• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.07.2021

15:56

VAR U SRBIJI? NA ČEKANJU! Evo zašto još nema uslova za video tehnologiju!

Fudbal

VAR U SRBIJI? NA ČEKANJU! Evo zašto još nema uslova za video tehnologiju!

Podeli vest

Predstojeća fudbalska sezona u Srbiji biće istorijska, jer od ovog leta po prvi put bi na domaćim terenima trebalo da bude korišćena VAR tehonologija.

Međutim, kako javlja Telegraf, male su šanse da ovaj sistem bude u funkciji od starta novog šampionata, pošto nisu ispunjene određene odredbe Pravilnika i licenciranju UEFA i FIFA. Kako navodi isti izvor VAR bi trebalo da bude u upotrebi tek nakon 5. kola.

- Ono što je potrebno kako bi bi se dobilo "zeleno svetlo" od strane UEFA i FIFA je da svi stadioni budu licencirani za VAR. Odnosno da na svakom stadionu u Superligi bude odigrana barem po jedna utakmica sa VAR sistemom u predsezoni. Na Marakani su nedavno prijateljski meč igrali Grafičar i Zadrugar, čime je ispunjen uslov za najveći srpski stadion, ali je problem što su utakmice do sada odigrane samo na četiri stadiona - piše pomenuti izvor. 

Foto: reuters‚

 

- Takođe, potrebno je i da sve sudije budu licencirane za rad pod VAR tehnologijom, odnosno da završe kompletnu obuku. Sudije koje su na terenu, ali i oni u VAR sobi, moraju uz sve prethodne obuke da sude makar po dve utakmice sa VAR sistemom. Za sada su samo njih petorica ispunili taj kriterijum.

Foto: Reuters

 

Podrazumeva se i to da svi tehnički uslovi budu besprekorni (za to će biti zadužena televizija Arena sport), jer u slučaju najmanjeg problema sa vezama VAR ne bi bio od koristi. Problem predstavlja i to što je Sudijska komisija osvežila listu arbitara za predstojeću sezonu i svi tek treba da prođu osnovnu obuku. Dakle, za sada ne mogu da sude Superligu. Oni će biti korišćeni kao četvrte sudije, međutim do problema bi moglo da dolazi u slučaju povrede glavnog, kada bi četvrti morao na teren. U takvim slučajevima VAR bi morao da bude isključen.

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija