oktobra Srbija - Azerbejdžan (od 20.45)

14. novembra Portugal - Srbija (od 20.45)

 

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoki63

pre 3 godine

Odigrana su 3 kola I vec se pocinju sa kalkulacijama ???ima jos 5 kola da se odigraju sve je moguce u tih 5 kola ono sto se vec nazire Srbija je sigurno obezbedila 2 mesto po kvalitetu to I zasluzuje,samo treba sreca da nas posluzi da Portugal negde kiksne I da mi odigramo u Portugalu nereseno sto nije nemoguce

sledeća vest

Vesti

TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)
Live TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.

27.07.2024

19:43

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija