• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.08.2022

10:37

FASCINANTNO! Ekstremne temperature u Kataru neće smetati navijačima i igračima!

printscreen

Fudbal

FASCINANTNO! Ekstremne temperature u Kataru neće smetati navijačima i igračima!

Podeli vest

Kada je Katar dobio domaćinstvo Svetskog prvenstva u fudbalu svi su brinuli najviše zbog jedne stvari - kako će se navijači i igrači nositi sa temperaturama i od 40 stepeni

Odigravanje tunira tokom decembra je samo jedan deo rešenja problema, dok je napredak u tehnologiji bogatašima u Kataru omogućio održavanje velikih sportskih takmičenja tokom cele godine, čak i tokom najtoplijih dana. Ipak zbog vrućine i vlage održavanja sportskih događanja su ogroman izazov, ni topli vetrovi nisu ugodni, ali su domaćini pronašli rešenje za sve.

Stadioni su prilikom izgradnje pažljivo orjentisani tako da se uvek stvara senka na terenu i tribinama, projektovani su tako da ne propuštaju toplotu, imaju i krovove koji mogu da se zatvore, ali i poseban sistem hlađenja. 

Poseban sistem hlađenja na stadionima

Foto: reuters

 

Ceo sistem izmislio je doktor Saud Abdul Gani, a razgovor sa sportistima tokom Svetskog atletskog prvenstva u Dohi 2019. pomogli su mu da osmisli rashladni sistem za tokom Mundijala. 

Na stadion u "Al Džanub", koji se nalazi u Al Vakri, mestu nedaleko od Dohe, krov je dizajniran tako da uzmerava strujanje vazduha oko i preko otvora, dok svetla odbijaju sunčevu toplotu.

Stadion može da primi 40.000 navijača, a da bi im bilo prijatno na tribinama potreban je poseban sistem hlađenja. Tako će hladan vazduh izlaziti kroz otvore ispod svakog sedišta, koja su od materijala koji ne čuva toplotu, pa se vrlo brzo hlade.

Foto: AP/Photo

 


Što se tiče igrača na terenu, koji pretrče i 10 kilometra tokom utakmice i izgube i do tri litra tečnosti, moraju da budu razhlađeni. U vlažnoj sredini kao što je Katar znoj teže isparava, pa telo može da se pregreje. Ali, hladan vazduh će strujati i iznad samog terena, što će igrači osećati kao blagi povetarac. Tako će temperatura na stadionu biti od 18 do 24 stepena. Stručnjak za klimatizaciju je objasnio da se topao vazduh usisava kroz posebne ventilatore, filtrira, hladi i ponovo vraća na stadion, kako bi svima na stadion u bilo udobno. Cevi se nalaze u svakom uglu stadiona, napunjene su hladnom vodom, a nakon što apsorbuju toplinu, hlade vazduh. Inače, rashladni sistem pokreće nedavno izgrađena solarna elektrana koja je na 80 kilometara od Dohe.

Foto: reuters

 

Pre nego što otputuju u Katar, srpske fudbalere očekuju utakmice u Ligi nacija, protiv Švedske u Beogradu i gostovanje Norveškoj. Mundijal u Kataru naši reprezentativci otvaraju 24. novembra protiv Brazila od 20 časova, 28. novembra protivnik Orlova biće Kamerun i to od 11 časova po našem vremenu, dok će poslednji meč u grupnoj fazi Srbija odigrati protiv Švajcarske 2. decembra od 20 časova. 

Dve najbolje selekcije iz osam grupa prolaze u nokaut fazu, a grupa u kojoj su Piksijevi "orlovi" ukršta se sa H, u kojoj su Portugal, Gana, Urugvaj i Južna Koreja.

Novi dres Srbije možete da pogledate OVDE.

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija