• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.03.2022

18:15

ORLOVI RAŠIRILI KRILA! Piksi POKORIO i Budimpeštu, AUTOGOL i Mitar pogurali Srbiju (VIDEO)

Starsportphoto

Fudbal

ORLOVI RAŠIRILI KRILA! Piksi POKORIO i Budimpeštu, AUTOGOL i Mitar pogurali Srbiju (VIDEO)

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je Mađarsku u prijateljskom meču odigranom u Budimpešti rezultatom 1:0 (1:0)

U prvoj proveri, pred učešće na Svetskom prvenstvu u Kataru (21. novembra - 18. decembra) koje su obezbedili istorijskom pobedom u Portugaliji, Piksijevi Orlovi su pružili odličnu partiju i nastavili nisku fenomenalnih rezultata iz potonjih kvalifikacija za Mundijal.

Suočeni sa grubom igrom domaćina (12 faulova u prvom poluvremenu), srpski fudbaleri krenuli su od starta da atakuju ka golu Gulačija, ali su u pojedinim situacijama bili na velikim mukama.

Posle poništenog gola Filipu Kostiću u 12. minutu, domaći su zapretili preko Šalajia i Salaja, međutim, u obe situacije je sjajno reagovao Vanja Milinković-Savić.

Foto: Starsportphoto

 
 

Srbija je držala kontrolu igre, loptu u nogama, ali je na vodeći gol morala da čeka do finiša prvog dela. U 37. minutu posle kornera Tadića, šutirao je Aleksandar Mitrović, lopta je prešla gol-liniju, pa je tek na intervenciju VAR-a sudija Glovo pokazao na centar.

Selektor Stojković je u nastavku odmah odlučio da proba sa dva napadača, pa su šansu dobili Ristić, Radonjić i Jović, čime je igra Orlova još više dobila na žustrini, a fudbaler Reala nastavio u tandemu sa Mitrogolom.

Ipak, u nastavku je bilo daleko više uzbuđenja. Šanse su ređale, iako se na prvu pravu čekalo do 73. minuta, kada je Srbija drastično oštećena.

Posle lopte Tadića ka Radonjiću, bivši fudbaler Zvezde je protutnjao i centrirao ka napadaču Fulama, Bola je rukama vukao Mitrovića i oborio, a sudija Glova uprkos gledanju VAR-a odlučio da nema najstrože kazne, čime je samo udario pečat na očajno suđenje u ovom meču.

Samo dva minuta kasnije, Mitrović se našao oči u oči sa golmanom Mađarske, ali ga je Gulači pročitao i nogom odbranio njegov udarac po zemlji. Revanširao mu se Šalaj udarcem sa 19 metara, njegov udarac je otišao tik pored stative.

Na istom mestu završio je i udarac Radonjića u kontri, na isteku 85. minuta kada su Mađari imali dosta sreće.

Orlovi su na kraju uspeli da zadrže koncentraciju, sačuvaju rezultat i upišu još jedan trijumf u nizu sa Draganom Stojkovićem Piksijem na selektorskoj klupi. Nek' se spremi Danska.

MAĐARSKA - SRBIJA 0:1 (0:1)

STADION: Puškaš arena.

STRELAC: Ž. Nađ ag 37.

SUDIJA: Filip Glova (Slovačka).

ŽUTI KARTONI: Bola, Gazdag (Mađarska)

MAĐARSKA (3-4-2-1): Gulači – Botka (od 80. Keškeš), Lang, Fiola – Nego (od 59. Bola), A. Nađ (od 59. Gazdag), Šafer, Ž. Nađ – Salaji (od 80. Večei), Soboslaj – Šalaji.

SRBIJA (3-4-2-1): V. Milinković-Savić – Veljković (od 77. Račić), Nastasić, Pavlović (od 55. S. Mitrović) – Živković (od 46. Radonjić), Gudelj, Lukić (od 46. Ristić), Kostić (od 46. Jovič) – Tadić, S. Milinković-Savić – A. Mitrović.

TOK MEČA

KRAJ UTAKMICE

90. minut - Igraće se samo još tri minuta, nova greška Glova, obzirom da je samo VAR kod sramno nedosuđenog penala gledao bar pet minuta.

89. minut - Počeo je poslednji minut utakmice u Budimpešti.

84. minut - Srbija je imala kontru, Radonjić je primio loptu i dobro šutirao, ali zamalo neprecizno, pa je njegov udarac otišao pored Gulačijevog gola.

82. minut - Stajls šutira iskosa, lopta je prohujala preko prečke.

79. minut - Prete i Mađari, Salaji je oprobao udarac sa nakih 17-18 metara, koji je završio tik pored stative.

75. minut - Promena u Srbiji, Miloša Veljkovića je zamenio Uroš Račić.

74. minut - Kakav zicer za Mitrovića, izašao je sam na Gulačija i šutirao po zemlji, ali je golman Mađarske neverovatno intervenisao i nogom odbranio udarac napadača Fulama.

72. minut - Ne, neverovatno, nema penala za Orlove, sramna odluka slovačkog sudije Glova, videlo se da je Mitrović povučen od strane Bola u trenutku upućene lopte Radonjića.

70. minut - Čekajte, VAR će proveravati ovu situaciju, izgleda da je penal za Srbiju, posle faula Bola nad Mitrogolom.

69. minut - Kakva šansa za Orlove koji su bili u kontri, Tadić je gurnuo loptu Radonjiću koji je kao brzi voz protutnjao i centrirao, vukao je Bola Aleksandra Mitrovića i šansa je propala.

67. minut - Korner za Srbiju izveo je Tadić, ali je Aleksandar Mitrović napravio faul u napadu, posluživši se rukama.

66. minut - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Šefer, zbog prigovora, smatrajući da je Nemanja Gudelj poslednji igrao loptom koja je otišla u aut.

65. minut - Završena je utakmica i za Matiju Nastasića, menja ga saigrač iz Fiorentine Aleksa Terzić.

61. minut - Pridigao se Stefan Mitrović i nastaviće igru.

60. minut - Dobro je Šefer poslao loptu u šesnaesterac Srbije, Mitrović je klizećim startom intervenisao, a Žolt Nađ ga je nehotice zakačio i povredio defanzivca Hetafea. Ne bi bilo dobro da i on, posle samo nekoliko trenutaka na terenu, napusti igru.

59. minut - Evo promena i u Mađarskoj, dvostruka izmena: umesto Adama Nađa ulazi Danijel Gazdag, na terenu je i Bendeguz Bola umesto Negoa.

54. minut - Nova promena u Srbiji, izlazi povređeni Strahinja Pavlović, umesto njega na terenu je Stefan Mitrović. Defanzivac Bazela je sa bolom na licu napustio teren stadiona "Ferenc Puškaš", ovo je problem za Stojkovića, pošto su već Nikola Milenković i Uroš Spajić van stroja.

52. minut -  Mađari su prvi zapretili u drugom poluvremenu, posle greške odbrane Orlova, šutirao je Adam Šalaj, ali srećom neprecizno.

49. minut - Faul Salajia nad Dušanom Tadićem, lopta je u posedu Srbije.

46. minut - Selektor Dragan Stojković pravi trostruku promenu: Luka Jović menja Andriju Živkovića, Mihailo Ristić umesto Filipa Kostića, dok je Nemanja Radonjić zamenio Sašu Lukića.

Počinje drugo poluvreme.

Kraj prvog poluvremena.

45. minut - Igraće se još tri minuta u ovom periodu.

44. minut - Počeo je poslednji minut prvog poluvremena.

42. minut - Nova šansa i za Srbiju, Sergej Milinković Savić je dobro šutirao iz "slobodnjaka" sa oko 20 metara, lopta je fijuknula tik pored stative.

40. minut - Najbolja šansa za Mađare, Šalaj je prošao, a loptu zahvatio kapiten Salaj i šutirao, Nego je samo zakačio loptu, ali nije uspeo da je smesti iza Vanjinih leđa.

39. minut - Korner za Mađarsku, ponovo se Srbija odbranila.

37. minut - GOOOOOOOOOOOOOOOOL! Posle udarca Gudelja, lopta je zakačila nekog iz odbrane domaćih i otišla u korner. Isti je izveo Tadić, a nakon šuta Mitrovića lopta je prešla gol-liniju, pa je Glova na asistenciju iz VAR sobe priznao autogol koji je postigao Žolt Nađ, vodi Srbijaaaaaaaaaaaaa 1:0!!!!

31. minut - Duga lopta za Mitrovića, koji je ponovo uhvaćen u ofsajdu, a tom prilikom je napravio i faul u napadu. Srpskom golgeteru nije svidela odluka sudije Glove, pa mu je uputio žestok prigovor.

29. minut - Na drugoj strani je Žolt Nađ zapretio centaršutem u Vanjin šesnaesterac, odbranila se Srbija. Na vreme su Nastasić i Živković intervenisali i otklonili opasnost.

26. minut - Nova sjajna akcija Orlova, izostao je ipak udarac na gol, jer je Tadić poslao prebrzu loptu ka Mitroviću, pa je najbolji strelac Srbije morao da trči za njom kako bi je smirio.

23. minut - Još jedan grub start Mađara, ovog puta Šefer je neoprezno startovao na Andriju Živkovića, zaslužili su domaći karton odavno... Iako je fudbaler Mađara nagazio vezistu PAOK-a, sudija Glova se ponovo ogrešio o naš nacionalni tim i oprostio javnu opomenu domaćinu.

22. minut - Ukazala se Orlovima prilika da zaprete Mađarima, Pavlović je dodao Tadiću loptu, ali je kapitena Srbije zaustavio Šefer. Na drugoj strani Nego je bio u kontri, ali ga je rutinski zaustavio Matija Nastasić.

20. minut - Trenutni posed lopte je 56% - 44% u korist reprezentacije Srbije.

17. minut - Odlično su kombinovali Kostić i Milinković-Savić, koga je grubim startom zaustavio vezistu Lacija. Slobodan udarac sa 30 metara izveo je Tadić, dva puta je pokušao Strahinja Pavlović da zapreti Gulačiju, da bi iz trećeg pokušaja Srbije Mitrović došao u priliku, ali je uhvaćen u ofsajdu.

12. minut - Nova sjajna šansa za Mađare, Salaji je opalio iz prve, a Vanja se ponovo istakao fenomenalnom odbranom. Da je fudbaler domaćih i zatresao mrežu, gol se ne bi važio, jer je iz ofsajda postignut.

11. minut - Kakav gol Filipa Kostića, prava majstorija, ali je poništena zbog faula u napadu Aleksandra Mitrovića. Prethodno su Živković i Tadić napravili odličnu akciju po desnom boku.

8. minut - Odlična šansa za Mađarsku, Roland Salaji je centrirao, a Adam Šalaji udarcem glavom zapretio Vanji Milinković-Saviću, koji je sjajnom reakcijom ostao nesavladan.

Foto: Starsportphoto

 

6. minut - Korner za Mađare, prvi na utakmici, ali se Srbija odbranila i Andrija Živković je ekspresno preneo loptu na protivničku polovinu.

3. minut - Kapiten Srbije Dušan Tadić je dobio udarac laktom u duelu sa Fiolom, ali se odmah pridigao, srećom bez posledica po vođu naše reprezentacije.

2. minut - Već na startu uzbuđenje pred golom Mađarske, Filip Kostić je ubacio loptu s boka ka Mitroviću, ali su se domaćini odbranili.

1. minut - Utakmica je počela.

19:30 - Pre utakmice je minutom ćutanja odata počast legendarnom mađarskom fudbaleru i kasnije dugogodišnjem funkcioneru Raduli Jozefu.

19:26 - Prvo je intonirana himna Srbije, sada sledi nacionalna himna Mađarske.

Foto: Starsportphoto

 

19:24 - Sa tribina stadiona u Budimpešti vijore se i srpske zastave, što znači da će Orlovi večeras imati podršku sa tribina. 

19:01 - Dok se srpski reprezentativci večeras zagrevaju za Katar, gde imaju obezbeđeno mesto, neke selekcije će u baražu odlučivati o tome ko ide na Svetsko prvenstvo.

Na programu su mečevi Portugalija - Turska i Italija - Severna Makedonija, pobednici ovih duela sastaće se u finalu baraža koje je na programu u utorak 29. marta. Samo jedna selekcija ide na Mundijal.

Foto: Starsportphoto

 

U drugom polufinalu sastaju se Švedska-Češka i Vels-Austrija, finale je takođe u utorak.

Poljska je direktno prošla dalje posle izbacivanja Rusije iz svih takmičenja, dok je duel Škotske i Ukrajine odložen za jun, pa će Poljaci bar do leta sačekati rivala u finalu.

18:53 - Srbija ne može da se podiči pozitivnim bilansom u međusobnim duelima sa Mađarima. Tokom 95 godina duge istorije, ove selekcije su do sada odigrali 33 meča, Srbija/Jugoslavija je dobila sedam, deset puta je bilo nerešeno, dok su naši severni susedi slavili 16 puta.

Foto: Starsportphoto

 

Poslednji put Orlovi su savladali Mađare u novembru 1997. na Marakani, u baražu za Mundijal, kada je pukla "petarda" - 5:0, a srpsku selekciju je sa kapitenskom trakom oko ruke predvodio aktuelni selektor Dragan Piksi.

 

 

18:46 - Iako je zbog povrede ispao iz konkurencije za ovu utakmicu, Nikola Milenković se nalazi na klupi za rezervne igrače Srbije. Minimalne su, ipak, šanse da se defanzivac Fjorentine danas nađe na terenu. Osim popularnog Blekija, na klupi su: Marko Dmitrović, Filip Mladenović, Nemanja Radonjić, Luka Jović, Stefan Mitrović, Marko Grujić, Mihailo Ristić, Uroš Račić i Aleksa Terzić.

18:40 - Na današnji dan, pre tačno godinu dana, vođa nacionalnog tima Piksi Stojković je debitovao na selektorskoj klupi i u prvoj utakmici protiv Republike Irske upisao pobedu od 3:2, kojom je najavio odlazak na Svetsko prvenstvo u Kataru.

 

 

Inače, u tom susretu strelci za Orlove bili su Dušan Vlahović i Aleksandar Mitrović, napadač Fulama je dao dva gola.

18:37 - Slično je razmišljao kapiten Orlova i holandskog Ajaksa:

- Ako hoćemo da budemo ozbiljni takmičari, pobednici, želiš svaki trening, utakmicu, nebitno da li ima najveći značaj ili je prijateljskog karaktera, želiš da pobediš. Pripremamo se u najboljem mogućem smeru - istakao je Dušan Tadić.

Foto: Starsportphoto

 

18:37 - Podsetimo se šta su pred gostovanje Mađarima rekli selektor i kapiten Srbije, Dragan Stojković Piksi i Dušan Tadić:

- Svaka utakmica je važna, pripremali smo se najozbiljnije, drugačije i nismo mogli. Uradili smo i video analizu Mađara, želeo sam da se tim na najbolji način pripremi za meč. Razlika između prijateljskih i kvalifikacionih utakmica je u tome što poraz na proveri ništa ne znači, a da nismo pobedili u Lisabonu sad bismo čekali neku drugu utakmicu i drhtali od nervoze - kaže Stojković.

18:24 - Ako pogledamo poraze Srbije u takmičarskim mečevima, Orlovi su poslednji put teren napustili pognute glave 11. oktobra 2020. godine, pod vođstvom bivšeg selektora Ljubiše Tumbakovića. I to upravo protiv nekadašnje "Lake konjice", bilo je to u Ligi nacija kada su Mađari slavili u trećem kolu B divizije Grupe 3 Lige nacija rezultatom 0:1, a jedini gol postigao je debitant Norbert Kenjeveš.

18:16 - Selektor Orlova Dragan Stojković Piksi odlučio je da pruži šansu gotovo istim igračima koji su doneli Srbiji epsku pobedu u Portugaliji, sa samo tri promene. 

Na golu je Predraga Rajkovića zamenio Vanja Milinković-Savić, u odbrani umesto povređenog Nikole Milenkovića je priliku dobio Matija Nastasić, dok nedostaje i napadač Juventusa Dušan Vlahović koji je zbog povrede napustio kamp reprezentacije Srbije po dolasku u Beograd. 

18:15 - Dobrodošli na Informerov lajv blog utakmice Mađarska - Srbija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Hitno! "Makron pokušava da izvrši udar!"
Planeta

Hitno! "Makron pokušava da izvrši udar!"

Lider francuske desnice Marin le Pen optužila je francuskog predsednika Emanuela Makrona da žuri da imenuje najviše zvaničnike, što ona vidi, kako je navela, kao preotimanje vlasti.

02.07.2024

15:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija