• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.10.2021

17:27

ZBOG NJEGA JE PLAKALA ČITAVA NACIJA! Golman je koštao Brazil titule prvaka sveta, a onda je 50 godina živeo u PAKLU

Tanjug/AP

Fudbal

ZBOG NJEGA JE PLAKALA ČITAVA NACIJA! Golman je koštao Brazil titule prvaka sveta, a onda je 50 godina živeo u PAKLU

Podeli vest

Nekadašnji golman reprezentacije Brazila Moasir Barbosa je jednom greškom od heroja nacije postao tragičar i koštao je svoju državu titule prvaka sveta

Brazil je davne 1950. godine bio domaćin Mundijala i u poslednjoj utakmici na turniru, 16. jula, pred 173.850 navijača na "Marakani" mu je protivnik bila selekcija Urugvaja.

Pošto se tada nije igralo klasično finale, već finalna grupa, Brazilu je odgovarao i nerešen ishod da se popne na krov planete.

Utakmica je krenula sjajno po Brazilce, poveli su u 47. minutu preko Frijake. Međutim, izjednačenje Urugvaju je doneo Huan Skjafino, a 11 minuta pre kraja meča je Alsides Giđa postigao gol vredan titule prvaka sveta, za koji je ceo Brazil okrivio nesrećnog golmana Barbosu zato što ga je primio u svoj ugao.

Barbosa je i pored toga proglašen za najboljeg golmana turnira, ali mu je karijeru ipak obeležio kiks koji je košao Brazil titule.

Brazil je bio apsolutni favorit na tom meču, a čak je i pre početka utakmice ceo tim dobio zlatne satove s natpisom "za svetske šampione". Ipak, taj čin kao da je izbaksuzirao "karioke" i prvenstveno Barbosu zbog čijeg primljenog gola je više od 20 ljudi širom nacije izvršilo samoubistvo.

Moasir Barbosa je posle završene igračke karijere godinama radio kao domar baš na "Marakani", a kada je 1993. godine na tom stadionu Brazil dočekao upravo Urugvaj, tadašnji selektor mu je zabranio da poseti čuvara mreže nacionalnog tima Tafarela. Objašnjenje za Barbosu je bilo da to smatra nesrećom.

 

Godinu dana kasnije, uoči Svetskog prvenstva u Sjedinjenim Američkim Državama Barbosa je dao izjavu koja je pokazala svu njegovu tugu.

U Brazilu najveća kazna zatvora je 30 godina. Ja svoju kaznu već proživljavam 44 godine - kazao je tada on.

Inače, od 1950. godine, pa sve do 2006. i legendarnog Dide nijedan tamnoputi golman nije čuvao mrežu Brazila na Svetskom prvenstvu.

Na kraju, Barbosa je preminuo od srčanog udara u aprilu 2000. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Šalja jeste osuđen, ali ostaje ključno pitanje! Vulin: Ko je dozvolio logor OVK u Albaniji?
Politika

Šalja jeste osuđen, ali ostaje ključno pitanje! Vulin: Ko je dozvolio logor OVK u Albaniji?

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, komentarišući današnju presudu Suda za OVK kojom je pripadnik te terorističke šiptarske organizacije Pjetr Šelja osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina, kaže da bez odgovora ostaje pitanje odakle na teritoriji Republike Albanije u Kukešu logor OVK i da li je neko iz države Albanije i NATO snaga odgovoran za to i da li će odgovarati

16.07.2024

18:53

TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)
Live TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)

Gosti "Info dana" Informer televizije bili su direktor "Srpskog telegrafa" Saša Milovanović, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju Srbije i Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku. Govorili su o odnosima Srbije i Egipta, kao i o nedavnom atentatu na bivšeg šefa države i aktuelnog kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

16.07.2024

16:27

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija