• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.08.2022

09:03

TRADICIJA, JEDINSTVO, HRABROST, DVOGLAVI ORAO, NEMANJIĆI... Ovo je dres reprezentacije Srbije za Svetsko prvenstvo u Kataru! (FOTO)

printscreen

Fudbal

TRADICIJA, JEDINSTVO, HRABROST, DVOGLAVI ORAO, NEMANJIĆI... Ovo je dres reprezentacije Srbije za Svetsko prvenstvo u Kataru! (FOTO)

Podeli vest

Svetsko prvenstvo u Kataru je sve bliže, a sada, posle nekoliko meseci spekulacija, jasno je kako će izgledati dres fudbalske reprezentacije Srbije

Na Mundijalu u Kataru od 21. novembra do 18. decembra Orlovi će igrati u novom "ruhu" i sa novim grbom na dresu. Na domaćem dresu dominira crvena boja, uz žute završetke na rukavima. Znamo i kako će izgledati gostujući, odnosno druga garnitura. Dres naše reprezentacije biće bele boje, sa zlatnim detaljima i novim grbom, dok se na poleđini kragne nalazi ćirilični natpis "Orlovi". 

Najveća promena je grb Srbije, koji je promenjen u odnosu na prethodni šampionat, dok iznad njega piše Srbija. Četiri godine je rađeno na izradi novog dresa, a iz FSS su objasnili simboliku svakog detalja na novoj opremi Orlova. Razdvajanje institucionalnog grba od reprezentativnog je praksa koja se već sprovodi u Savezima, navode iz Fudbalskog saveza Srbije.

Foto: fss

Nikola Milenković, Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović u novom dresu Srbije

- Danas u Srbiji kao nekada Nemanjići. Vojska koristi u određenim jedinicama Orla sa raširenim krilima i to predstavlja određenu vrstu simbolike da Orlovi idu u fudbalski boj za svoju zemlju. Razdvajanje institucionalnog grba od reprezentativnog je praksa koja se već sprovodi u Savezima (Belgija, Holandija, Francuska, Italija…). Nacionalni savez, kao krovna institucija, treba da bude predstavljen kao moderna i autoritativna organizacija čija je misija sveobuhvatna briga o fudbalu. Sa druge strane, grb koji će ubuduće krasiti dres nacionalnih selekcija simbolizuje i sadrži više vrednosti: tradiciju, strast, posvećenost, jedinstvo i hrabrost. Inspirisan je tradicionalnim motivima, simbolima naše zemlje kroz istoriju i istorijsko nasleđe - navode iz Fudbalskog saveza Srbije. 

Ideja je bila da se kreira jedinstveni oblik koji iako nema heraldičku ima simboličku vrednost.

- Centralni deo grba inspirisan je štitom koji se nalazi na spomeniku Knezu Mihailu Obrenoviću simbolu grada Beograda, ali i simbolu nove Srbije, nastale junačkim oslobodjenjem od Otomanskog carstva (podignut je 1882. iste godine kada se Srbija uzdigla iz kneževine u kraljevinu, prvi put u novom veku, a iste godine zajedno upotrebljene kao državni simbol štit sa ocilima i dvoglavi orao). Spomenik je glavno mesto okupljanja kako Beograđana, tako i ostalih građana, ali i brojnih turista, koji dolaze u našu prestonicu. Štit predstavlja jedinstvo kako našeg naroda tako i nađeg nacionalnog tima. Dvoglavi orao je nacionalni simbol koji za naš narod ima veliku simboliku i emotivnu vrenost.

Foto: fss

Aleksandar Mitrović će rešetati u novom dresu

Osnovna inspiracija je Orao raširenih krila dinastije Nemanjić. 

- Grb Nemanjića je izvorno srebrni na crvenoj pozadini sto je bio motiv da Orlovi na grbu reprezentacije imaju srebrne detalje. Orao raširenih krila je simbol hrabrosti, neustrašivosti i dostojanstva. Krin (ljiljani) su jedni od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih srećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac). Identični krinovi sa grba reprezentacije nalazi se na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije.

Tehničku izradu grba radili su najbolji grafički dizajneri PUME na osnovu smernica Fudbalskog saveza Srbije.

- U celom ovom procesu veoma je važno naglasiti podršku UEFA koja kao krovna organizacija ohrabruje saveze, pruža asistenciju i aktivno se uključuje u ceo proces sa logistikom, kako bi to, uslovno rečeno razdvajanje, postalo standard.

Dres težak samo 72 grama

 

Zajedničke karakteristke crvenom i belom dresu jeste da imaju ULTRAWEAVE performanse i dryCELL tehnologiju, čineći dres najlakšim i najudobnijim koji je PUMA ikada napravila.
Četiri godine je rađeno na testiranju i izradi dresa koji je težak svega 72 grama. Vodilo se računa bukvalno o svakom gramu, jer je u fokusu bio igrač koji na utakmici pretrči između 10 i 13 kilometara. Učinjeno je sve da ovom revolucionarnom izradom igraču olakša svoje kretanje na terenu. Dres je napravljen od 100 odsto recikliranih materijala.

 

Domaći crveni dres

Domaća garnitura je crvena, a inspirisana je zlatnom generacijom Orlića koja je 2015. godine vratila nadu i ponos srpskom fudbalu i osvojila svet na Novom Zelandu pobedom nad Brazilom u finalu. 

Foto: fss

Crveni dres

- Upravo zato se na novom dresu nalaze zlatni detalji. Dres predstavlja korene i sećanje na vanvremenski uspeh generacije igrača od kojih mnogi danas nose dres najboljeg nacionalnog tima Srbije. Podsećamo da su i dresovi u kojima je igrala generacija rođena 1995. i 1996. godine, takođe bili u kombinaciji crvene i zlatne boje. Dres simbolično predstavlja strast i način igre kako je igrala, ali i kako igra Srbija i predstavlja inspiraciju za nadolazeće generacije. Specifična crvena nijansa, karakteristična za našu reprezentaciju, ustanovljena je još pre dve godine prilikom izrade prethodnog dresa. U moru "crvenih" reprezentacija dobili smo svoju nijansu. Zbog same crvene boje kao takve, osetljive i specifične, materijala, kao i osvetljenja, može doći do odstupanja od realne nijanse. Ćirilično slovo ‘b’ u ispisu ‘Serbia’, takođe postoji već dve godine na dresu naše reprezentacije i simbolizuje naše pismo, ali i detalj koji nas sve čini ponosnim, jer smo jedan od naroda koji ima u upotrebi dva pisma.

Foto: fss

Beli dres

Gostujući beli dres

"Puma" je za sve nacionalne federacije kojima je tehnički partner u najnovijoj garnituri gostujućeg belog dresa usvojila isti koncept dizajna.

- Na sredini dresa sa prednje strane nalazi se jedna vrsta rama odnosno oblika koji za svaki savez predstavlja određeni simbol. Što se tiče dresa reprezentacije Srbije, geometrijski oblik okvira na sredini dresa odgovara konturama centralnog dela novog grba nacionalnih fudbalskih selekcija Srbije. 0uma je učinila maksimalan profesionalni napor da novim, u nekim oblastima revolucionarnim dizajnom, reinterpretira nacionalne motive iz fudbala, kulture i prirode, spajajući ih na način da svaki dres učini bliskim za narod i nacionalni tim. Brojevi i prezimena igrača trebalo je da budu zlatne boje, ali zbog FIFA pravilnika, kontrasta koji se zahteva, boja će biti peacock plava, istovetna kao na prethodnoj beloj garnituri. Na poleđini kragne nalazi se prvi put ćirilični natpis "Orlovi". 

Pre nego što otputuju u Katar, srpske fudbalere očekuju utakmice u Ligi nacija, protiv Švedske u Beogradu i gostovanje Norveškoj. Mundijal u Kataru naši reprezentativci otvaraju 24. novembra protiv Brazila od 20 časova, 28. novembra protivnik Orlova biće Kamerun i to od 11 časova po našem vremenu, dok će poslednji meč u grupnoj fazi Srbija odigrati protiv Švajcarske 2. decembra od 20 časova.

Dve najbolje selekcije iz osam grupa prolaze u nokaut fazu, a grupa u kojoj su Piksijevi "orlovi" ukršta se sa H, u kojoj su Portugal, Gana, Urugvaj i Južna Koreja.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dusko

pre 1 godinu

Dres je katastrofalan kao i grb, ne pišite gluposti i ne pravdajte nesposobne iz saveza. Grb je kopija mnogih , a sam dres bez ijednog srpsko obeležja. Užas, sramota bi me bilo da ga obučem.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija