• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.06.2021

08:59

EVROPSKO PRVENSTVO PRVI PUT SA 24 SELEKCIJE! Evo po čemu će sve ovaj EURO biti jedinstven!

Reuters

Fudbal

EVROPSKO PRVENSTVO PRVI PUT SA 24 SELEKCIJE! Evo po čemu će sve ovaj EURO biti jedinstven!

Podeli vest

Od 11. juna do 11. jula 24 fudbalske reprezentacije boriće za titulu šampiona na Evropskom prvenstvu, odloženom za godinu dana zbog pandemije korona virusa i čija su pravila prilagodjena zdravstvenoj krizi

Evropsko prvenstvo 16. po redu, prvi put će se igrati u formatu sa 24 selekcije. Podeljeni u šest grupa, odigraće ukupno 51 utakmicu dok ne dobijemo novog šampiona "starog kontinenta". Od 24 učesnika, 16 smo gledali i na prethodnom prvenstvu 2016. koje je osvojio Portugal.

Format će biti isti kao na šampionatu 2016. godine u Francuskoj - grupna faza, podela u šest grupa sa po četiri tima i četiri nokaut runde.

Svaki tim će odigrati tri meča u grupi, a posle tih utakmica prve dve reprezentacije iz svake grupe, kao i četiri najbolje trećeplasirane, proći će u osminu finala. Tada će započeti nokaut faza, sa mogućim produžecima i penalima, do finala.

Foto: reuter



Svakom timu će po utakmici biti dozvoljeno po pet izmena, umesto tri, što je pravilo već usvojeno u drugim takmičenjima.

Evropska fudbalska unija je, takođe, dozvolila selektorima da pozovu 26 igrača, ali će samo 23 biti na spisku za svaku utakmicu, dok će trojica morati da budu na tribinama.

Reprezentacijama je, do prvog meča, dozvoljeno da zamene igrače u slučaju ozbiljne povrede ili bolesti, pod uslovom da su izmene medicinski opravdane. Golmani mogu da budu zamenjeni pre svake utakmice u slučaju povrede.

Foto: reuters

Stadion Olimpik, Rim



Kao i na svim velikim turnirima, igrači ili treneri koji dobiju crveni karton automatski se suspenduju za sledeću utakmicu na takmičenju, ali u slučaju ozbiljnog kršenja pravila disciplinski organi Medjunarodne fudbalske federacije (Fifa) mogu da prošire sankciju i na ostala takmičenja.

Suspenzija zbog crvenog kartona koja nije odslužena tokom Evropskog prvenstva prenosi se na kvalifikacione utakmice za Svetsko prvenstvo.

Igrači koji zarade dva žuta kartona suspendovaće se za sledeći meč, ali će se ti kartoni "brisati" na kraju četvrtfinala.

Foto: AP/Photo

 



Predstavljena na najvišem nivou tokom Svetskog prvenstva 2018. godine i redovno kritikovana, VAR tehnologija biće prvi put primenjena na Evropskom prvenstvu, nakon što je 2016. godine korišćena samo tehnologija na gol liniji.

Ako je tim delimično smešten u karantin ili izolaciju, meč će se odigrati kako je planirano ako tim ima najmanje 13 igrača, uključujući i golmana. Ako to nije moguće, Uefa može da odloži taj meč u roku od 48 sati, čak i ako to znači da će se igrati u drugom gradu.

Međutim, ako odlaganje ne bude bilo moguće, reprezentacija koja bude odgovorna za otkazivanje izgubiće taj meč službenim rezultatom 3:0.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija