• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.07.2021

07:07

TRADICIJA KAŽE DA ĆE BITI PENALA! Danska se nada novom ČUDU, Englezi strahuju od ISTORIJE, a Španija i Italija žele još TROFEJA!

Fudbal

TRADICIJA KAŽE DA ĆE BITI PENALA! Danska se nada novom ČUDU, Englezi strahuju od ISTORIJE, a Španija i Italija žele još TROFEJA!

Podeli vest

Poznati su svi učesnici polufinala Evropskog prvenstva

Stigli smo do samog finiša ovogodišnjeg Evropskog prvenstva! Četiri najbolje reprezentacije starog kontinenta spremne su da krenu put Londona gde ih očekuju polufinalni dueli na kultnom Vembliju! Fudbaleri Danske, Engleske, Italije i Španije najviše su pokazali do sada i apsolutno zasluženo će se boriti za titulu evropskog šampiona! 

Foto: ap photo

Tradicija je na strani Italije i Španije, Englezi strahuju od istorije, a Danska nema čega da se plaši jer su na ovom prvenstvu pobedili sami sebe! Svi učesnici polufinala imaju iskustva u ovakvim mečevima, a evo kako su se do sada snalaziji u samoj završnici turnira!  

Danska: 

Skandinavci su najveći hit ovogodišnjeg Evropskog prvenstva. Nakon šoka koji se desio u prvom kolu protiv Finske i strčanog zastoja Kristijana Eriksena teško da je neko ozbiljno računao na Dance. Ipak, četa Kaspera Julmanda uspela je da se izvuče iz "nokdauna" i dva uvodna poraza, a sada su stigli u sam finiš EURA. 

Foto: Tanjug

Danska ima lepu fudbalski tradiciju, ali su poslednjih godina beležili znatno slabije rezultate. U istoriji, skandinavski tim je dva put stizao do polufinala Evropskog prvenstva. Prvi put 1984. godine u Francuskoj kada su ih posle penala zaustavili Španci, nakon regularnog dela bilo je 1:1, a odlučujući penal promašio je legendarni Preben Elkjar i to u petoj seriji.

Za razliku od 1984. godine, Danci su 1992. napravili najveći uspeh u istoriji reprezentacije i postali prvaci Evrope! Ponovo je penal lutrija rešila polufinale, a rival je bila moćna Holandija. Lale su predvođene Bergkampom, Rajkardom, Kumanom, Van Bastenom bili veliki favoriti, ali je Henrik Larsen sa dva gola odveo meč u penale. Svi danski izvođači pogodili su mrežu rivala, a u drugoj seriji Peter Šmajhel zaustavio je udarac Marka Van Bastena i odveo Dance u finale. Kasnije, Jensen i Vilfort su svojim golovima srušili Nemačku u Geteborgu i doneli svojoj zemlji prvo i jedino zlato sa Evropskih prvenstava. 

Engleska: 

Definitivno uz Italiju glavni favorit za titulu na ovogodišnjem prvenstvu, kako zbog domaćeg terena tako i zbog nikad bolje i izuzetno zrele igre. Iako Englezi slove za fudbalsku naciju, Gordon Albioni nikada nisu bili prvaci Evrope, a samo u dva navrata igrali su polufinale i bili neuspešni! Na EURU 1968. godine Dragan Džajić je stavio tačku na engleski san o tituli u Italiji, a legenda srpskog fudbala je u samom finišu meča (86. minut) savladala Gordona Bengsa i odvela Jugoslaviju u finale gde su kasnije poraženi. 

Čekali su Englezi 28 godina na novo polufinale, sve je bilo na njihovoj strani, bili su domaćini, ali ni to im nije puno pomoglo. Ponovo su penali bili "fatalni" za ovogodišnje polufinaliste, a Engleska je te godine igrala protiv Nemaca na krcatom Vembliju pred oko 75.000 gledalaca. Nakon regularnih 90 minuta bilo je 1:1, strelci su bili Alan Širer i Štefan Kunc, te je odluka o pobedniku pala na penale. Zanimljivo, 11 izvođača je bilo sigurno, a onda je udarac današnjeg selektora Gereta Sautgejta zaustavio Andreas Kepke i tako rastužio čitavo Ostrvo. 

Možda ovo bude "treća sreća" ze Engleze.

Italija:

Nema sumnje, Azuri su u dosadašnjem delu Evropskog prvenstva pokazali najviše i apsolutno zasluženo u London stižu kao najveći favoriti. Uspeo je Roberto Mančini da "skocka" ozbiljan tim koji je sačuvao igranje "na rezultat" i dodao lepršavost u igru svoje ekipe. 

Foto: Tanjug/AP

Oduvek je Italija bila fudbalska velesila, ali se na dobar rezultat čeka još od Svetskog prvenstva 2006. godine i trijumfa nad Francuskom u finalu. Italijani u svojim vitrinama imaju jedan pehar namenjen najboljoj ekipi na starom kontinentu, a pored toga su četiri puta bili učesnici polufinala, odnosno same završnice turnira, a prvi put davne 1968. godine kada su i osvojili trofej. 

Viđena je tok 5. juna nesvakidašnja scena na Sao Paolu u Napoliju. Nakon regularnih 90 minuta nije bilo golova na meču Italijana i Sovjetskog saveza, te je o pobedniku odlučio "novčić". Kapiten Azura Đakinto Faketi izabrao je pravu stranu, te je njegova reprezentacija otišla dalje, a kasnije u finalu savladala Jugoslaviju sa 2:0.

Dvadeset godina kasnije servirali su Sovjeti "hladnu osvetu" u Štutgartu kada su sa 2:0 golovima Ljotovčenka i Protasova srušili Italiju i prošli u finale. 2000. godine u Amsterdamu Azuri su igrali i treće polufinale, ovoga puta protiv Holandije. Nije bilo golova na meču i još jednom su penali odlučivali o sudbini ekipa. Samo je Paolo Maldini bio neprecizan u timu Italije, dok je Frančesko Toldo zaustavio udarce Franka de Bura, Japa Stama i Paula Bosvela. Italijane je u finalu dobila Francuska sa 2:1. 

I poslednje polufinale Azuri su igrali 2012. godine u Varšavi. Meč protiv Nemačke ostaće upamćen po majstorijama Marija Balotelija, bio je to jedan od retkih mečeva kada je temperamentni napadač bio raspoložen za igru i sa dva gola razbio favorizovane Pancere. Ipak, Italija nije mogla da ponovi to u finalu pošto ih je Španija pregazila sa 4:0, a sada će oni imati priliku za osvetu. 

Španija: 

Na tiha vrata Španci su stigli na Evropsko prvenstvo i ostvarili su odličan rezultat. Lusi Enrike je pokrenuo smenu generacije, pozvao neke mlađe snage i uneo svežu krv u tim, iako možda to nije prepoznatljiva igra Furije, delotvorna je i Španije je po peti put u polufinalu Evropskog prvenstva! Kao i Danci, Španije ja prvi put među četiri najbolje ekipe stigla 1964. godine kada su postali prvaci Evrope. U polufinalu su srušili Mađare golovima Perede u 35. i Amanasija u 112. minutu, dok je jedini gol za severne komšije postigao Bene u samom finišu regularnog dela. 

Kao što smo gore i pomenuli, Španija i Danska su se 1984. sastali u polufinalu, a meč je "rešio" Elker pošto je promašio penal u petoj seriji, ali je Furija poražena u finalu protiv Francuske sa 2:0. 2006. godina najavila je najuspešniju špansku generaciju ikada. Rusija je stradala protiv čete Vinsentea Del Boskea sa 3:0 u Beču, strelci su bili Ćavi, Danijel Gujza i David Silva, da bi u finalu Fernando Tores doneo titulu svojoj zemlji. Isti uspeh ponovili su i četiri godine kansije pobedom nad Italijom u finalu, dok su u polufinalu posle penala bili bolji od Porguala sa 4:2, tada je Kasiljas briljirao među stativama i zaustavio Mutinja i Bruna Alveša. 

Bilo kako bilo, stigli smo do samog kraja i sada je sve moguće! Istorija kaže da će makar jedan meč rešiti penali. Sve je spremno za poslednju nedelju EURA! 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija