• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Nedeljković

19.11.2021

08:49

OTAC ŠTOPERA 'ORLOVA', ZA INFORMER OTKRIVA!  Zvali su ga Švajcarci, ali on je želeo samo dres Srbije!

Starsportphoto

Fudbal

OTAC ŠTOPERA 'ORLOVA', ZA INFORMER OTKRIVA! Zvali su ga Švajcarci, ali on je želeo samo dres Srbije!

Podeli vest

Mog sina su nagovarali da igra za Švajcarsku, ali za njega postoji samo Srbija, kaže za Informer Slobodan Veljković, otac fudbalera Miloša Veljkovića (26)

Štoper koji je bio u startnoj postavi "orlova" protiv Portugala u Lisabonu i doprineo pobedi i plasmanu na Mundijal u Katar 2022. godine rođen je u Bazelu i tamo je i počeo da se bavi fudbalom!

Foto: fss

 

Prema rečima njegovog oca, prvi poziv iz Srbije odmah je prihvatio.


- Miloš je na nekom turniru sreo dečaka iz Srbije i on ga je pitao da li bi igrao za Srbiju. Moj sin je rekao da bi, a ovaj dečak je to preneo ljudima u Savezu. Zvali su nas, ponudili nam da Miloš obuče dres "orlova" i on je pristao. Oduševljen je, njemu je najveća čast da igra za Srbiju, zna da je to njegova zemlja. Pokušali su kasnije neki menadžeri da ga ubede da igra za prvi tim Švajcarske. Govorili su mu da oni mogu sve da srede, da je tamo veća disciplina, da će češće igrati na velikim takmičenjima. Međutim, nije hteo ni da čuje - objašnjava Slobodan Veljković za Informer.

Foto: Privatna arhiva

 

Navija za Zvezdu,
hteo ga Partizan

Voleo bih da moj sin jednom zaigra u Srbiji, kao što je to uradio fudbaler Crvene zvezde Aleksandar Dragović.
- Ja sam navijač Crvene zvezde, pa je i Miloš kao dečak navijao za Zvezdu. I danas mu je to omiljeni srpski klub. Ne bih imao ništa protiv da jednom zaigra negde u Srbiji. Pogledajte, recimo, Aleksandra Dragovića. Mog sina je želeo Partizan kad je odlazio iz Engleske. Nije tu bilo konkretne ponude, više razgovori. Bilo bi lepo kad bi se što više dobrih igrača vratilo u Srbiju, da nam liga bude jača - kaže Veljković senior.

Miloš je još kao tinejdžer prešao iz Bazela u Totenhem.


- Miloš se rodio u Bazelu i počeo je da trenira i fudbal tamo kad je imao četiri ili pet godina. Bio je u Bazelu do šesnaeste godine, a onda ga je primetio skaut Totenhema. Pitao me je da li bih dozvolio detetu da ide u London. Premišljao sam se. Prelazak u Englesku delovao je odlično, to je kolevka fudbala, tako da sam pristao. Ne znam, možda je bilo rano - kaže stariji Veljković.

Švajcarci su mu zamerili što je otišao na Ostrvo.
- Već u to vreme igrao je za mlađe kategorije švajcarske reprezentacije. Kad je otišao, Bazel je dobio samo 40.000 evra trening-kompenzacije. Švajcarci su bili pomalo ljuti, pitali su se šta mu kod njih nije odgovaralo. Tadašnji trener Bazela bio je prijatelj sa ljudima iz njihovog Fudbalskog saveza i sledeće godine nisu ga zvali u reprezentaciju. Pretpostavljamo da su na taj način hteli da ga kazne - priseća se otac srpskog reprezentativca.

 

 

Povezivali ga sa Slobodanom Miloševićem

Nisam smeo da se predstavim devedesetih u Švajcarskoj, jer im je prva asocijacija na moje ime bio tadašnji predsednik Slobodan Milošević, kaže otac Miloša Veljkovića.
Otišao sam krajem osamdesetih u Švajcarsku, što se kaže trbuhom za kruhom. Ovde nije bilo posla, moralo je nešto da se radi. Otac moje supruge već je živeo tamo, pa mi je to bila olakšavajuća okolnost. Radio sam tamo, a supruga mi je bila u Srbiji. Ćerke Aleksandra i Stefanija takođe su rođene u Srbiji. Onda se na Balkanu zaratilo, pa su uvedene sankcije, nije više moglo da se putuje normalno. Ni u Švajcarskoj nismo bili omiljeni. Kad bi me neko pitao kako se zovem, a ja kažem Slobodan, odmah su me povezivali sa Slobodanom Miloševićem. Baš je bilo teško. Uspeo sam da dovedem ženu i ćerke 1994. godine u Bazel i tamo smo ostali - objasnio je Veljković.

Veljković junior već pet godina igra za Verder iz Bremena, gde je dogurao do statusa zamenika kapitena. Defanzivac je, posle pobede u Lisabonu, želeo da dođe u Srbiju kako bi sa saigračima proslavio trijumf, ali su mu Nemci to zabranili i naredili da se odmah vrati u Bremen kako bi sanirao povredu koju je dobio u duelu s Portugalom.

Foto: Privatna arhiva

 
Čestitke

Kad sam dan posle utakmice izašao napolje u mom Rekovcu, svi su me zaustavljali, čestitali
Slobodan Veljković


Njegov otac Slobodan trenutno je u svom rodnom mestu u Srbiji.
- Ja sam u Rekovcu, mestu između Jagodine i Trstenika. Volim da dođem kad god mi obaveze dozvoljavaju. Inače živim u Bazelu. Supruga Milanka je takođe sa mnom. Bio sam ovde i kad je Srbija igrala sa Portugalom, ali nisam imao taj program na kojem je prenošena utakmica, pa sam je pratio na internetu. Bili smo presrećni kad je Mitrović dao gol za 2:1. Sutra kad sam izašao napolje, svi su me zaustavljali, čestitali... Znaju da sam Milošev otac. Stvarno je to lep osećaj. Miloš je odmah otišao za Nemačku, povredio se, pa će pauzirati dve-tri nedelje - objašnjava Veljković.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija