• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

12.04.2022

12:51

BIVŠI SUDIJA PRAVO U METU: U Srbiji arbitri ne sude kako vide!  Skidaju ih sa liste dok ih ne OPAMETE! Jovanović je zbog Brodarca kažnjen 10 mečeva!

Starsportphoto

Fudbal

BIVŠI SUDIJA PRAVO U METU: U Srbiji arbitri ne sude kako vide! Skidaju ih sa liste dok ih ne OPAMETE! Jovanović je zbog Brodarca kažnjen 10 mečeva!

Podeli vest

Bivši fudbalski sudija Radovan Raka Đurović smatra da su suđenje u Srbiji zavisi mnogo od uticaja pojedinca

Ni minulo 30. kolo Superlige nije moglo da prođe bez sudijske odluke koja će biti centralna tema.  Mnogo bure izazvao je detalj sa Banovog brda, meč između Čukaričkog i Partizana (0:0).

Brđani su odoleli Partizanu, ali ko zna šta bi bilo da je u 10. minutu glavni arbitar meča Novak Simović pokazao crveni karton Bojanu Kovačeviću kada je kao poslednji igrač odbrane domaćina oborio Rikarda u punom sprintu.

Bivši fudbalski sudija Radovan Raka Đurović smatra da je sudija morao da pokaže crveni karton fudbaleru Čukaričkog, ali napominje da autoritet među arbitrima ima presudnu ulogu.

To su situacije gde se lako može komunikacijom među sudijama u VAR sobi rešiti, makar da se dobije sugestija. Zašto to ne funcioniše... Možda i funkcioniše, ali se bojim da kod nas strahovit uticaj kod donošenja odluka ima to da li veći autoritet ima sudija u VAR sobi ili na terenu. Ne bi smelo tako da bude, ali... Toga će uvek biti - kazao je za Informer Đurović i dodao da su arbitri pod velikim pritiskom prilikom donošenja odluka. 

Foto: Starsportphoto

 

- Sve zavisi od uticaja pojedinaca. Kod nas je i dalje prisutno, kada su sudije u pitanju, ja tvrdim, da ne sude kako vide, nego se osvrću i analiziruju. Pitaju se da li odluka, ako može žarkonski da se kaže, koja nije "vidljiva za svakoga, može da dovede do polemike ili šta može od posledica da donese za neku od zainteresovanih strana... Naše sudije vode računa o tome, jer im od toga zavisi karijera.

Bivši sudije ne smatra da to utiče na regularnost.

- Ne mogu da kažem da je neregularno prvenstvo zbog toga. To vam je kao kada igrač u nekoj ekipi nije siguran, pa svaki potez zavisi od toga da li će biti standardan igrač ili ne. Igrate u grču i stalno kalkulišete. Zašto igrač sa slabijim autoritetom obavezno proigrava onog sa velikim autoritetom ili zašto ovaj nikada neće da proigra fudbalera sa manjim autoritetom, nego šutira iz mrtvog ugla... Kada imate situaciju kada se dva kluba ne razlikuju previše u kvalitetu, kao sada kod nas, kao što će uvek biti, onda se meri svaka odluka sudija, vrše se pritisci... Svedoci ste da se za bilo koju sumnjivu situaciju jedna ekipa brinula za drugu kod nas i izlazila u javnost sa informacijama. 

Mesecima traju prepucavanja Zvezdene i Partizana oko suđenja, međusobne optužbe, rat saopštenjima... a u subotu (18.00) nas čeka večiti derbi koji će verovatno doneti odluku kome ide titula šampiona Srbije. Ko zna šta nas čeka za vikend.

Foto: Starsportphoto

Sudija Srđa Jovanović

- Biće pritiska, ali će morati da bude odigrano u regularnim uslovima jer će biti merena svaka situacija, da li je aut pogrešno dosuđen... Do te mere je to kod nas otišlo. Srđan Jovanović je spreman da sudi najveće evropske utakmice. Da mene nije bilo u sudijskoj komisiji Jovanović bi pre tri godine bio obrisan sa liste  - otkrio je Đurović i objasnio o čemu se radi. 

 

Jovanović delio pravdu na 3 derbija

Srđan Jovanović je tri puta u karijeri bio glavni sudija na večitom derbiju. Delio je pravdu na 161. derbiju u kom je Partizan slavio sa 2:0. Nakon te utakmice našao se na udaru Zvezdana Terzića jer je poništio gol Crvenoj zvezdi.

Bio je glavni sudija derbija u finalu Kupa 2021. godine, koji je Zvezda dobila posle boljeg izvođenja penala. Krajem februara ove godine delio je pravdu na 166. večitom derbiju.

- Svirao je jednu banalnu utakmicu omladincima Brodarca. Presudio im je nešto što im se nije svidelo, zna se ko je tada imao uticaj u našem fudbalu... On je dosudio nešto što je bilo ispravno, ali nije odgovoralo ekipi Brodarca. To je za njega bilo katastrofalno, nije 10 mečeva sudio. Bez obrazloženja. Neka zahvali Bogu što sam ja bio. Sada se oko njega šepure neki koji to isto primenjuju. Danas su u Sudijskoj organizaciji ljudi koji su kritikovali ovo što oni danas rade, kako je bilo pre, kada oni nisu vodili. Sad je samo borba ko će koga da zameni. Koliko je samo sudija preko noći došlo na inter listu, a koliko je skinuto, pa se opet vratilo, kada su ih opametili kako treba da sude. Onda će vam biti jasno zašto nam sudije tako sude u domaćem prvenstvu. Sudije su dolazile na inter listu preko noći, pa su ih vraćali u drugu ligu, pa su ih opet vraćali u prvi, pa na inter listu ... To je poruka "Ako se ovako ponašate, možete da napredujete"! Imate ljude koji vole sport i poziv i koji nisu hrabri, nego kalkulišu da naprave ime i prezime, jer se to zaboravi posle izvesnog vremena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija