• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.04.2021

09:29

SUDIJE NAMEŠTAJU PO NALOGU KLUBOVA! Miroslav Radoman, naš čuveni arbitar, o nameštaljkama!

Fudbal

SUDIJE NAMEŠTAJU PO NALOGU KLUBOVA! Miroslav Radoman, naš čuveni arbitar, o nameštaljkama!

Podeli vest

Nisam začuđen što UEFA istražuje nameštaljke u Srbiji, niti me iznenađuje što klubovi optužuju delioce pravde za nečasne radnje, jer sudije su marionete klupskih čelnika i drugih uticajnih ljudi, kaže Radoman

Sudije u Srbiji godinama nameštaju utakmice, i to po nalogu onih koji su im omogućili da dele pravdu u Superligi i Prvoj ligi Srbije, kaže za Informer nekadašnji arbitar Miroslav Radoman!


Evropska fudbalska unija (UEFA) dostavila je pre nekoliko dana Fudbalskom savezu Srbije (FSS) podatke koji ukazuju da su prošlog meseca u Srbiji odigrana dva nameštena meča. Kao što je Informer objavio, reč je o duelima Prve lige Srbije, Železničar Pančevo - Borac Čačak (1:0) i Trajal
- Jagodina (3:0).

SUMNJIVE UTAKMICE

6. mart 2021. - 20. kolo PLS
Železničar (P) - Borac (Č) 1:0 (1:0) kvota na opkladu 1-1 2,40
25. mart 2021. - 23. kolo PLS
Trajal - Jagodina 3:0 (1:0) kvota na opkladu 1-1 2,25

Sumnju su izazvale ogromne novčane uplate u kladionicama širom Srbije, Evrope i Azije, a predsednik Jagodine Vladica Milanović za nameštanje je direktno optužio Sudijsku komisiju FSS na čelu sa predsednikom Milanom Karadžićem.

Vraćaju usluge

Prema Radomanovim rečima, informacija da sudije nameštaju utakmice u Srbiji predstavlja javnu tajnu već godinama.

- Ne iznenađuje me što UEFA sumnja da se u Srbiji namešta. Takođe me ne iznenađuje ako je neko okrivio sudije, jer zna se da većina ljudi u srpskom fudbalu učestvuje u tome. Princip je sledeći: svako ko progura nekog na listu sudija FSS, ima pravo da upravlja njime. Pa tako klubovi, čelnici, političari i mnoge uticajne ličnosti imaju svoje sudije. Kasnije su ti arbitri u obavezi da im vrate uslugu tako što će suditi ne po pravdi, nego kako im se kaže - objašnjava Radoman.

Foto: fss.rs

 



Sudijska komisija u teoriji bi trebalo da bude nezavisno telo i da nema veze sa predsednikom FSS niti bilo kojim drugim funkcionerom. Radoman ističe da to u Srbiji nije slučaj. Prema njegovim rečima, doskorašnji predsednik FSS Slaviša Kokeza imao je ogroman uticaj na sudije i na ishode utakmica Superlige, a ništa se nije promenilo ni kad je podneo ostavku.

- Otišao je Kokeza, ali je ostavio svoje ljude, a trebalo je i njih da povede. Oni rade isto što je i on radio. Ne moram ja da ih pomenem imenom i prezimenom, prepoznaće se svako od njih. Da se ogradim, ima i među sudijama i među čelnicima FSS poštenih ljudi, ali su u manjini. To što sada Disciplinska komisija nešto istražuje oko nameštanja ne znači ama baš ništa, jer nikad nijednu odluku nije donela bez saglasnosti sa vrha - jasan je Radoman.

 

Foto: printscreen

 

Đurović: Uskoro epilog


Svako ko narušava integritet takmičenja biće sankcionisan, poručio je za Informer oficir za integritet Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Svetislav Đurović.
- Predmet je predat Disciplinskoj komisiji Fudbalskog saveza Srbije, tako da oni sad rešavaju slučaj i očekujem da će uskoro biti poznat epilog. Naravno, ne mogu da potvrdim o kojim se utakmicama radi, jer je postupak u toku i ne bi bilo u redu da iznosim detalje. Ukoliko se za bilo koga ispostavi da je narušavao integritet takmičenja, biće ozbiljno sankcionisan - rekao je Đurović za naš list.

Privid poštenja

Dolaskom Kokeze na čelo Saveza 2016. godine, Radoman je dobio zadatak da popravi ugled sudija. Ubrzo je shvatio da tako nešto nije moguće i da se od njega traži da radi kako drugi zapovedaju.

- Ja sam zbog toga i napustio Savez. Sudija sam postao 1992. godine, pre toga sam igrao fudbal, znali su me ljudi, dobro sam radio posao i nije trebalo niko da me gura na listu. I onda sam došao u situaciju da mi se nudi da sedim u nekakvim komisijama, ali da se ništa ne pitam, samo im dajem legitimitet. Očekivalo se da budem prisutan, da bi nešto izgledalo pošteno. Nisam želeo da učestvujem u tome i sklonio sam se - zaključio je Radoman.


Karadžić: Nadležni ispituju slučaj

Predsednik Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije Milan Karadžić nije želeo da odgovori na optužbe da sudije na čelu sa njim nameštaju utakmice. Takvu tvrdnju izneo je za Informer predsednik fudbalskog kluba Jagodina Vladica Milanović, ali je Karadžić ostao suzdržan.
- Nadležni organi rade na ovom slučaju u skladu sa pravilima Fudbalskog saveza Srbije i Evropske fudbalske unije (UEFA) - rekao je Karadžić za naš list.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17