• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

24.10.2022

13:59

PARTIZAN OŠTEĆEN, JAVORU SVIRAN NEPOSTOJEĆI PENAL! Sudijski ekspert pravo u metu o VAR, crvenim kartonima, penalima, golu u 97. minutu... (VIDEO)

Starsportphoto©

Fudbal

PARTIZAN OŠTEĆEN, JAVORU SVIRAN NEPOSTOJEĆI PENAL! Sudijski ekspert pravo u metu o VAR, crvenim kartonima, penalima, golu u 97. minutu... (VIDEO)

Podeli vest

Nekadašnji fudbalski arbitar Rade Đurović prokomentarisao je za Informer.rs sporne situacije u remiju Partizana i Javora (3:3), kao i momente na meču Crvene zvezde protiv Radničkog (2:1) u Nišu

Partizan je ispustio prednosti od 3:1 protiv Javora (3:3), a odmah nakon meča crno-beli su se oglasili i kritikovali rad sudije Andrije Stojanovića i njegovih saradnika u VAR sobi.

Crno-beli su besni, ukazali su na dve situacije - na dosuđeni penal posle starta veziste Kristijana Belića na defanzivca gostiju Kristijana Tojičića, a potom i na situaciju u kaznenom prostoru gostiju, u kojem je štoper Igor Vujačić završio na zemlji posle duela sa igračem Javora. Sudija je posle provere sa VAR sobom pokazao da se igra dalje i da nema faula.

Bio je penal za Partizan

Stručno mišljenje potražili smo od bivšeg člana Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije, a Rade Đurović kaže da je bio penal za Partizan, ali i da nije bio penal za Javor. 

- Čudi me zašto snimak nije ponovljen u 90. minutu. Videlo se po sudiji da čeka reakciju VAR-a, to su složene situacije koje glavni sudija ne može dobro da vidi, prekid, slobodan udarac, ima deset parova igrača, ne može sve igrače da pokrije... Ako je VAR negde trebalo da reaguje onda je tu. Stekao sam utisak da je sudija čekao reakciju VAR-a, a da je nije dobio. Ako je to tačno, postavlja se pitanje šta će nam VAR. Moguće je i da je dobio signal da nije bio penal, ali ne mogu da verujem da neko ne sme da prijavi kod onog čupanja, da ne kaže "ovde ima nekog čupanja, ne vidi se ko je prvi počeo, ne znamo ko je počeo"...  Na snimku je zavšni detalj kako igrač Ivanjice ruši igrača Partizana rukama. Po onome što vidim na snimku ima prekršaja za kazneni udraca, a VAR je morao da interveniše - kazao je Rade Đurović za Informer.rs i dodao:

- Ne znamo kakva je bila komunikacija sa VAR sobom i sudija na terenu. Ta filozofija da nije nadležnost VAR-a, ne pije vodu. Nadležnost je makar da pomogne da se donese ispravna odluka, konačnu odluku donosi sudija na terenu. A to šta je njegova nadležnost na terenu je bacanje prašine u oči, bežanje od odgovornosti. 

Nije bio kazneni udarac za Javor

Partizan je reagovao i zbog dosuđenog penala posle starta veziste Kristijana Belića na defanzivca gostiju Kristijana Tojičića. 

Ne, nije bio kazneni udarac, vidi se da igrač Partizana izbija čistu loptu u korner. Ali, ovo je idealna prilika za VAR, koji je morao da reaguje. Sudija i VAR soba ili nisu hteli da sarađuju ili je loša komunikacija bila. 

Da progovore "mali" klubovi

Javor je u saopštenju posle meča u Humskoj, žestoko odbrusio crno-belima.

- Bio bi red kada bi se "mali" klubovi svi oglašavaju za ono što se dešava u korist ovih velikih. Nego svi ćute, ali sada se nešto dešava i u savezu, neki konflikt između velikih i saveza pa se ohrabre i mali klubovi. Dajte onda da ukinemo fudbal, pa neka igraju stalno ova dva velika, neka igraju 20 utakmica, pa ko više skupi bodova... "Mali" klubovi ćute jer je je veliki uticaj u svemu naša dva najveća kluba. Često od njih pozajmljuju igrače u ovim vremenima... Jedan i drugi klub imaju korpus svojih klubova sa kojima su u prijateljskim odnosima. Malo se promenila situacija, ali ne previše i oni se boje za svoj status. Bilo šta da izgvore prema njima se sankcije primenjuju, a prema ova dva velika kluba ne - jasan je Rade Đurović

Crno-beli su aludirali i na Zvezdin meču Nišu, crveno-beli su slavili golom Aleksandra Pešića u 98 minutu, što je zasmetalo Partizanu.

- Svi znaju da sudija u poslednjem minutu utakmice pokazuje koliko će se još igrati, a kada tokom nadoknade ima razloga da se produži meč, to se uradi, ali se niko ne obavesti. Po meni imaju mesta da se i tu pravila dopune. Evidentno je da je bilo gledanje snimka za crveni karton, pa je golman bio povređen, pa izmena...  Da ne arbitriramo koliko je bilo minuta, ali je činjenica da je bilo razloga da se igra 98 minuta.   Što se tiče vremena sve je u radu, a crvenih kartona zaslužen je drugi žuti i zaslužen crveni. Kada nekoga udarite namerno glavom u predelu lica ...

VAR je na meču u Nišu radio svoj deo posla, za razliku od Beograda.

 

Dve lopte na terenu


Mnogima je promakao momenat kada, dok je akcija trajala Zvezde pre gola Pešića za 2:1, driga lopta je uletela na teren. Nije poznato da li je sakupljač lopti namerno bacio loptu ili ne, a posle ovog postupka, sudija meča nije prekinuo igru. Lopta nije uticala direktno na akciju.

- Nije trebalo sudija da prekine meč ili da poništi gol. Takve situaciju moraju da se sankcionišu. Zamislite da se svaki put ubaci nova lopta kada je ekipa u kontri. Ako druga lopta ne utiče na igru i ne ometa igrače, ne prekida se igra. Sada će naučiti, pa će sledeći put ubaciti loptu tamo gde ometaju igrače. Tome mora da se stane na put - kazao je Rade Đurović.

- U  Nišu su ljudi iz VAR sobe pomogli za dve odluke, za crveni karton i da preinači kazneni udarac za Zvezdu kod rezultata 0:0. Dve bitne odluke! Kako je u Nišu moglo, a u Beogradu nije! VAR za zloupotrebu je dušu dao. VAR je sjajan ako hoćemo pošteno da se bavimo suđenjem, ali će i pomoći zloupotrebu. Nije izmišljen radi šminke ili da štiti sudije, nego da im pomogne da donesu ispravnu odluku. Igraju se u tumačenju VAR-a, pa kažu koje situacije nisu u nadležnosti VAR-a. To je zamajavanje, suština VAR-a je da vam pomogne. Kada im odgovora to nije u nadležnosti. Ta nadležnost nigde nije propisana da je zabranjena, slobodno napišite.

Foto: Starsportphoto

 

Đuroviću je jedva stvar posebno zasmetala sa utakmice u Nišu.  

- Ispod svakog novoa su ponašanje i pritisci tokom utakmica Zvezde i Partizana.Ono u Nišu je nepodnošjivo i neprimereno. Sudija to ne može sam da reši , mogu nadležni, komisije, FSS, Izvršni odbor... Nigde nije zabranjeno da se nešto sankcioniše naknadno što nije u duhu fer pleja, pravila igre...- jasan je Đurović.

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod
Politika

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je jučerašnja sednica SB UN kasnila, zbog toga što je predsednica privremenih prištinskih inistucija Vjosa Osmani uvela na sednicu ljude koji nisu prethodno najavljeni i da je namera tog postupka bila da se Srbi pred međunarodom zajednicom predstave kao zločinački narod i da su odgovorni za navodnih 20.000 silovanja.

23.04.2024

11:56

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija